anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna ziua am un transformator 220v/12v si alte tensiuni intrebare cum aflu care este infasurarea primara ( unde sa leg firele de 220 mai simplu ) are pe o parte stanga sus 4 fire jos 2 iar in dreapta sus 5 jos 2 grosimea firelor de la borne este egala iar grosimea firelor bobinei nu pot sa o vad, daca masor rezistenta parca ar trebui pe primar sa fie mare iar pe sec mica?

9 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Primarul are rezistenta cea mai mare. Mai sunt transformatoare care au primarul impartit in 2, in eventualitatea ca se alimenteaza la 110V, iar la 220V se pun cele 2 infasurari primare in serie. Infasurarea primara (sau infasurarile daca sunt 2) nu fac contact cu infasurarile secundare. Dupa cum arata, se pare ca infasurarea primara e jos, fie pe stanga, fie pe dreapta, fie se pun in serie daca ar fi 2 infasurari primare. Daca ambele infasurari de jos au cea mai mare rezistenta si sunt egale ca valoare, se poate sa fie 2 primare care se pun in serie. Daca una din infasurari are cea mai mare rezistenta, aceea poate fi primara.

| anonim_4396 explică (pentru halogen001):

Bine mersi o sa masor sa vad care este din ele dar cred ca este mai de graba si treaba cu 110 ca este de la un tv sau monitor f vechi si alea mai aveau asa, este destul de mare si greu ar trebui sa scoata pana la 10-20A ca avea si punte de diode langa de 20 dar problema era ca firele au fost taiate haotic si nu stiu cum vine laughing mie imi trebuie la un redresor auto de 12v ars si daca stii as vrea sa pun si un condensator de filtrare dupa diode ca nu avea red vechi dar nu stiu ce valoare ar trebui 6800uf este mult? ca inainte de traf nu cred ca ii mai pun cond ca este destul de mare se descurca si fara laughing) daca poti sa ma ajuti mersi inca o data.

| halogen001 a răspuns (pentru anonim_4396):

E bun condensatorul de 6800uF pus dupa puntea redresoare, nu e prea mare, totul e sa aiba tensiunea mai mare sau egala cu tensiunea care iese dupa puntea redresoare (de exemplu daca la iesire in gol ar fi 20V condensatorul e bine sa fie pe 25V sau mai mult ca nu strica, poate fi si pe 63V), ca sa nu se strice condensatorul daca e pus la tensiune prea mare. Inainte de traf se mai pune cate un condensator de deparazitare de valori mici si tensiuni mari, dar nu e necesar, mai bine e fara.

Daca primarul e format din 2 bobine, trebuie de incercat cum vin inseriate. Daca sunt puse gresit in serie, nu scoate tensiune la iesire si se incalzeste repede si atunci se inverseaza firele de la una din bobine.

Nu stiu ce tensiune trebuie la redresorul auto de 12V, nici ce intensitate. Daca e un redresor simplu fara oprire automata sau alte automatizari, nici nu ii trebuie filtrare dupa puntea redresoare.

Daca era un redresor simplu numai cu transformator si punte, trebuie de masurat ce intensitate da pe baterie, daca e ceea ce trebuie, daca tensiunea e buna. Se mai poate intampla sa fie tensiunea prea mare, sa se incalzeasca prea tare. happy

Cond este pana la 50V deci il pun, da redresor simplu (avea doar traf, punte red, o siguranta automata si atat) dar daca tot am cond ala m-am gandit ca ar fi bun, cel vechi scotea 12v-14v si max 6A daca asta scoate peste 6 A nu este rau, sa nu scoata mai putin laughing maine masor dar am o nelamurire dc sunt pe o parte doar 5 fire si nu sunt 6 sau un nr par ca bob incepe undeva si se termina undeva aici incepe si unde se term?

Acolo unde sunt 5 fire, ori lipseste un fir, ori e un secundar cu "priza mediana" adica 2 infasurari sunt puse in comun (sau chiar 4 infasurari, 2 de o parte si 2 de cealalta parte a firului din mijloc. happy Se va vedea cand se face masurarea. Daca intensitatea e prea mare, ar merge un rezistor de limitare a curentului insa se va incalzi mult happy

Multumesc cand am timp zilele astea ma apuc de el si daca e ceva te intr multumesc inca o data happy

Cu placere happy

Am masurat pe partea stanga sus cu 2 fire are 8 ahm pe partea dreapta sus cu 2 fire are 1, 6 iar la celelalte unde sunt 4 si 5 fire sunt rezistente mai mici mai mari cea mai mare de acolo e de 22, 6 si cea mai mica 2 cu diferite combinatii care ar fi?

Ar trebui un desen cu toate valorile, ceva de genul http://s19.postimg.org/tdkpp9ew3/imag4.jpg

Cea cu rezistenta mai mare ar trebui sa fie primarul - la priza. Trebuie vazut daca mai sunt fire care fac contact cu cele 2 fire care se presupune ca merg la priza. Apoi, daca se conecteaza la priza, se pot masura tensiunile ce apar la firele ramase.

Am masurat primarul la un transformator asemanator ca putere si am gasit 29 ohmi, deci e destul de sigur ca acela de 22, 6 e primarul. Daca mai sunt fire ce fac contact cu primarul, trebuie izolate, iar primarul se conectteaza la priza si se masoara tensiunile ce apar la celelalte fire, cu un voltmetru de curent alternativ :)