OK,
1) daca 7 mergea bine, si 10 merge greu, e pentru ca procesorul acela e probabil un i3 de generatie veche, si e cum vrei tu, numai puternic nu.
Un i3 din ultimii 3 ani, e semnificativ mai puternic decat i7-2600K din 2011.
2) daca nu ar fi acele programe mai speciale, iti garantez ca te poti incadra in 2000 RON, pentru ca nu e nevoie de video dedicat.
Chiar as fi curios sa stiu cu ce se "joaca".
Eu am lucrat in proiectare, sunt la curent si acum cu programele de CAD (SolidWorks, Creo, Autocad).
3) nu iti recomand sisteme refurbished, decat in anumite situatii.
DAR ce as cumpara eu SH ar fi o placa video, in caz ca are nevoie de una dedicata.
Uite ce iti recomand eu:
https://i.imgur.com/pNFqJFA.png
Daca nu se joaca, placa video poti cauta si SH,
inclusiv una speciala pentru proiectare/modelare, din seria profesionala.
(nVidia Quadro M4000 sau P4000 as recomanda, prima e aproximativ 150 euro)
Da, la componente trebuie sa le potrivesti, ca sa spun asa.
Exista limitari fizice - o anumita componenta va avea propriul conector (uneori conectorul e acelasi, dar de la o generatie la alta i se aduc mici modificari, cum e in cazul RAM-ului, ca sa nu poti introduce o placa DDR4 intr-un slot de DDR5)
exista insa si limitari logice (componenta va intra in slot, insa daca o pui intr-un slot de generatie mai veche decat generatia ei, ii injumatatesti performanta, etc
Sau RAM-ul - e bine sa fie mereu in 2 stickuri indentice, pentru lucra in Dual Channel. Iar acest Dual Channel nu inseamna ca ai 2 conectori pe placa de baza, pot fi si 4...
Tot la RAM, trebuie sa fii atent la latenta si voltaj, in afara de frecventa.
Poti folosi RAM cu frecventa mai mare decat frecventa Standard recunoscuta de procesor.
DAR in limitele impuse de placa de baza, si cu mentiunea ca trebuie sa activezi din BIOS profilul de OC
(la Intel se numeste XMP,
la AMD se numeste XMP, DOCP, EOCP sau EXPO)
De exemplu, 5600X (si toate AMD-urile din generatia a 5-a), au frecventa standard a memoriei RAM de 3200MT/s.
Tu poti pune inclusiv RAM DDR4 de 4000MHz, daca in specificatiile placii de baza apare ca suporta (cu OC) aceasta frecventa de 4000.
Dar ca sa iti ruleze intr-adevar la 4000, trebuie sa activezi profilul XMP, DOCP, din BIOS.
Daca cea mai mare frecventa ce apare in specificatiile placii tale de baza este 4200MHz (OC),
si tu folosesti RAM de 4400MHz, atunci nu va fi recunoscut, si vei obtine un ecran complet negru.
etc (ar mai fi multe povesti despre RAM si placile de baza)
Si in incheiere,
Daca vrei sa faci un Windows 10 la fel de rapid si de curat ca un Windows 7...
tot ce trebuie sa faci e sa ma intrebi pe mine cum fac...
O&O ShutUp10++ (blocheaza diverse setari, oprind servicii, etc Doar de 2 nu te atingi: camera si microfonul, si cateva de la Update)
O&O AppBuster (dezinstaleaza aplicatiile moderne, pe care le bifezi tu. Eu dezinstalez aproape tot, pentru ca pentru filme folosesc VLC, pentru muzica AIMP, pentru imagini IrfanView...
dezinstalez si calculatorul acela hidos si il instalez pe cel din Windows7, de aici:
https://win7games.com/#calc
)
suplimentar pun pe Disabled inca 56 de Servicii inutile pentru mine (am facut un script pentru asta, ce le pune pe Disabled, si le opreste daca sunt deschise)
Și placa video ) pentru că am văzut că ai oferit tu altele și mai puternice, dar deja îmi forțează bugetul + că pentru tata e doar un hobby descoperit în armata, nu știu dacă face ceva Profi pentru că nu mă pricep, dar mă rog.
Scuze, numai acum am vazut...
NU asa se face!
Nu trebuia sa alegi "monteaza componenta".
Pentru asamblat tot sistemul exista un serviciu ce costa 249 RON.
Ti-am spus in mesaje de el cu siguranta.
Eu zic sa scrii un comentariu acolo la comanda si sa specifici sa iti scoata serviciile Monteaza componenta, si daca chiar vrei tu sa ti-l asambleze, sa iti puna servicul Asamblare Standard.
Si pune inapoi procesorul 5600X, ca eu pe acela l-am ales.
5600G are grafica integrata (de care tu nu ai nevoie, ca de aceea pui o placa video puternica), dar e cu aproape 15% mai slab la ce trebuie sa faca el, adica sa faca calcule.
Sursa e ok.
Si placa de baza.
Placa de baza aleasa de mine stiu sigur ca NU are nevoie de update de BIOS.
Cel mai probabil nici asta, dar chiar sigur nu stiu.
Nu a fost nevoie că nu plasasem comanda, doar am vrut să îți arăt "schimbările" pentru a vedea părerea ta.
Am lăsat coșul așa cum l ai făcut, cat despre montare îmi apăreau 2 tipuri: gold 350 de lei și vip 650 parca. Nu am dat nicăieri de cea standard.
A zis cumnată'miu că are el un adaptor, acum, sper sa fie mulțumit. Din păcate am fost nevoit să plec cu munca și următoarele 2 luni nu mai pot sa l vizitez pe tata. Era bine daca puteam, mai ales că te ai oferit și tu să mă îndrumi, cu banii economisiți, mai puneam ceva și îi luăm și monitor. Da' nu i bai că nu are 12 ani acum ).
Mulțumesc mult pentru toate informațiile oferite, pentru timpul tau, ai stat și ți ai bătut capul pe aici. Teoretic, luni, ar trebui să ajungă.