20.000 e destul de putin pentru un apartament de 80mp utili ca sa iasa ceva cat de cat modern si de calitata medie macar.
Eu aproximez un minim de 35.000 pentru o renovare de calitate.
Hai lasa calitatea, ca daca omu are bani, isi i-a direct un apartament nou.
Bun, spune-mi si mie pe ce dai 35.000 euro si cum ai ajuns la aceasta concluzie mi se pare o suma extrem de umflata si exagerata.
1. Zugrăvit (lavabil sau vopsea simplă):
Cost mediu: 15-30 lei/metru pătrat.
Estimare totală: 1.215 - 2.430 lei.
2. Schimbarea parchetului:
Cost mediu (inclusiv parchet și montaj): 50-120 lei/metru pătrat.
Estimare totală: 4.050 - 9.720 lei.
3. Schimbarea firelor electrice:
Cost mediu (inclusiv materiale și manoperă): 80-150 lei/metru pătrat.
Estimare totală: 6.480 - 12.150 lei.
Estimare totală renovare completă:
Interval: 11.745 - 24.300 lei.
De ce sa las calitatea?
Cineva care cumpara un apartament pentru el si vrea sa il renoveze il va renova calitativ. Ce nu face sens pentru tine?
Vrei sa vezi cum am ajuns la suma?
pai parchet de calitate medie cam 70mp = 1500 euro + montaj cam 1200 euro (da atat e manopera la montare un parchet stratificat) deci 2700 euro.
refacere instalatie electrica (da, cand renovezi un apartament ii schimbi si instalatia electrica mai ales daca nu a fost facut asta niciodata) ~ 2500 euro
restul de casa unde pui gresie si faianta inca vreo 1000 euro material + montaj
plus sanitarele din baie (zicem ca e doar una) inca 1000 euro
o mobila de bucatarie la comanda ~ 3000 euro (ceva decent pentru o bucatatie medie ca marime) + eletrocasnicele inca 1500 euro deci 4500 euro
deja avem 11-12.000 euro si nici nu am discutat despre refacerea peretilo unde sunt niste preturi imense la manopera.
Zic eu lejer decopertare pereti daca e cazul + tencuiala + var 15.000 euro
avem peste 25.000 deja
nu pun la scocoteala schimbare gemuri termopan. schimbare centrala daca e cazul, schimbare calorifere, schimbare lemnarie usi
la asta mai adauga mobila din restul casei + un TV, un AC
si uite asa ai ajuns la 35.000 euro
Ce ai scris tu acolo nu e renovare completa, e o spoiala pe ici pe colo, vezi ce ti-am scris eu.
Cum adică "pe ce se duc acele investiții"?
Renovarea completă a unui apartament de 80 mp (adica dat totul jos pana la zidarie, schimbat gresie, parchet, faianta, zugravit, schimbat instalatii sanitare si electrice, tamplarie uși ferestre, calorifere etc) sare lejer de 25.000 de euro, și asta dacă vorbim de materialele cele mai ieftine.
1. Zugrăvit (lavabil sau vopsea simplă):
Cost mediu: 15-30 lei/metru pătrat.
Estimare totală: 1.215 - 2.430 lei.
2. Schimbarea parchetului:
Cost mediu (inclusiv parchet și montaj): 50-120 lei/metru pătrat.
Estimare totală: 4.050 - 9.720 lei.
3. Schimbarea firelor electrice:
Cost mediu (inclusiv materiale și manoperă): 80-150 lei/metru pătrat.
Estimare totală: 6.480 - 12.150 lei.
Estimare totală renovare completă:
Interval: 11.745 - 24.300 lei.
25.000 euro?
Pot sa inteleg ca fiecare isi va personaliza dupa gusturi, dar daca tot vrea sa faca de ultimul ragnet apartmanet, de ce nu cumpara unul nou?
Adica, sa il vand pe 70.000 euro, ca spune omu ca trebuie sa bage in el 30.000? pai asa pot spune si eu ca vreau sa-mi renovez de 50.000 euro, ce face omu respectiv, il vinde la jumatate de pret?
E vorba de cele de baza, ca pretul sa fie 100.000, pentru ca unii considera ca nu merita 100.000 apartamentul care e cu 4 camere, 80mp+, etajul 1, si intr-un loc dintr-o zona buna!
Fiindca apartamentul este intr-un bloc din anii 80.
Aham...
Păi dacă ești convins că estimările tale sunt corecte, atunci de ce nu-l renovați voi cu 5000 de euro, îl faceți țiplă și-l vindeți cu 110k?
Tu il vinzi la ce pret vrei ca e bunul tau, dar e posibil sa ramai cu el mult si bine daca apartamentul chiar necesita renovari si tu il vinzi la pret de apartament renovat.
Cum ti-a spus si johnny123, il renoveti tu tipla cu 5000 euro si apoi il vinzi cu 130.000. Efectiv rezolvi doua probleme. Vinzi apartamentul si faci si un profit frumusel. Desi eu pun pariu ca doar o varuiala o faci cu 5000 euro.
Tu nu prea înțelegi cum funcționează cererea și oferta.
Haide să-ți explic eu: Vânzătorul este liber să ceară oricât, cumpărătorul este liber să ofere oricât. Tranzacția are loc atunci când vânzătorul și cumpărătorul ajung de comun acord la un preț.
Dacă părinții tăi se chinuie de ceva vreme să-l vândă cu 100.000 și nu reușesc, înseamnă că prețul cerut este prea mare.
Dacă oferta maximă obținută până acum este de 70.000, atunci părinții tăi au două variante: să vândă la 70.000 sau să-l țină până când cineva va fi dispus să plătească atât cât vor ei.
Degeaba îmi explici tu mie cât consideri TU că ar trebui să coste o renovare și cât ar trebui să ofere un eventual cumpărător. Este complet irelevant ce consideri tu. Numai clientul poate decide cât este dispus să ofere, iar proprietarul nu poate decât să accepte sau să respingă oferta.
Costa renovarea unui apt.
Uneori peretii trebuie rasi pana la zidarie, schimbate usile, geamuri termopan triple, baia si bucataria renovate, calorifere, centrala etc
20 000 Euro ar fi costat acum cativa ani. Acum e mai mult.
Insa ca idee, fiecare cumparator are alta viziune despre cum vrea sa isi renoveze apt. Unul ar alege altfel de gresie, faianta, altul ar pune parchet laminat, altul ar darama ziduri etc. Toti l-ar renova dupa propriul gust.
Renovarea e doar un pct de negociere.
Voi trebuie sa va raportati la pretul pe mp din piata, zona, proximitate fata de transportul in comun si alte zone de interes si atat.
E mai mult? oke, spune-mi macar pentru ce, ca eu am facut calculul cat ar costa si e cam 5.000 euro aproximativ, am calculat pe metru patrat, si am pus si o suma mai mare, si nu a depasit suma pe care am mentionat-o ( aici incluzand parchet schimbat peste tot+ zugravit )
Deci sunt curios din punctul tau de vedere pe ce s-ar duce.
Ce vrea sa isi personalizeze in plus, e treaba lor, ca vor sa isi puna marumra e treaba lor, e vorba cat ar costa o renovare sa arate bine pentru locuit, despre asta era vorba, nu mofturi si alte prostii, ca acolo nu mai e vina pretului.
Daca citesti, am enumerat in primul paragraf.
Apartamentul este gol?
Conteaza si modul in care este prezentat. Daca e incarcat cu mobilier si tot felul de lucruri personale ale vanzatorului, cine vine sa il vada are dificultati sa se poata imagina in acel spatiu.
Gandeste-te ca un cumparator vede si apartamente noi, de la goale pana la gata de inchiriat, cu mobilier modern.
Acum nu spun sa angajezi firme de staging, cum vedem pe la TV in emisiuni americane. Dar sa stii ca prin afara, agentiile de imobiliare pun in vedere vanzatorilor sa scoata lucrurile personale (fotografii, tablouri, decoratiuni) inainte de a face poze in apt in vederea vanzarii.
E de luat in calcul.
Pe bune? Pe ce se duc banii?
1. Nu se vinde zona ci apartamentul.
Oricat de mare ar fi, cand stabilesti pretul trebuie sa tii cont si cat de distrus este.
2. 20.000 € bagi numai in baie. Daca e nevoie sa raschetezi/inlocuiesti si parchetul...
Cunosti preturile la materiale?
Cunosti pretul la manopera?
In general la o renovare de amploarea la care spui tu, te costa inca o data cat apartamentul.
Inteleg ca parintii tai vor acei bani. Dar trebuie sa fie realisti.
Buna ziua! nu costa asa de mult! sunt preturi foarte umflate.
Daca faceti renovarea cu preturi medii o sa coste foarte putin materialele. Dar meseriasii vor sa umfle preturile de parca renoveaza in New York. Da inteleg ca este mult de munca dar nu ai cum sa spui ca te costa 20000 de euro sa renovezi o baie cum a spus cineva pe aici. Cu 20000 euro platesti manopera sa construiesti o casa de la fundatie pana acoperis, casa destul de mare. Nu mai aberati!