| frosioru a întrebat:

Buna ziua,
Va rog la un computer pot imperechea 2 memorii RAM cu aceleasi caracteristici:capacitate, frecventa si CL dar fabricate de producatori diferiti sau pot monta de la acelasi producator cu Cl diferite:una de 9 si una de 11?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Numele producatorului nu conteaza atat de mult, DACA
frecventa,
latenta (CL)
si voltajul
sunt perfect identice.
Si bineinteles, capacitatea (marimea in GB).

Atunci cand frecventa SAU capacitatea placilor sunt diferite, se intampla doua chestii:
1) ambele placi vor lucra la frecventa cea ma mica
2) in plus, pierzi Dual Channel, adica inca ~25% din performanta memoriei.

Daca latenta e diferita (CL 9 si CL11):
1) trebuie ca BIOS-ul sa seteze ambele placi la aceeasi latenta, lucru uneori imposibil, depinde mult de chipset-ul placii de baza si de BIOS.
2) daca nu se reuseste acest lucru, fie RAM-ul nu va fi recunoscut cand sunt ambele placi infipte in sloturi, fie vei obtine erori in timpul functionarii (freeze de obicei, ecrane albastre)

Mai trebuie sa fii atent la limitarile impuse de placa de baza.
Daca e o placa de baza veche, s-ar putea sa nu suporte mai mult de 8GB RAM, dar asta afli exact din specificatiile ei
(cauta pe net modelul placii, si o sa gasesti o pagina dedicata pentru placa ta de baza, pe site-ul producatorului, presupunand ca e unul dintre cei 4 producatori consacrati: ASUS, GIGABYTE, MSI sau ASROCK).

| frosioru explică (pentru NLS):

Multumesc mult, primul raspuns exact la subiect.

| Andreea_Nicoleta_2000 a răspuns (pentru NLS):

Ce inseamna ca nu mai functioneaza dual channel? Iti citeste mai exact doar o placuta de ram? Sau ce inseamna ca dual channel nu mai functioneaza?

| NLS a răspuns (pentru Andreea_Nicoleta_2000):

NU, nu iti citeste doar o placuta, le citeste pe ambele, dar pierzi aproximativ 25-30% din performanta RAM-ului.

Dual-Channel nu inseamna ca ai neaparat 2 placute de RAM instalate in sistem, pot fi si 4, ca tot Dual-Chanel se numeste tehnologia.
Se refera la canalele de memorie, un canal fiind format mereu dintr-o grupare de 2 sloturi.
Cand ai doar 2 sloturi, ai un canal, A.

Cand ai 4 sloturi, o sa ai 2 canale, A si B.

https://forum-en.msi.com/index.php? attachments/screenshot-2021-12-28-at-13-30-49-e7d30v1-0-pdf-png.154965/

Cand ai 2 placute instalate, pozitionate asa cum se indica in imaginea de mai sus, (sau mai exact, in manualul placii tale de baza),
si daca cele 2 placute au capacitate identica, frecventa identica, si latenta identica, atunci functioneaza in Dual-Channel.

Cand ai 4 placute instalate, si se respecta din nou cele 3 cerinte (capacitate, frecventa, latenta identica), tot in Dual Channel lucreaza.

Cand ai doar o placa, sau 3 placi identice, va lucra in Single Channel.

Tot in Single Channel va lucra, daca ai 2 placute si le asezi in sloturi alaturate.
Cand ai 2 placi si 4 sloturi pe placa de baza, se incepe de obicei de la al doilea slot dinspre procesor (primul ramane liber), apoi al treilea il lasi liber, si a doua placa o instalezi in al 4-lea slot (cel mai departe de procesor)

############
A existat mai demult la AMD Tripple Channel, pe placile de baza care aveau 6 (sau 12) sloturi de RAM.

#############
Si exista Quad Channel (4 canale), pe placile de baza pentru servere, care au 8 sau 16 sloturi de RAM, sau mai multe.

https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-892192033f05a2ccd32fce8f82d40f8c

Pe aceste placi cu 8 sloturi de RAM, trebuie sa instalezi ori 4 placi identice, ori 8, pentru a rula in Quad Channel.

Daca instalezi 4 dar nu au specificatii identice, vor lucra in single channel, sau daca esti ghinionist, nu va boota sistemul.

Daca instalezi 1, 3, 5, 7, 6, 4, 2, tot in Single Channel vor lucra.

Ma gandeam sa iau o placuta de 32gb si sa o combin cu una de 8 sa am 40 gb. Dar dupa cele spuse de tine voi lua 2 ppacute de cate 16 ca sa lucreze in dual channel. Daca aachizitionez 2 placute de astea: Memorie laptop ADATA Premier, 16GB DDR4, 3200MHz, CL22, AD4S320016G22-SGN

https://altex.ro/......016G22SG/, vor lucra in dual channel nu? Ca acolo scrie ca e single channel. Dar presupun ca scrie asta pentru ca e una singura si daca iau doua va lucra in dual.

| NLS a răspuns (pentru Andreea_Nicoleta_2000):

Exact, cand se vinde o bucata, scrie single channel pe ea, dar cand cumperi 2 astfel de placi identice, ele vor lucra in Dual Channel.

O sa vezi asta in utilitarul gratuit CPU-Z, in tabul Memory
(iar in tabul SPD o sa vezi exact ce memorie ai in cele 2 canale, in caseta din stanga sus).

https://i.stack.imgur.com/scBz3.png

Ideea e ca: pentru 10 lei in plus la bucata, eu as merge pe ceva sigur: Kingston sau Kingston Fury Impact.

ADATA au o singura problema: vin destul de multe defecte din fabrica.

https://altex.ro/......75/laptop/

PS: cele negre, Fury Impact sunt mai bune, pentru ca au latenta mai mica: CL20

Frecventa = viteza cu care RAM-ul trimite datele spre procesor, latenta (CL) este timpul in care se "odihneste" intre 2 astfel de cicluri, deci cu cat e mai mica, e mai bine (RAM-ul e per total mai rapid).

Atentie: CL20 la frecventa de 3200MHz e foarte ok,

dar in caz ca ai gasi ipotetic pe undeva cu CL18, nu te sfatuiesc sa te arunci la asa ceva, intr-un laptop.

Multe placi de baza sunt mai sensibile, nu inghit orice componente exotice, chiar daca sunt performante.
Rezultatul: imagine neagra pe monitor, pentru ca nu iti va fi recunoscut RAM-ul.

Am un card care poate fi folosit doar in altex si mai am 300 si ceva de lei, de-aia am optat pentru astea. E greu sa aiba ceva defect ramul, as returna in caz de ceva. Oricum multumesc pentru informatii.

14 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca in BIOS /UEFI memoria este recunoscuta functionand in regim Dual Channel, atunci functioneaza ca atare.
In caz contrar, viteza de lucru va fi doar ceea normala.

| halogen001 a răspuns:

Se zice ca uneori merge, alte ori nu. https://www.youtube.com/watch?v=bTS0ybQ3lCI
Eu am într-un calculator memorii de la producători diferiți și merge. Am 2 de un fel și 2 de alt fel Kingston și Kingmax.

| flixbuster a răspuns:

Cata vreme au un set de caracteristici comune la care pot fi setate ambele de catre firmware (BIOS/UEFI) ar trebui sa mearga fara probleme. Desigur, varianta fara griji este sa fie identice.

In orice caz, fa un test cu Memtest86+

| frosioru explică:

In PC am 2locasuri pentru memorii din care e utilizat numai unul pentru. o mem. Zeppelin ddr3/8GB/1600MHz/CL9 si mai vreau sa pun una in cel de aldoilea locas.Am gasit mem. Zepelin ddr3/8GB/1600MHz/CL11 -se pot imperechea sau nu.
Varianta 2 daca pot fixa la memoria Zeppelin o a doua ce are toate caracteristicile la fel dar este facuta de Kingston.Multumesc

| ZON a răspuns:

Dacă computerul are funcția de a a se adapta la cele două diferențe, ar putea funcționa, dar totuși ți-aș recomanda să ai memoriile identice (nu neapărat ca brand, dar măcar ca specificații).