1. cand incarci/descarci
2. cand lucrezi in programe/jocuri care folosesc multa memorie virtuala. spre exemplu, photoshop necesita atat de multi rami incat trebuie sa suplimenteze prin memorie virtuala, folosind in scopul asta memoria fizica de pe hdd. programele scriu in RAM pentru e mai rapid, dar bucati din hdd pot fi folosite, dezavantajul fiind ca viteza de scriere si citire e mult mai mica.
Pe de alta parte, orice program pe care l-ai folosi acceseaza hdd-ul, pentru ca toate fisierele programului sunt pe hdd si trebuie citite inainte si dupa ce ruleaza. Pe urma mai exista procese de sistem care scriu si citesc de pe hdd in functie de cum vrea windows-ul, pentru ca si alea sunt un fel de programe. Din cauza asta becul ala rosu de la hdd lucreaza cam tot timpul la intervale regulate.
Dar cel mai solicitat e atunci cand deschizi programe gen photoshop, sau jocuri avansate, care atunci cand pornesc "rup" bucati din hdd pentru a le folosi ca memorie, iar cand le inchizi elibereaza acele bucati.
Hard-disk-ul este "solicitat" în momentul când este aprins beculeţul acela roşu de pe panoul frontal al UC. El este accesat relativ intermitent, aproape tot timpul, când accesezi documente, descarci, încarci, şi multe alte situaţii. Vei mai primii explicaţii şi mai concrete de atât de la alţii.
O zi frumoasă!
Hard disk-ul lucreaza tot timpul de cand ai pornit PC-ul si pana il inchizi. Solicitarea in exces cred ca la asta te referi care se poate duce la suprasolicitare si prin urmare la defectul acestuia, poate avea mai multe cauze cum ar fi: Descarcari la viteze mari impreuna cu arderi de CD-uri + Un joc care sa incarce ceva resurse. Toate aceste pot fi cauze.