Peste 2-3 ani cel mai devreme? Chiar nu am nici o idee asa ca nu a-si vrea sa te induc in eroare.
Cat despre prima parte: ce vezi tu pe trackere, prin magazine pe CD/DVD nu sunt inregistrarile RAW. Sunt rezultatul post-procesarii imaginilor RAW.
Aici gasesti camera despre care ziceam ca filmeaza la 880mbps: http://www.bhphotovideo.com/......ra_4k.html E o camera profesionista la un pret acceptabil, in conditiile in care urmatoarele BlackMagic-uri sunt la 5-6000$.
Costa cat salariul MINIM pe un an ai vrut sa spui.
E o intrebare fara rost pentru ca spui doar o camera care filmeaza 4K, ceea ce este un lucru superficial.
Ca idee, un Samsung Note 3 filmeaza 4k (4096 x 2160), dar ca si in cazul multor device-uri 999in1, filmarea 4k este doar ca rezolutie si nu iti va oferi o calitate sa te dea pe spate.
Camera in sine presupune un senzor + n procesoare, dar fara elemente optice pe masura, chiar daca rezolutia va fi mare, imaginea tot proasta o sa iasa.
Ca idee, se gasesc camere compacte (nu sunt foarte multe pe piata de la noi) care devin din ce in ce mai accesibile cu tot acest standard.
Gasesti camere semi-pro la sub 10.000 lei:
http://www.f64.ro/sony-fdr-ax100-camera-video-semi-profesionala-cu-4k.html
Si sa nu mai spunem ca sunt camere profesionale care au acest standard, depasesc suma de cateva ori fara accesorii.
Toate astea intra in categoria "filmare 4k" si sunt comparabile? Eu cred ca nu.
Daca ai 2000 de lei de dat pe o camera video, gasesti variante foarte bune, dar numai cu standard fullHD, daca ti se pare totusi prea putin, cred ca va trebui sa mai astepti ceva.
Am specificat mai sus cameră video Sony 4K nu ai înțeles complet corect (deși nici eu). Știu că sunt telefoane care filmează UHD și știu că nu rezoluția e principala ci senzorul, lentila și alea... oricum. Camera de mai sus e superbă (am văzut-o și eu, dar mai scumpă).
Dar ști de ce am spus 4K și nu aș lua full hd? Pentru viitor și calitate/rezoluție. În câțiva ani și televizoarele 4K vor fi accesibile, deci voi dori și eu 4K (probabil, dar îmi place și rezoluția mare). Dar nu la TV mă refer ci la rezoluție.
Cam câți ani dai tu?
Te agiti degeaba.
Dupa cum a spus si cineva mai sus, pana sa ajungi la o rezolutie nativa 4k mai ai destui ani.
Sunt camere de bord (d-alea chinezesti) de 300 de lei care filmeaza la 1080p, crezi ca e de calitate?
Asa si cu asta, teoretic din orice material ai putea face o rezolutie mare intr-un mod artificial, dar nu cred ca te incanta cu nimic.
Ia o fotografie de 1600x1200 pixeli, deschide-o in photoshop si fa-o de 16000x12000 pixeli, o sa iti iasa o poza de destui mb, dar deloc diferita din punctul de vedere al calitatii. Acelasi lucru iti fac si produsele astea, te mint practic si iti dau un fisier mare, dar artificial.
Daca ne referim la o camera video/aparat foto, rezolutia ar fi printre ultimele lucruri la care m-as uita, uite-te la luminozitatea maxima cu care filmeaza (lux/iso), care este granulatia la aceste valori, elementele optice, accesoriile compatibile si altele.
Un termen nu stiu exact sa iti dau, dar cred ca in 5 ani o sa incepi sa vezi pe rama televizoarelor ceva mai scumpe din supermarket (cel mai ordinar vanzator) in loc de un mare fullHD de acum un 4K si niste diagonale din ce in ce mai mari.
Si as spune 5-10 ani pana cand aparatele de productie al acestor materiale sa devina cat de cat accesibile si la niste conditii ok.
Nu mă agit deloc. Și nu vreau cameră care să filmeze RAW, doar AVCHD sau oricare format normal fiindcă dacă ocupă cât ai zis tu nu am loc pe HDD. Stai liniștit, știu să aleg o cameră, dar acum toate camerele 4K pe care le-am văzut sunt performante (și am văzut doar 3 până acum). De aceea m-am referit la întrebare la 4K. Era doar o întrebare teoretică fiindcă până o să fac rost de bani o să mai apară multe modele.
Asta ar fi cam 3000 de lei. Dar care sunt acelea?
PS: Mă interesează doar Sony.
Din pacate e un Panasonic Lumix: http://www.bhphotovideo.com/......amera.html
E superb, dar 2900 de lei e tot prea mult. Deocamdacă l-am pus la favorite. Totuși vreau o cameră nu un DSRL (am deja).
Slabe sanse sa gasesti camere video capabile de 4K in viitorul apropiat. Gandeste-te ca multi oameni nici macar nu au televizoare full HD daramite 4k.
Preturile vor scadea cand procesul tehnologic va fi mai ieftin si oamenii vor avea pe ce sa ruleze content-ul 4k.
Așa e (și eu fac parte din aceia), dar deja cele Full HD sunt accesibile și aș spune că în 5 ani cam așa va fi și 4K. Dacă a apărut de acum 1-2 ani smartphone care filmează la rezoluție UHD, nu cred că va mai dura mult până să se pună la vânzare și o cameră de filmat cu această rezoluție la un preț asemănător. Să nu uităm că orice aparat costă în magazin de 10 ori mai mult decât costul de producție.
Despre ultima propoziție pe care ai scris-o sunt de acord. Și mie îmi sacadează un film 4K pe YouTube, de aceea nu mă grăbesc deloc să cumpăr o cameră video 4K, mai întâi alt calculator.
Cam în câți ani ai spune tu că o cameră video Sony 4K va ajunge la 2000 lei?
7-10 ani. Nici camerele care filmeaza full HD nativ (RAW) nu costa 2000RON.
Ce vezi tu la 1200-2000RON sunt camere care filmeaza in 720p si fac automat upscale-ul. Acelasi lucru il fac si smartphone-urile. Filmeaza 1080p si fac upscale pana la 2160p nicidecum 4k nativ (o strategie de marketing). Diferenta intre o camera 4k profesionista si un telefon care filmeaza 4k e uriasa. Gasesti pe internet demonstratii.
Pe langa TV-uri si camere, gandeste-te ca trebuie si content 4k. Asta inseamna alti bani cheltuiti pe remasterizarea filmelor vechi, serialelor, etc. Un film 4k sigur nu incape pe un Blu-Ray deci va fi nevoie de alt mediu de stocare. SD a avut Dvd-ul, HD a avut Blu-Ray-ul, UDHD o sa aiba nevoie de altceva. Downloadul sau streaming-ul sare din start fiindca nu multa lume are conexiune de 1gbps. Iar daca te apuci de pus filmele pe HDD-uri si sa le vinzi mai apoi in magazin o sa coste prea mult si o sa ocupe prea mult spatiu.
O camera 4k filmeaza cu un bitrate de circa 880mbps. Pe un hard de 1TB incap 1083 secunde. Mai putin de 20min.
OK... deci cele care filmează RAW sunt mult mai scumpe și pe HDD-ul meu aș putea pune o filmare de doar 10 minute. Totuși am salvat acum ceva timp un film în 4K (din poze) și știu cum e rezoluția, dar nici vorbă să ocupe atât.
Atunci scriu întrebarea 2: când crezi că http://www.f64.ro/sony-fdr-ax100-camera-video-semi-profesionala-cu-4k.html va ajunge la jumătate de preț (sau mai puțin)? Fiindcă are setări manuale e perfectă pentru ce-mi trebuie (fac filme, dar nu ca la Hollywood). OK, peste 5 ani vor apărea alte modele, dar teoretic...
La cât e de mică nimeni nu s-ar aștepta la așa performanță, doar după ce-i pui obiectiv. Ce să spun, vând casa și poate am bani să o cumpăr. OK, niciodată nu am folosit filmări RAW (doar poze), dar nu mă așteptam să fie chiar așa de mare.
Http://www.f64.ro/......on-ef.html
Uite-o si pe la noi la ~3700$. :))
Peste 2-3 ani cel mai devreme? Chiar nu am nici o idee asa ca nu a-si vrea sa te induc in eroare.
Cat despre prima parte: ce vezi tu pe trackere, prin magazine pe CD/DVD nu sunt inregistrarile RAW. Sunt rezultatul post-procesarii imaginilor RAW.
Aici gasesti camera despre care ziceam ca filmeaza la 880mbps: http://www.bhphotovideo.com/......ra_4k.html E o camera profesionista la un pret acceptabil, in conditiile in care urmatoarele BlackMagic-uri sunt la 5-6000$.
Știu, dar nu e același lucru ca o cameră de filmat. Chiar dacă are rezoluție de 4 ori mai mare, o cameră Sony filmează mai bine.
Cand vor fi accesibile?
Probabil cand camerele Pentagonului (ma refer la cea de 18GB) vor fi date vanzarii.
Te referi la 18 G Pixeli? Eu nu cred că așa de târziu, eu aș spune 5 ani. Să mărească de 4 ori rezoluția nu e mare brânză, sunt aparate care fac poze 8K și smartphone-uri care filmează în UHD.
Asta e usor de facut. Exista fotografii de 100+ gigapixeli facute de civili cu un DSLR semi-profesioniste.
"Camerele Pentagonului" sunt de fapt cateva sute de camere de 5MP care lucreaza in paralel pe diverse zoom-uri.
Cauta "gigapan" pe internet si o sa vezi cum se obtin astfel de fotografii.