| SonicAndrei a întrebat:

Care e cel mai bun format în care poți salva un film cu un program de editat clipuri? Eu folosesc Sony Vegas Pro 12 și salvez filmele în format Windows Media Video (.wmv) în HD (1280x720) 30 fps. Îmi place mai mult formatul AVI fiindcă parcă e puțin mai bun și un film se salvează mult mai repede, dar în AVI un film de 10 minute poate ocupa mai mult de 1 GB. În wmv un film de 10 minute se salvează în vreo 30 de minute (sigur, depinde și de complexitatea proiectului). În AVI un film se salvează foarte rapid (poate și pentru că aparatul cu care filmez înregistrează în AVI).

Care e cel mai recomandat format în care poți salva un film, care să fie clar, cu culori puternice, să se salveze rapid și să nu ocupe mult?

Răspuns Câştigător
| horia2012 a răspuns:

MP4 (codec H264). La tine dureaza mult pentru ca ai rezolutia mare (HD). Ca sa reduce dimensiunea fisierului video la aceesi rezolutie, trebuie sa modifici VBR-ul (video bitrate-rata de biti la video-maxim 2000). Pierzi putin din calitate dar castigi la dimensiune fisier. La viteza e foarte important codecul video si procesorul (single sau dual core).

| SonicAndrei explică (pentru horia2012):

Am un Intel Core i3-3220 3,3 GHz. Are 2 nuclee fizice și 4 virtuale. Am 6 GB RAM iar placa video e GeForce GT 630 de 2 GB. Așa e, durează mai mult fiindcă e HD, dacă nu e HD merge rapid (deși am salvat odată un clip în Full HD într-un format care nu știu care e, nu a luat mult timp dar a ocupat o grămadă de GB). Am observat că se mai folosește formatul MP4 pentru HD, o să încerc. Mersi.

| horia2012 a răspuns (pentru SonicAndrei):

Cu placere.
Formatul pe care nu l-ai stiut si a ocupat mult spatiu a fost.avi necompresat (adica fara niciun codec -XVID, DIVX, MPEG4).
Nu stiu in formate salveaza Sony vegas pentru ca nu-l folosesc si nu stiu ce codecuri interne are, dar daca nu iti ofera multe posibilitati eu folosesc 2 convertoare: WinAVI 11:
http://www.winavi.com/video-converter-release.htm
si gratis, format factory:
http://www.softpedia.com/......tory.shtml

6 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Care se salveaza repede ala nu e un format bun! Cu cat se salveaza mai incet cu atat e formatul mai bun! Ti-am zis asta pe intelesul tau happy normal cele mai bune formate sunt, incep de la cel mai bun :
-bluray -the best!
-DVD
-HD
-HDtv
-WMV
-AVI
si apoi restul...
Iar cel mai bun convertor e : Freemake Video Converter! Bafta!

| SonicAndrei explică (pentru lpavel):

Așa e, dar eu nu am un calculator super performant și nu pot să aștept o oră pentru un film de 10 minute. Ce format îmi recomanzi care să fie bun, să nu ocupe farte mult și să se salveze cât de cât rapid? Zic pentru calculator, nu pentru DVD. Dar mie nu mi se pare mai bun WMV decât AVI (mă refer la culori).
Mersi că mi-ai zis de convertor.

| lpavel a răspuns (pentru SonicAndrei):

Claritate, culoare si calitatea video-ului depinde la cat este setat :video bitrate! -asa cum a zis si horia 2012! De ce zic ca WMV are o calitate mai buna decat AVI? -pentru ca la setarile video bitrate originale WMV e setat la o calitate mai inalta decat AVI, dar depinde cu ce convertea-i, ai umblat pe acolo, ai modificat setarile poate de aceia la tine AVI-ul e mai bun... Ce vrei tu, asa ceva nu exista, trebuie sa faci tu manual!
Deci pentru asta ai nevoie de : ANY VIDEO CONVERTER! - e gratuit si vei putea seta de la calitatea video-ului pana la audio, subtitrare etc! Eu pe asta il folosesc când vreau un video mai special! Iti va lua ceva timp pana vei invata sa-l folosesti dar crede-ma, va merita! Iti dau cateva detalii ce si cum, restul ai sa le inveti pe parcurs singur :
-deci incluzi video-ul in program apoi alegi un codec oarecare, de ce zic asa? pentru ca nu va mai conta codecul ca oricum video-ul va fi transformat in ceva personal happy
-apoi la :video size (dimensiunea video-ului cat sa fie) alege unul care crezi dar cu cat e mai mare cu atat va converti mai incet si va ocupa mai mult spatiu! -asta n-are treaba cu calitatea sau claritatea video-ului!
-la :video bitrate - si aici, cu cat pui mai mult cu atat video-ul va fi mai clar dar va ocupa mai mult spatiu si va converti mai incet.
Apoi, trebuie sa fi atent la setarile astea 2 : NU poti pune o dimensiune video mica iar video bitrate mare pentru ca video-ul va fi foarte naspa! Va trebui sa inveti sa le folosesti... Astea-s cele mai importante restul vei invata pe parcurs!
Asa vei putea sa-ti faci un video pe placul tau care sa fie cat de clar vrei dar sa converteasca dupa cat timp ai tu! Bafta!

| SonicAndrei explică (pentru lpavel):

Tu ești primul care mi-a explicat cum să folosesc un program și nu mi-a dat un tutorial pe YouTube (lucru pe care știe să-l facă oricine). Cred că setări asemănătoare am și la Sony Vegas; uite cum salvam eu filmele:
Format Windows Media Video 9 în HD 30 fps, Mode: CBR, la Video Smoothnes puneam maxim; 5 seconds per keyframe.
La „Mode" pot selecta încă 4 variante, printre care „Bit rate VBR" și „Quality VBR".
Încă nu am încercat să văd ce calitate au toate setările, dar o să mă iau și după ce mi-ai zi tu.