Nu stiu care e diferenta insa pentru a vedea un film tras cu bluray trebuie sa ai procesor puternic deoarece consuma foarte multe resurse. Imaginea este super high quality.
Discul Bluray are ca principal rival discul HD DVD. Discul Blu-ray (numit şi BD, din engleză Blu-ray Disc) este un tip de disc optic de mare densitate folosit pentru stocarea de date digitale, în special înregistrări video de înaltă definiţie.
Din cauza lungimii de undă relativ mici (405 nm), un disc Blu-ray poate conţine o cantitate de informaţii substanţial mai mare decât unul de tip DVD, care foloseşte un laser de culoare roşie de 650 nm. Astfel, un disc Blu-ray poate să conţină 25 GB pe fiecare strat, de peste 5 ori mai mult decât DVD-urile cu un strat care pot stoca doar 4, 7 GB; iar discurile Blu-ray cu două straturi (50 GB) pot stoca de aproape 6 ori mai multe date decât un DVD cu dublu strat (8, 5 GB). Mai mulţi fabricanţi au lansat pe piaţă discuri Blu-ray inscripţionabile şi reinscripţionabile cu un singur strat sau cu strat dublu.
E adevarat ca sunt mult mai scumpe playerele Blueray decat cele HD DVD. Oricum am aflat cu surprindere ca formatul BluRay se bazeaza pe o inventie romaneasca, premiul special al juriului la Salonul de Inventii de la Bruxelles, cred ca acum patru sau cinci ani. In teorie, formatul permite atingerea unei capacitati de 10.000 de terabytes (se pare ca si in practica, inventatorul sustinea acum trei ani ca a realizat in laborator un prototip, functional, cu singura deficienta ca rata de transfer a datelor era de circa 30MB/s, extrem de putin avand in vedere capacitatea). Discul se bazeaza pe fluorescenta selectiva intr-un suport de sticla optic pura. Discul nu a aparut pe piata in forma originala, pentru ca indiferent cat de scump ar fi nu aduce atatia bani deoarece la o asemenea capacitate, altul nu ti-ai mai cumpara, probabil, toata viata. Marketingul nu permite asa ceva. Nu stiu cum e cu licenta Sony... Se pare ca inventatorul se numeste Eugen Pavel si initial acest disc s-a numit Hyper CD-ROM. Cel putin asa am citit in Clipa
http://www.clipa.com/pagpolitica647.htm
Apropo de d-nul ing. Eugen Pavel si inventia sa aveti aici informatii suplimentare
http://news.softpedia.com/......7832.shtml
Nici nu mai conteaza, pentru ca din mult mediatizatul razboi, Blu Ray a iesit castigator...
cosminache întreabă:
anonim_4396 întreabă: