Laptopul e mai performant, mai stilat, designul e mai sofisticat al windowsului si e laptop cum il stim de o viata intreaga. Notebookul nu e asa interesant precum pare, le-am vazut doar cu sistem operativ linux si nu are multe setari ca la un laptop, mai putine avantaje, daca se duce bateria nu se schimba deloc si dai toata ziua cu degetul pe el.
In momentul de fata nu prea mai exista o diferenta clara, initial a fost vorba de dimensiuni si performante!
Notebook=laptop
netbook=minilaptop
Presupun ca vroiaia sa spui intre netbook si laptop. Diferente sunt, in afara de dimensiuni, bateria unui netbook te tine 6-7 ore in functie de aplicatii pe cand a unui laptop cam 3 ore. Laptopul e mai performant, netbookul nu are cd/dvd. Netbookul fiind mai mic e mai portabil.
acum depinde ce vrei sa faci cu el. Daca vrei sa te joci si sa te uiti la filme, laptopul e mai bun, netbook-ul nu vede filme in format bluray din cauza diensiunii mici a ecranului. Daca vrei doar sa intri pe net, sa asculti muzica, sa vezi filme sa sa umblii in office e bun si un netbook
exact! la asta ma gandeam si eu.
Diferenta dintre laptop si notebook o face, intr-un cuvant, marimea. Forma este esential aceeasi – ecran si tastatura atasate intr-un sistem compact. Atunci cand vine vorba de marime, intram intr-o joc al avantajelor si dezavantajelor. Daca e mic, e portabil dar pierde din performante si/sau accesorii. Un principiu inca valabil, desi producatorii au reusit sa faca minuni, integrand performante tot mai mari in medii fizice tot mai mici. Laptop-urile sunt punctul de plecare. Pe masura ce s-au obtinut aceleasi performante in dispozitive mai mici, s-a trecut la denumirea de notebook pentru a diferentia de modele mai mari (inclusiv cele din categoria "desktop replacement" care fac ce le spune numele – inlocuiesc un sistem desktop, oferind totusi o oarecare portabilitate) de sistemele mai compacte si mai portabile.
Dar marimea nu este singura diferenta dintre laptop si notebook. Durata de functionare a bateriei este o diferenta care chiar face diferenta. Sistemele notebook sunt special concepute pentru o utilizare indelungata, pentru portabilitate, si mai putin pentru gaming sau alte aplicatii high-end de productie. De asemenea, la un laptop mai ai sanse sa gasesti un floppy disk drive, pe cand la un notebook nu prea. Acelasi lucru e valabil si pentru alte dispozitive mai mult sau mai putin dispensabile de care producatorii au inceput sa se descotoroseasca.
Asadar, dupa cum am inceput – marimea da numirea. Atentie insa, retineti ca intre termenii "laptop" si "notebook" exista, in mintea celor mai multi, o sinonimie perfecta. Cu alte cuvinte, nu te baza pe faptul ca vanzatorul de la magazinul IT va cunoaste subtilitatile acestei notiuni si istoricul prezentat aici. Cel mai probabil te poti astepta sa primesti ditamai laptopul cand ceri un notebook si invers.
Acum ca ne-am dumirit cat de cat cu privire la diferentele dintre laptop si notebook, urmeaza sa vedem unde intra si ce face netbook-ul.
E tot aia Laptop varianta romaneasca
Notebook - americana
Dar inseamna acelasi lucru
Dimensiunea ecranului
Dupa cum va ziceam, netbook-urile au in general ecrane mici cu rezolutii destul de mici, fapt ce se traduce in suprafata de lucru disponibila redusa. Produsele mainstream actuale au ecrane de 10″ si rezolutie 1024 x 600 px, in vreme ce generatia urmatoare ce incepe sa se intrezareasca va urca la 11.6″ si 1366 x 768 px. O rezolutie destul de mare pentru un astfel de ecran si mai mult ca sigur greu de citit. Pentru ca da, rezolutiile mari pe ecrane mici sunt obositoare.
Laptop-urile vin cu ecrane ceva mai mari si rezolutii mai umane: cele de 15.4″ au de obicei 1280 x 800 px, dar exista si versiuni cu rezolutii de 1650 x 1050 px sau chiar Full HD pentru notebook-urile cu ecrane de 17 sau 19 inch.
Autonomia
Autonomia e extrem de importanta daca vreti ca un dispozitiv sa fie cu adevarat portabil. Iar la acest capitol netbook-urile se descurca bine de tot, modelele medii oferind in jur de 5 ore de viata a bateriei in conditii de utilizare normale, dar existand si modele care ofera 8-9 sau chiar 10 ore.
Putine laptop-uri se pot lauda cu astfel de performante. In general 3-4 ore este cam tot ce poti cere de la un astfel de dispozitiv. Desigur, ultra-portabilele sau noile Macbook-uri de la Apple sunt exceptii, dar ele costa mult mai mult decat un netbook.
Pretul
Pretul este extrem de important si el. Netbook-urile costa intre 1200 si 2300 de RON in magazinele romanesti, cu mici exceptii ce pot depasi aceste limite. Un netbook decent, ca Asus-ul 1005HA, care ofera pana la 10 ore durata de viata a bateriei, dotari hardware bune si care arata foarte bine te va costa cam 1500 de RON, un pret excelent pentru ce ofera.
Laptop-urile pe de alta parte sunt mai scumpe, putand chiar depasi suma de 10.000 de RON. E drept ca exista si optiuni sub 2000 de RON, insa acestea ofera hardware de acum cativa ani, cu performante proaste, asa ca ele nici nu merita sa fie luate in considerare. Un laptop bun de 15.4″ poate fi gasit de la 2300 de RON is sus, va oferi performante mai bune dar va suferi la capitolul portabilitate in comparatie cu netbook-urile.
Nivelul performantelor
La acest capitol laptop-urile sunt superioare. Netbook-urile folosesc o platforma cu consum redus si automat performante limitate. Ele se descruca bine in rularea aplicatiilor uzuale, insa nu vor face fata filmelor sau programelor avide de resurse. Nivelul de performante va creste odata cu aparitia noilor generatii de netbook-uri la sfarsitul acestui an, pe platforme ca Nvidia Ion sau cu noile procesoare de la Intel din seria Pine Trail. Insa chiar si atunci, tot timpul vor exista laptop-uri mai peformante, chiar mult mai performante.
Concluzii
Putem spune ca netbook-urile sunt niste laptop-uri mai mici si mai usoare, cu autonomie si preturi mai bune, dar performante oarecum limitate. Se descurca de minune cu navigatul pe internet, vizualizarea de filme (chair si HD ready) sau aplicatiile gen editoare de texte, pe scurt, aplicatii uzuale pentru un utilizator mediu, insa nu mai mult.
In plus, ele ofera si o suprafata de lucru destul de mica, data de dimensiunea redusa a ecranului. Eu le vad ca un computer secundar pe care sa il poti lua usor cu tine pe unde ai nevoie, fara a iti rupe spatele sau umarul din cauza greutatii si volumului. Pentru copii, elevi sau persoane care nu folosesc aplicatii avide de resurse, ele pot fi chiar si principalul computer. Pentru mine insa nu ar putea.
Laptop-urile pe de alta parte sunt mai puternice. Exista versiuni care iti permit sa te joci jocurile de ultima ora si sa rulezi cam orice aplicatie, dar ele sunt in general mai mari, mai butucanoase si mai scumpe. Iar cele care ofera cu adevarat autonomie si aspect sunt chiar extrem de scumpe (Sony Vaio sau Apple Macbook Pro, ce sar lejer de 7000 de RON).
In concluzie, sper ca acest articol v-a ajutat sa realizati diferentele dintre un netbook si un laptop obisnuit. Alegerea unuia sau altuia tine doar de necesitatile voastre. Daca aveti nevoie de un sfat sau aveti vreun comentariu vizavi de cele scrise in acest post, nu ezitati sa folositi formularul de comentarii de mai jos.
In principal dimensiunea desi s-au schimbat multe de cand erau notebook-urile si asa au aparut tabletele.
Tabletele mai nou sunt cam pana la 11 inch, notebook-urile trebuie sa aiba marimea unui caiet deci cam pana la 13, 3 sau 13, 6 si totodata laptopurle pot sa aiba ecran mai mare sau pana la 17 inch.
Desigur acestea au si performante diferite deoarece cu cat sunt mai mari cu atat se pot pune mai multe.
Notebook-ul este bun pentru internet, iar laptop-ul este bun pentru jocuri, filme, muzica si altele
Laptopul este mult mai performant decât Notebook.
Notebook-ul este mai micuț și nu are toate funcțiile de bază ale unui laptop.
Intre un notebook si un laptop nu este nicio diferetna, dar intre netbook si laptop sunt diferente mari, in pr rand un netbook este mult mai slab la componete plus ca este foarte micut si nu are DVD writer
Notebook-ul nu are cd writter, adica nu merge sa bagi cd-uri in el, in plus e mai mic.
Este si un notebook, este si carnet, inteleg ca te referi la,, laptop micut,, asta inseamna.
Eu am un notebook si nu e bun de nimic iti recomand sa nu faci aceeasi greseala ca mine mai bine sa-ti cumperi un laptop diferenta e ca pe laptop poti sa faci mult mai multe de exemplu sa-ti descarci jocuri si eu pe notebook nu am niciun joc... sper ca te-am ajutat...pa
Notebook-ul are desktop-ul de cam 2 palme...e cam in jumatate fata de laptop.
Pai e aceiasi treaba, numai ca se poate face confuzia la netbook care e un laptop micut.
Frate, nu e deloc aceeasi treaba, pe notebook cel mai performant windows pe care il poti avea este windoes ce... care nu-ti permite sa faci mai nimic...
In primul rand nu ti-as recomanda sa iti iei notebook. Cu toate ca este mai mic(notebook)un laptop este mult mai performant fata de un notebook. Diferetele sunt asa: Dimensiunile... dar si cum am mentionat mai sus daca e notebook nu ai procesor si memorie buna. te sfatuiesc sa-ti iei un laptop
Fara suparare, dar daca nu stiti nu va mai bagati. Nu este adevarat ca pe un notebook nu poti sa bagi windows, poti sa bagi si cel mai nou windows.Nu exista nicio diferenta intre notebook si laptop. Exista diferenta intre netbook si laptop.