Un ruter[1] (sau router[2]) este un dispozitiv hardware sau software care conectează două sau mai multe rețele de calculatoare bazate pe "comutarea de pachete" (packet switching). Funcția îndeplinită de rutere se numește rutare. În acest articol diferențierea între rutere hardware și rutere software se face în funcție de locul unde se ia decizia de rutare a pachetelor de date. Ruterele software utilizează pentru decizie un modul al sistemului de operare, în timp ce ruterele hardware folosesc dispozitive specializate (de tip ASIC) ce permit mărirea vitezei de comutare a pachetelor.
Modemul este echipamentul care permite unui calculator sau unui alt aparat „inteligent" să comunice cu alte calculatoare sau aparate prin intermediul liniilor telefonice analoage standard. Cuvântul provine din prescurtarea expresiei MOdulator/DEModulator, modemurile codificând semnalele digitale în semnale acustice în ambele sensuri, atât la transmisie cât și la recepție.
Router-ul de fapt poate da net mai multor calculatoare, adica imparte reteaua broadband in mai multe de acelasi tip, un modem se poate folosi doar pentru un singur pc.
Router-ul emite wirelles, adica net in aer, iar modemul este ca un stick si se baga la usb si ai net prin semnal. E mai un router-ul, in el intra cablu de la net.
Alejandro ai dreptate ce spui tu, dar ai omis faptul ca Routerul nu numai ca imparte reteaua dar imparte si viteza, deci e cam nefolositor.
Pai daca ai router poti sa prinzi netul in casa la mai multe calculatoare, iar modemul e un stick si se poate folosi pentru un singur calculator.
Isys întreabă: