Salut!
'O diferență majoră între procesoarele pe 32 de biți și procesoarele pe 64 de biți este numărul de calcule pe secundă pe care le pot efectua, ceea ce afectează viteza cu care pot finaliza sarcinile. Procesoarele pe 64 de biți pot veni în versiuni dual-core, quad-core, six-core și eight-core pentru computerul de acasă. Mai multe nuclee permit un număr crescut de calcule pe secundă care pot fi efectuate, ceea ce poate crește puterea de procesare și poate face ca computerul să funcționeze mai rapid. Programele software care necesită multe calcule pentru a funcționa fără probleme pot funcționa mai repede și mai eficient pe procesoarele multi-core pe 64 de biți, în cea mai mare parte.
Un sistem pe 32 de biți poate accesa 2^32 de adrese de memorie, adică 4 GB RAM sau memorie fizică în mod ideal, poate accesa și mai mult de 4 GB RAM. Un sistem pe 64 de biți poate accesa 264 de adrese de memorie, adică de fapt 18-cvintilioane de bytes de RAM. Pe scurt, orice cantitate de memorie mai mare de 4 GB poate fi manipulată cu ușurință de aceasta.'
__________________________
Raspuns de BlackPixel.
Daca raspunsul meu a fost bun sau ti-a placut, apasa pe Funda pentru a-l seta ca raspuns castigator.
"Raspuns de BlackPixel.
Daca raspunsul meu a fost bun sau ti-a placut, apasa pe Funda pentru a-l seta ca raspuns castigator."
Si-a pus trademark si, ia te uita!, mai manipuleaza si mintea bietului aburit...
Nu vreau sa fiu deloc enervant sau conflictual, dar cu toata prietenia si simpatia: stii ce este trademark (™️)?
Cred ca stiu, dar tu stii de bunul simt?
Nu stiu la ce te referi. Si nu am folosit trademark. Eventual 'watermark'?
Ne vedem cand vei sti
Citeste din nou: „mai manipuleaza si mintea bietului aburit"
Tu cui crezi ca-i era adresat adjectivul? Lui sau celui care cu un click si doi scuipati obtinea toata informatia de care avea nevoie?
Bineinteles ca poate cere, dar este de bun simt sa ceri? Nu stiu, zic si eu sa ma aflu in treaba, ca omul are performante nesperate la sportul asta si imi cam calca coardele ratiunii... uneori oamenii astia ma fac sa-mi fie rusine ca sunt om in aceeasi societate cu ei; nu-i stii, dar ei exista si sunt plictisitor de inconstienti... nu pentru ei ca fiinte, ci pentru noi care-i incojuram.
Eu nu pot sa îți dau fundă pentru răspunsul asta, dar ai merita - o pentru el
Multumesc! ☺️
Amuzant ar fi sa fie un nonsens de persoana care imediat cum primeste funda, isi suna toate rudele si contactele sa le spuna ca a acumulat inca 100 de puncte si-asa inutile, dar cu "o incomensurabila valoare sentimentala".
Bine, dom'le, drept sa aiba, aiba drepturi!
Si eu am dreptul sa-i râd in cocoașă ca "e de porc" (si nu spune ca nu e, ca este) sa cersesti o funda care, pana la urma, este inutila si fara vreun scop real in viata reala. Este josnic pentru el, ca fiinta pseudo-rationala si pentru mine ca fac parte din aceeasi specie ca si el.
Si nu vorbesc numai de cazuri particulare ca respectivul, asta sper ca este clar, intentionez sa acaparez intreaga demografie care recurge la josnicii psihologice... caracter pe care tu nu il privesti sau preferi sa-l ignori. Este chiar fascinant ca TPU este singura platforma unde observ ca santajul intelectual, josniciile psihologice sunt reale, sunt ignorate si sunt complacute.
Let's get real, kids... Anno Domini 2021, sau Anno Mundi 2021 (in functie de preferinte) si noi tot la imbecilitatea de alta data am ramas... doar ca ne-am mutat in online.
In afara de cele ce s-au spus deja,
un procesor ce cunoaste instructiuni x86-x64, insotit de un sistem de operare x64,
va lucra mai rapid cu seturi mari (uriase) de date (fisiere video de rezolutie mare, baze de date, arhivare-comprimare de date, etc), tocmai pentru ca poate folosi si gestiona o cantitate mai mare de memorie RAM (mult mai mare).
Intr-un sistem de operare x64 poti sa creezi pana la 16TB de memorie virtuala, pentru taskurile de virtualizare.
Totodata, OS-urile pe 64 de biti NU sunt imune la malware, dar ofera niste functii de securitate imbunatatite, datorita obligativitatii semnarii digitale a driverelor, si a functiei ASLR - Address Space Layout Randomization.
Prin aceasta, datele sunt "fractionate" si scrise random in memorie, astfel ca un program malitios trebuie sa "ghiceasca" exact locatia pentru a putea initia un atac.
Pentru ca spatiul de memorie in cazul procesoarelor si OS-urilor pe 64 de biti este (sau poate fi) urias, treaba devine mult mai complicata decat in cazul sistemelor pe 32 de biti.
Deasemenea, doar un sistem de operare pe 64 de biti beneficiaza de Kernel Patch Protection (PatchGuard). Functia aceasta impiedica programele (chiar si driverele) sa modifice Kernelul sistemului de operare.
S-ar fi putut implementa si pe versiunile x86, dar probabil nu s-a dorit, exista doar in variantele x64.
Tinand cont de ce am scris mai sus despre ASLR,
e mult mai sigur sa rulezi un software pe 32 de biti pe un sistem de operare x64 (compatibilitatea nu e mereu perfecta***, dar creste nivelul de siguranta).
Cea mai relevanta diferenta ramane oricum cantitatea de memorie adresabila, iar Harfagre si AndreeaVanDrunen au prezentat si niste analogii foarte practice.
### Doua mari dezavantaje pe care le au sistemele de operare pe 64 biti fata de cele pe 32 de biti:
--- *** nu toate programele scrise exclusiv pentru 32 de biti ruleaza perfect si fluid pe x64
(uneori nici cu modul de compatibilitate pe care il gasesti la "Properties - Compatibility - Run this Program in compatibility mode for..." nu se rezolva asta)
--- Uneori e imposibil sa gasesti drivere pentru sisteme de operare pe 64 biti, pentru hardware mai vechi (imprimante, camere web, etc).
Nu fiindca nu ar fi fost posibil, ci fiindca producatorii nu s-au sinchisit sa scoata, si intr-un fel e de inteles motivul - e contra-productiv pentru ei, ar insemna sa nu mai vanda atat de mult hardware nou.
Sunt 2... care dor, restul, detalii tehnice complexe care nu intereseaza pe nimeni:
1. capacitatea maxima de ram accesibila, la win pe 32biti maximum este de 3.2G, IN PRACTICA, in teorie cu niste patch-uri care se numesc cu si despre PAE, poate accesa MUUULT mai mult, dar standard windows-ul pe 32 de biti nu poate accesa mai mult
2. pe windows-uri de ultima generatie e recomandat SERIOS x64 din cauza ca producatorii de drivere nu mai scriu sau scriu limitat pe 32 de biti (calculatoare cu 4G de ram, cel putin, sunt deja livrate de peste 10 ani)
Fără să fiu complicat, fată de ce s-a mai spus. Pe Windows 64 biți necesită informații mai multe pentru rulare. Windows 64 biti poate accesa mai multă memorie Ram peste 4Gb. 6Gb, 8Gb etc față de Varianta windows 32 biți care se bazează pe o procesare mai mică cu mai puțini rami adică 1Gb ram 2Gb ram maxim 4 Gb, nu mai mult. O găleată mai mare include o cantitate mai mare de apă pentru o utilizare mai mare.O găleată mai mică cu apă, nu ar putea satisface posibil cantitatea necesară de care ai nevoie, deci o să mai adaugi puțină apă.
In fine ai inteles indeea. îți trebuie rami mai mulți, și desigur un procesor mai bun pentru a duce informații mai multe, într-un mod mai rapid sau să meargă mai fluent.
https://askit.ro/......4-de-biti/ Aruncă o privire aici, vezi ce zice.
O zi faină! Cu atâtea comentarii, acum ești IT-istă
Cel de 32biti e limitat pana in 4gb RAM chiar daca ai instalat mai mult RAM nu e folosit de sistem, ai totul aici
https://www.google.com/......-biti/amp/
Aceștia sunt regiștrii din procesor.
Cantitatea minimă de date pe care procesorul o poate procesa dintr-odată.
Imaginează-ți o farfurie de supă. Deci cu cât e lingura mai mare, cu atat termini supa mai repede de mâncat.
Există linguri de 32 de biți și linguri de 64 de biți.
E cea mai mică cantitate de memorie pe care procesorul o folosește ca să mănânce datele.
Deci memoria asta, constituie regiștrii, și e ultima memorie în care procesorul încarcă datele înainte sa le proceseze, după ce le ia din RAM.
La început au fost procesoare pe 8 biți, apoi pe 16 biți, apoi pe 32 iar in prezent sunt pe 64 de biți.
Procesoarele de 32 de biți pot să folosească doar 4 GB de RAM (2 la puterea 32, deci 4 miliarde de mega), în timp ce procesoarele pe 64 de biți pot folosi teoretic 18.446.744.070.000.000.000 GB de RAM!
Când au facut sistemul de operare Windows au trebuit sa îl adapteze atat pentru procesoare pe 32 de biți cât și pe 64 de biți. Deci un sistem de operare de 32 de biți e adaptat pentru un procesor de 32 de biți, iar un sistem de operare de 64 de biți e adaptat pentru procesor de 64.
Adică, atunci când l-au programat au făcut instrucțiunile lui să poată folosi 64 de biți de memorie și nu doar 32.
Instrucțiunile sunt liniile de cod dintr-un program.
Ca și procesoarele, sistemele de operare de 32 de biti pot să folosească doar 4 GB de RAM, in timp ce sistemele de operare de 64 de biți pot folosi teoretic 18446744070000000000 GB de RAM.
Care e diferența dintre Windows de 64 de biți și Windows de 32 de biți? era intrebarea si toti zic de procesoare si de ram nu de sistemul de operare(sau foarte putin de sistemul de operare).
deci diferenta este foarte mica daca il folosesti in regim de birotica si play muzica filme poze,
in cazul in care faci ceva mai avansat, ca editare video sau folosesti programe de proiectare se recomanda windows 64 biti.
-cam asa era raspunsul, nu o gramada de detalii tehnice care de multe ori putini le cunosc
DanyBv întreabă:
Jony123 întreabă:
daniel2588 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
FloFlorentina întreabă: