Eu as lua un HDD extern de calitate si as pune pe el fisierele respective, gen cel mai bun HDD de la marca WD!
Nu am intalnit inca HDD care dupa 10 ani de exemplu sa fie plin de erori neremediabile, dar am si avut grija in acest sens!
HDD va fi mult timp in stare buna daca se respecta niste chestii, privind alimentarea cand se copiaza (sa nu se intrerupa brusc curentul), sa nu fie lovit mai ales cand functioneaza, sa nu fie scapat etc
Daca ai pune poze si video pe un SSD/Nvme s-ar putea pastra dar trebuie sa fie alimentat o data la ceva timp...
Stocarea datelor pe un SSD se bazeaza pe retinerea curentului electric intr-un tranzistor, cu timpul, aceasta incarcatura electronica retinuta devine tot mai slaba...deci nu face bine fisierelor regasite pe acel SSD.
HDD-urile stocheaza datele sub forma unor clustere de biți magnetici orientati catre o anumita directiei...
De aceea eu concluzionez (si nu vreun soft chatGPT) ca dintre SSD si HDD privitor la stocarea pe termen mai lung a informatiilor, cea mai buna varianta ramane HDD-ul, mai ales ca HDD-urile moderne au sisteme in componenta lor care permit corectarea erorilor, a direcției clusterelor etc
Insa nimeni nu iti poate garanta ca un HDD va retine informatii pe el 20 de ani de exemplu...
Cumpara un SSD portabil/extern si stocheaza-l intr-un loc ferit de campuri electromagnetice sau alte device-uri electrice.
Momentan MDisc poti fi sigur cateva sute de ani, Hdd-ul 5-10 ani la fel si Ssd-ul cativa ani.
Asta e o problema mare, cu cat creste densitatea de informatie, cu atat e mai greu sa o arhivezi, ai tablite de lut cu facturi la vanzarea de capre de 4000 ani (pe bune), poze acum 200 de ani care se vad foarte bine, microfilme din anii '50 care sunt perfecte, dar discurile mele "Kodak Gold", pe care am platit o gramada de bani in 2004, s-au exfoliat si sunt pa, nu mai zic de primele stickuri USB de 32MB! .
Pe plan profesional, singura tehnologie "tried and tested" sunt benzile magnetice speciale, dar nu sunt numai scumpe, ci si lente in draci. In rest totul decade foarte repede, memorii flash, ssd.uri, hdd-uri. nu mai zic de blu-ray reinscriptibile.
Toti specialistii recomanda sa ai arhive cu mentenanta, respectiv sa le pui pe niste suporti de calitate (discuri magnetice HDD specializate, SSD-uri "long term") si sa NU le lasi de izbesliste, din cand in cand (odata la 2 ani de ex) trebuie citite, verificate la CRC (daca sunt valide) si eventtual transferate pe suporti de date noi, ca problema nu e ca se strica, ci cand se strica.
Imi pare rau ca nu am sa-ti dau o solutie simpla si ieftina, cum zicea cineva "fotografiile de pe stick sunt duse de mult, bine ca macar le-am scos pe hartie pe cele mai importante!"