Fiecare sistem de operare are avantajele si dezavantajele lor.
Eu folosesc mai multe sisteme de operare, pe cateva calculatoare, fiecare cu destinatii diferite, specifice.
Pe fiecare calculator am 2-3 sisteme instalate, ca urmare pot sa afirm urmatoarele:
- Cel mai stabil Windows sunt Win XP si W7. XP "cere" si resurse relativ putine (spatiu pe disc si memorie RAM
- Cel mai "catastrofal" este W8. Foarte instabil.
- Cele mai multe resurse (spatiu de disc) necesita W11 si W10. Ambele isi fac upgrade-uri singur, chiar daca "deconectezi" upgrade automat si tin legatura in permanenta cu servere MS (fara sa ceara acordul utilizatorului! )
In paralel cu aceste Windows-uri folosesc si Linux (Mint) care functioneaza mai repede pe internet, chiar si cu procesoare Pentium 4 si minim 2Gb memorie RAM. Cu procesoare Dual Core si 4Gb memorie ruleaza rapid si excelent atat pe internet, cat si Office.
Din pacate, chiar si cu emulatoarele de versiunile cele mai noi nu orice program Windows se poate rula pe aceste sisteme.
Da corect, curat, elegant, inteligent, finuț si fără atâtea prostii de recomandări, vi-l recomand, chiar acum îl instalez
Daca prin "bun" te referi atat la stabilitate, cat si la fiabilitate si functii, suport pentru drivere, lipsa ecrane albastre, si lipsa orice fel de probleme in general:
10, deocamdata.
Urmat de 7 SP1 (la design primeste nota maxima, dar 10 sta mai bine la drivere si are suport extins pentru SATA, suport USB 3.2, suport standard PCIe mai nou, etc). Plus multe alte chestii.
10 e mai rapid decat 7 pe hardware modern, mai ales daca stii ce se ii faci ca sa fie asa (trebuie sa elimini tot bloatware-ul - nimic complicat (pentru unii)).
Urmat de 11
apoi de XP.
Presimt ca de astazi intr-un an si jumatate, (mai exact la aparitia celui de-al doilea update ), 11 va fi pe primul loc (in clasamentul meu).
Insa o clasificare a sistemului de operare ar trebui sa tina cont de hardware-ul pe care doresti sa ruleze.
Caci un Windows fara un calculator are valoare 0.
Si, cum a indicat mihai69, daca ai un calculator din 2009, Windows 7 ramane cel mai bun.
Nu ca nu as putea sa scot din 10 toate gunoaiele si sa il fac aproape la fel de rapid, dar... suport drivere.
Am imprimanta din 2008, care nu merge pe 10 nici cu slujbe. Nu exista driver, si cu driverul de 7 nu vrea sa recunoasca scannerul.
Pentru astfel de sisteme, 7 ramane singura optiune viabila (din tabara Windows cel putin).
La fel, a doua imprimanta cumparata in locul celei de care am zis mai sus, nu vrea momentan sa mearga pe 11, din acelasi motiv: nu poate sa instaleze scannerul.
Am vazut ciudatenia de win 10 si nu mi-a convenit, poate din cauza ca eram obisnuita lucrand de vreo 10 ani pe xp. Nu suportam modificarile din win 7.
Și dacă ai un pentium 4 cu 512 M de RAM? Nu orice sistem de operare merge pe orice platformă hardware. Oricât de bun ar fi el acolo unde se potrivește.
Pai de ala nu prea mai are nimeni, am avut și eu XP maxim puteai pune. Eu am din 2013 sau 14 laptop, dar are win 10. 4 GB ram am parca.
Acel calculator a fost fabricat pentru Windows 95 pe par2
Acel calculator a mers bine cu Windows XP
Trebuie sa ii pui cel puțin 2G de RAM apoi poți să îi pui Windows 7
Dar dacă vrei să îți meargă ceva bine pe configurația pe care o ai acum ai putea incerca Ubuntu
Linux mint
Cam puțin RAM că să meargă ceva bine pe acel calculator
Eu am un laptop dual core cu 2GB RAM care nu merge bine pe nimic
Așa că este cam expirat acel calculator
Exista distribuții de Linux făcute în mod special pentru calculatoare din astea vechi
Îmi aduc aminte că aveam un Linux care ocupa doar 50MB. Și nu cerea nimic și mergea internetul pe el dar și trecut multi ani între timp
Windows 10 are nevoie de 1G ram dpdv recomandari producator
windows 10 IoT poate rula si pe 512 M
Si totusi... cine are 512M ram in 2022? Nu recomanda windows 7 / xp.
Windows in sine e construit prost ca sistem de operare. Asadar nu prea exista un windows "bun", ci unu general acceptat. "Cel mai mic rau".
Momentan windows 10 se afla acolo. Cel mai probabil windows11 dupa inca cateva luni / 1an pana se adopta de toata lumea.
Recomandarea mea personala e sa incerci windows 10 LTSC. E un build care primeste doar update-uri de securitate si foarte rar cele de feature. Teoretic se foloseste prin spitale, institutii. Practic este efectiv Windows 10 Enterprise fara clutter / windows store / cortana / Microsoft baddies
Salut.
Personal nu am avut prea multe versiuni de Windows de când utilizez PC-ul de prin anul 2006. Am avut clasicul XP până în anul 2016, când am fost nevoit să trec la un PC care nu suporta XP decât 7 și 8.1
Deci îți pot da o părere despre XP (mai ales), 7 (care utilizez din 2016) și puțin și despre 8.1 (l-am avut destul de puțin, nu mi-a prea plăcut) pe versiunea de 32 de biți (64 la fel nu am avut că erau din câte am înțeles destinate PC-urilor mai performante, nu era și cazul meu).
XP este un Windows simplu, dar puțin cam "bugguit". Dă erori care la 7 nu le întâlnești, mi-a plăcut pentru simplitatea lui și faptul că PC-ul ăla cam asta suporta. Evident că nu mai este de ceva ani de actualitate, din câte știu nu mai există suport nici măcar pentru Win. 7, daramite pentru XP. Ce să zic, dacă ai răbdare cu el să-ți dea erori care nu trebuie să apară și vrei simplitate, e Windows-ul "potrivit". Sincer, de nostalgie aș reveni la el dar mi se pare că versiunea actuală a Chrome-ului (și a altor programe) nu cred că mai funcționează pe el.
7 nu este decât un fel de XP facelift, evident cu multe îmbunătățiri și reglări, care vine cu ceva drivere deja instalate (cum ar fi cel de sunet, care la XP trebuia instalat separat, dacă venea și cu driverul de Wi-Fi și un driver serios de grafică și nu trebuie să alergi după ele (mai ales când ai PC-ul, în cazul meu, cu CD de drivere doar pentru 8.1, și eu am 7), îl recomandam oricui). Este un Windows mai de actualitate pentru oamenii simpli, datorită simplității de care dă parte și pentru fiabilitatea lui.
8.1 este un Windows mai modern, cred că e destul de bun, cum am zis, l-am avut mai mult doar de probă, dacă îți place eleganța cred că-i cel potrivit. Ar fi bine să mai existe și suport pentru ele, doar că cei de la Microsoft nu mai oferă pentru Windows-urile vechi trecute de un anumit număr de ani (sau când hotărăsc ei că tot mai puțini îl utilizează) ca să ai toate rezolvările la eventualele probleme, driverele necesare corecte, decât să stai să le cauți pe Google și să iei cine știe ce viruși sau să faci cine știe ce prostii să editezi, că așa arată unul pe YouTube că se rezolvă problema.