Hackerii au construit Internetul. Hackerii mentin World Wide Web functional. Daca aceasta comunitate numeste pe cineva cracker, atunci inseamna ca persoana respectiva este un hacker. Conceptul de hacker nu este limitat doar la tehnica. Exista oameni care aplica atitudinea unui hacker si in alte domenii, cum ar fi electronica si muzica. Termenul poate fi asociat celui mai inalt nivel din orice stiinta sau arta. Hackerii programatori recunosc aceste spirite inzestrate si in alte persoane. Unele persoane spun ca atitudinea unui hacker este independenta de domeniu. In continuarea acestui document ne vom concentra pe deprinderile si atitudinea unui hacker programator, si pe traditia celor care au impus denumirea de hacker. Mai exista un grup de oameni care se autodeclara hackeri, dar care nu sunt. Acesti oameni (in special adolescenti) nu fac altceva decat sa atace calculatoare pe Internet si sa foloseasca ilegal sistemul telefonic. Hackerii adevarati numesc aceste persoane crackeri si nu vor sa aiba nici o legatura cu ei. Majoritatea hackerilor adevarati cred ca crackerii sunt lenesi, iresponsabili si nu foarte inteligenti, si simplul fapt de a fi capabil sa intri in anumite calculatoare nu te face sa fi hacker, la fel cum a fi capabil sa pornesti o masina fara chei nu te face un inginer auto. Din nefericire, multi jurnalisti si scriitori au fost pacaliti sa foloseasca cuvantul hacker pentru a descrie crackeri; acest lucru ii irita pe hackerii adevarati. Diferenta esentiala dintre un hacker si un cracker este urmatoarea: hackerii construiesc lucruri, pe cand crackerii nu fac altceva decat sa distruga.
Desi numiti de presa hackeri, crackerii romani fac ravagii, distrugand retelele internationale consacrate. Ultimul scandal international care priveste un presupus cracker roman il au in centrul atentiei pe un internaut cu pseudonimul "vladutz". Acesta a a spart de doua ori serverele site-ului de licitatii online E-bay, declansand o adevarate isterie internationala privind securitatea tranzactiilor pe cel mai mare site de comert electronic din lume. Acesta nu a facut altceva decat sa le strice serverul de e-mail si sa nu le mai permita editorilor sa scrie vreun raspuns. Motivul nu au fost banii, ci distractia. In decembrie 2006, un tanar din Arad a fost protagonistul unui alt scandal international, dupa ce a fost acuzat de patrunderea ilegala in peste 150 de computere apartinand institutiilor publice din SUA, intre care si NASA, provocand pagube de aproape 1, 5 milioane de dolari.
Wow! Dar acel tanar din Arad, cu toate ca era cracker, presupun ca a studiat si el foarte intens IT, ca sa sparga computerele acelea, nu poate oricine! Eu cunosc, din pacate, un baiat de 17 ani care mi-a facut niste probleme, tot asa. Am inteles ce sunt Hackeri si crackeri si care-i diferenta! Multumesc!
Trackerii sunt niste oameni care iti instaleaza un virus (de obicei) cu care iti poate urmari activitatea la PC! Funda?
Innovation întreabă:
itscloudyoutside întreabă:
FloFlorentina întreabă: