Eu chiar acum iti scriu de pe un Ubuntu. Ubuntu este un sistem de operare, si este un linux. Exista mai multe platforme si poate mii de sisteme de operare linux.
Ubuntu insa este renumit pentru faptul ca nu are nevoie de cunoastere sofisticate de linux. Este foarte user-friendly si usor de folosit. Si este perfomant si stabil.
Daca vrei insa sa folosesti programe din windows, vei avea putin de lucru la compatibilitate. Insa exista o sumedenie de tutoriale care iti pot fi de folos.
Linux e un nucleu pe care sunt construite mai multe sisteme de operare open source, printre care se afla si Ubuntu.
@syme: "Si este perfomant si stabil."
Inseamna ca nu ai testat si alte distributii. Ubuntu sta foarte rau la stabilitate, crede-ma!
@sysme da-mi un motiv de ce as vrea sa folosesc programe de windows pe linux cand exista zeci de alternative mult mai puternice. Iar daca totusi ai nevoie neaparat sa rulezi un program de windows, instalezi programul "wine", dublu-click pe fisierul "exe" si asta e toata filozofia! De ce spui ca "vei avea de lucru la compatibilitate"? Adica tu vrei sa iti instalezi "TuneUp Utilities" pe Linux? Sau programe de curatat "registry"? Off doamne.
Atunci spune-mi si mie la linux: ca sa nu mai descarc Adobe photoshop si ilustrator ce programe inlocuiesc pe alea doua?
Pentru editare de poze ai GIMP, iar pentru editare video poti folosi Avidemux, iar pentru creare de slideshow-uri din imagini, e foarte bun Mistelix.
TriZeN,
Cu siguranta, din moment ce le-ai testat pe amandoua si ai experimentat, esti mai indreptatit decat mine sa spui care sunt mai stabile dintre Fedora si Ubuntu.
Eu n-am spus ca Ubuntu este mai stabil decat Fedora ori alte linuxuri, eu spun doar ca este perfomant si stabil (il folosesc si asta experimentez eu).
Totusi nu as sfatui un noob sa foloseasca Fedora, i-as recomanda mai degraba ori Ubuntu ori PCLinuxOs.
Un linux mai pe-ntelesul ztuturor, adicã pãstreazã "imaginea" pe monitor de la windows. Poate fi instalat împeunã cu windows sau singur. Instalat împreunã cu windows este mai complicat de dezinstalat. Pentru probat si învãtat este mai bine sa fie rulat direct de pe un cd sau dvd.
@TriZeN:
Exista ceva programe pentru Linux de genu Photoshop (pentru editare photo) si pentru Sony Vegas (editare video)?