| EUeStEEu a întrebat:

Care este diferența dintre o placa video integrata si o placa video dedicata?

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Placa video integrata este montata pe placa de baza si nu se poate schimba.
Placa video dedicata este o placa suplimentara de calitate mult mai superioara (decatceea integrata), care se monteaza in slot dedicat pentru asemenea placi (AGP, PCIe etc.) si care astfel se poate schimba.

| RAY a răspuns:

Aia integrata e din procesor, aia dedicata are un chipset separat pe placa de baza, asta la laptop, am întâlnit laptop cu placa integrata video foarte bună, dar recomandarea e tot placa video dedicata

| lpavel a răspuns:

Placa video integrata este in procesor, deci nu se vede iar performata lui e slaba deoarece procesorul are intaietate iar placa video din el este doar o optiune etc.
Placa video dedicata este o placa fizica ce este separat de procesor de aceea lucreaza ca si procesorul numai placa video proceseaza totul despre video deci are performante mari de procesare video etc.
Pe scurt ti-am explicat esentialul!

| NLS a răspuns:

Placa video integrata (in procesor, incepand cu aproximativ 2009, (inainte era incorporata in placa de baza))
este mult mai slaba decat un chip video dedicat,

Chipul video dedicat (sau placa video dedicata) are propriul lui PCB, mai multe unitati de procesare, memorie VRAM proprie (si mai rapida decat RAM-ul) si un radiator pentru RACIRE, foarte voluminos de obicei. Plus ventilatoare (exista si mici exceptii ce nu vin cu ventilatoare, insa acelea nu prea sunt placi relevante pentru jocuri).
Si datorita racirii, sunt capabile sa lucreze la frecvente mai mari.

Principiul de functionare e identic, difera doar cantitatea.

Placile dedicate au MAI MULT, mult mai mult, de aceea sunt capabile sa randeze imagini live din jocuri, sa afiseze efecte in timp real (explozii, etc), etc
Toate acestea la o rezolutie mare, adica foarte multe puncte (pixeli) pe ecran, pixeli ce trebuie reimprospatati de minim 60 de ori pe secunda, insa in jocurile actuale se doreste ca acest lucru sa se intample de cateva sute de ori pe secunda (orice gamer doreste macar 100-120 fps).


Daca te referi la laptopuri, o placa video dedicata arata cam asa :
Deasupra ei mai vine montat un mic sistem de racire cu niste tevi de cupru, si un ventilator tip turbina.

https://m.media-amazon.com/images/I/71SgR+oY2QL.jpg

https://static1.makeuseofimages.com/......-cover.jpg


O placa video dedicata pentru PC poate arata de obicei astfel:

https://media.nbb-cdn.de/......2_1a51.jpg



Procesoarele Intel inglobeaza chipuri video create de ei,
iar procesoarele AMD la fel (insa la origini, au fost dezvoltate de ATI, seria Radeon. Insa cumparand ATI, sunt acum ale lor).


Placi video dedicate au creat pana acum doar 2 producatori:
nVidia si ATI (actualmente AMD, prin cumpararea ATI)

Recent, a intrat si Intel pe piata aceasta, cu seria de placi ARC, pe care nu o recomand inca, driverele sunt ingrozitoare.

Mai trebuie sa spun ca placile video sunt destul de. foarte SCUMPE?
De exemplu placa mea video a costat mai mult decat tot restul sistemului, insa sa spunem ca la mine a fost un caz special.

| carevaescu a răspuns:

Diferenta e in nivelul de performanță. Ambele servesc acelasi scop. Imaginează ți ca o placa integrata e un scuter si cea dedicata e o super motocicleta.

| 120bulevard a răspuns:

O placa integrata este o placa care este integrata in procesor si este folosita de obicei in calculatoare/laptop-uri de buget unde puterea nu este asa mare, se foloseste pentru lucruri de baza cum ar fi aplicatii office, vizionat filme in HD, multimedia in general, jocurile ruleaza mai greu sau chiar deloc pe o placa video integrata.

O placa dedicata este o placa video care vine de la un producator indiviudal, fie nVidia sau AMD, care este introdusa intr-un slot pCi Express in placa de baza, se foloseste pentru jocuri, randat, vizionat filme la rezolutii foarte mari, inteligenta artificiala sau chiar minat de criptomonede, dar consuma mai multe resurse decat o placa integrata si este cu mult mai puternica. Sper ca te-am ajutat.