LCD (Liquid Crystal Display) – Este un ecran care funcţionează pe baza unor cristale lichide iluminate de o singură lampă fluorescentă. O variaţie de ecran LCD este TFT-LCD (Thin Film Transistor Liquid Crystal Display), bazat pe un ecran cu tranzistor alcătuit din straturi foarte subţiri.LED (Light Emitting Diodes) – Este un ecran de tip LCD cu cristale lichide iluminate de un număr mare de diode amplasate în spatele ecranului (LED-backlit) sau pe marginele ecranului (Edge-LED). Fiecare diodă în parte este responsabilă pentru iluminarea unei zone reduse.
Ecranele LCD şi LED oferă de regulă rate de răspuns de 2-16 m.s., corespunzătoare unei rate de refresh de 60-480 Hz. În schimb, ecranele OLED sunt capabile de timpi de răspuns mai mici de 0.01, adică de rate de refresh de 100.000 Hz.
Toate cele trei ecrane au dminesiuni reduse comparativ cu CRT, însă există diferenţe între ele. Ecranele LED sunt mai subţiri decât cele LCD, întrucât utilizează diode în locul unei lămpi, iar diferenţa este vizibilă în special la LED-urile cu diode amplasate pe margini. Cele mai subţiri sunt însă ecranele OLED, care pot avea chiar şi numai 3-4 mm grosime datorită utilizării de componente organice. durata de viaţă – Ecranele LCD şi LED sunt aproximativ la egalitate în privinţa duratei de viaţă, iar valorile variază puternic în funcţie de producător. În general, ecranele LCD şi LED au o durată de viaţă cuprinsă între 25.000 şi 40.000 de ore (într-un ritm de 8 ore/zi, vei folosi ecranul 3.000 de ore anual), moment după care luminozitatea scade la jumătate. În schimb, ecranele OLED ajung la o durată de viaţă de numai 14.000 de ore, însă există şanse ca această valoare să fie îmbunătăţită în viitor.
Uită-te ce zice aici:
https://www.pchouse.ro/blog/diferenta-dintre-monitoarele-lcd-si-led/