IPhone e telefon si PUNCT.
Android e sistem de operare pentru telefoane si PUNCT.
Mai detaliat nu se poate, tu faci compartii dintre hardware si software...
Poate vroiai sa zici altceva, care este diferenta dintre iOS si Android, sau iPhone4S si Samsung Galaxy S3...
In fine, iOS este mai stabil si rapid (asa se zice), si au multe aplicatii in marketul lor (appstore), dar nu au suport flash, pe cand Android, se gaseste pentru o gama foarte larga de smartphone-uri, unele mai ieftine, altele mai scumpe, si in plus, pe telefoanele si tabletele high-end se misca mult mai bine decat iOS, are si suport flash, destule aplicatii in Google Play (si multe sunt gratuite), si in plus, se poate personaliza foarte bine, si foarte mult... cred ca ai inteles ceva...
Android este un sistem de operare, iar Iphone-ul un telefon care are sistem de operare ios.
Iata o comparatie dintre cele doua sisteme de operare:
In lumea smartphone-urilor la ora actuala putem discuta despre doua sisteme de operare care par sa detina suprematia. Este vorba despre Android a celor de la Google si despre iOS a celor de la Apple. Cand vine discutia legata de care din ele este cel mai bun, pareriile sunt impartite. Mereu o sa existe fani care o sa stea si in cap incercand sa te convinga ca telefonul lor este cel mai bun, dar asta este o cu totul alta poveste. In acest articol mi-am propus sa arat care sunt motivele pentru care eu prefer Android, dar in acelasi timp o sa mentionez si lipsuriile care le are, unele din ele fiind rezolvate de cei de la Apple.
1. Browser
Fie ca este vorba despre smartphone-uri sau tablete, amandoua deviceuri au o functie foarte folosita la ora actuala: navigatul pe internet. Atat iOS cat si Android au browserele bazate pe WebKit si la capitolul performanta sunt foarte asemanatoare. Interfetele difera intr-o oarecare masura dar majoritatea functiilor oferite sunt asemanatoare (nepunand la socoteala pluginuriile disponibile pentru. Android). Cu toate acestea trebuie sa dau castig de cauza lui Android dintr-un simplu motiv: browsere alternative. Da, este adevarat ca si in iOS se pot instala alte browsere, insa exista o mica problema. Ca browser default mereu va ramane Safari. Presupunand ca primesc un link pe mail (sau in alta aplicatie) si eu vreau sa folosesc un alt browser decat Safari, ce fac? Copiez linkul si il pun apoi in browserul favorit? In Android aceasta problema nu exista.
2. Client SMS
Folosind un iPhone trebuie sa mentionez ca clientul de SMS pare mai intuitiv si mai bine conceput decat cel din Android. Android in schimb are avantajul ca exista si de aceasta data alternative. Acestea trebuie instalate de pe Market, asa ca sunt nevoit sa spun remiza la acest capitol.
3. Flash Player
Acesta este unul din punctele forte a lui Android, mai ales cand vine vorba de tablete. La iPhone nu se simte chiar atat de mult lipsa lui Flash Player. Cand vizionez un site de pe telefon doresc sa imi ofere informatia intr-un format cat mai usor de citit fara prea multe pe langa. Povestea se schimba daca vorbim de tablete. Scopul lor principal este sa fie un device de navigat pe internet. Ecran mare, putere de calcul si browser performant sunt esentiale. Atat iPad cat si o tableta cu Honeycomb au aceste caracteristici. Dar numai pe Android pot sa vad site-ul asa cum a fost el conceput. Vrand-nevrand, Flash este foarte raspandit pe internet, multe site-uri avand parti realizate in aceasta tehnologie. Este pacat sa nu le putem vedea pe toate, sau chiar mai rau, sa nu le putem naviga deloc.
4. Widget-uri
Pentru a realiza ceva in iPhone sau in iPad este nevoie sa deschid o aplicatie. In Android, multe aplicatii au widgeturi care permit realizarea multor operatii fara sa fiu nevoit sa deschid lista de aplicatii. Pot sa vad ultimele mailuri primite, pot sa vad vremea sau sa pornesc Wi-Fi-ul direct de pe desktop. Iar numarul mare de widgeturi si de posibilitati de customizare si aranjare a cestora asigura un device unic si cu un user-experience cat mai pe placul meu.
5. Live Wallpapers
Pe langa widgeturi, Android ofera posibilitatea de a avea un background dinamic. Acesta poate fi de la o simpla animatie la un fundal ce interactioneaza la atingere sau miscare. Cu siguranta bate fundalul complet negru de la meniul unui iPhone.
6. Performanta
Aici va trebui sa ii dau iar castig de cauza la iPhone. Poate performanta este putin gresit. Mai corect ar fi "viteza OS-ului". Desi la jocuri si redare video putem considera ca este egalitate intre cele doua OS-uri, putin altfel sta povestea la optimizari si viteza de reactie a OS-ului in sine. Din experienta mea un iPhone sau un iPad se misca in general mai bine decat un telefon cu Android. Intr-un fel este de asteptat: Apple trebuie sa produca OS-ul pentru un singur device cu specificatii exacte, dar Google trebuie sa il faca mai scalabil si mai usor de integrat pe diferite configuratii, rezolutii de ecran si procesoare. Totusi, sper ca pe viitor sa vad performante mai bune si in Android.
7. Development Tools
Poate pentru multi acest punct nu este foarte important, dar sunt convins ca unii sunt extrem de interesati si de acest aspect. Raspunsul scurt: Android castiga detasat. In primul rand ar fi limbajul. Pentru Android se foloseste Java. Un limbaj High-Level, orientat pe obiecte, cu o sintaxa relativ usor de inteles. Pentru a programa pentru iPhone sau iPad ca limbaj trebuie sa folosesti Objective-C. Din propria mea experienta acesta este un limbaj invechit. Atunci cand a aparut era bun. C++ era doar la inceput iar limbaje precum java sau C# inca nu existau nici macar pe hartie. Lucruriile sau schimbat de la inceputul anilor 90 cand a fost scrisa libraria Cocoa iar acest limbaj a devenit practic demodat. Sintaxa este grea, cu o sumedenie de metode ce au denumiri lungi si greu de retinut. Doar ca un exemplu voi lua concatenarea a doua Stringuri. In Java este simplu: String s_nou = string1 + string 2;. In objective-C: NSString *newString = [string1 stringByAppendingString:string2];. Ca numar de linii este la fel…insa simplul fapt ca trebuie sa retin stringByAppendingString doar pentru o operatie atat de simpla ma face sa imi intorc spatele la acest limbaj. Desigur, exemple sunt multe. Practic Objective-C are multe influente de la Smaltalk, care mult timp a fost considerat un limbaj academic. Desigur, si Objective-C are avantajele lui, insa eu consider ca prin faptul ca Apple nu ofera un limbaj high-level pentru dezvoltatori face o mare greseala si multi dintre ei o sa renunte la aceasta platforma in schimbul unui ecosistem mai avansat.
Apoi vine documentatia. Si la acest capitol castiga Android. Google a reusit sa puna la punct o documentatie cat se poate de intuitiva, usor de navigat si cu multe exemple concrete. Desigur, si Apple are documentatie pentru SDK-ul lor, insa este mai greu de navigat si de gasit informatia cautata iar exemplele sunt mai greu de inteles. In esenta exemplele necesita download-ul unui proiect intreg, in loc de simple snipet-uri. Astfel este foarte greu sa te concentrezi pe partea care te intereseaza. Si la documentatie exterioara castiga tot Android prin simplul fapt ca majoritatea tutorialelor pe iOS (sau cel putin alea cu adevarat bune) sunt platite. Pentru cineva care nu stie nici Java nici Objective-C este mai usor sa inceapa cu Android si Java.
In cele din urma exista IDE-ul. Pentru Android exista Eclipse iar pentru iOS exista xCode. Ambele sunt IDE-uri performante si care este mai bun tine in mare masura de IDE-ul cu care esti cel mai obisnuit. Personal, prefer Eclipse. Auto-complete-ul, predictia si capabilitatiile de debug par a fi mai performante decat in xCode.
8. Aplicatii
Cand vine vorba de aplicatii trebuie sa luam in considerare doua aspecte: numarul acestora si pretul. La numar, castiga momentan iOS cu mult mai multe aplicatii disponibile. Ca pret, castiga Android, unde majoritatea aplicatiilor au o varianta gratuita sau pretul este in general mai mic decat al alternativei de pe Apple Store.
Concluzie
Este clar ca Android inca mai are cateva lipsuri, dar majoritatea acestor lipsuri sunt fie neglijabile, fie afecteaza un numar mic de utilizatori. Iar beneficiile si libertatea de alegere, atat a deviceuriilor cat si a aplicatiilor, fac din Android o platforma superioara decat iOS. (sursa: http://gadgetbuzz.ro/2011/09/27/android-vs-ios/)
Sper ca te-am ajutat.
Lol ai dat copy paste ma
Si uitate la ultimele versiuni de Android (Ice Cream Sandwich si Jelly Bean), sunt foarte bine optimizate, n-au lag, se pot personaliza in toate felurile (ma rog, toate sistemele de operare Android, si in general cele facute pe nucleul Linux, se pot personaliza).
Eu am un Asus Tranformer TF101, si nici o data nu l-as inlocui cu un iPad, si tata are un HTC Desire HD si nici el nu l-ar inlocui cu iPhone...
MistikkGirl întreabă:
pelivanvasil întreabă: