Detin o RTX (Quadro) A5000 si inainte am avut pe rand K4000, M4000,
precum si o K1000M intr-un laptop.
Din punct de vedere constructiv si tehnic, diferentele intre o Quadro si o GeForce sunt minore (dar nu minorle lui Buhnici... ci ma refer ca sunt nesemnificative).
Sunt construite pe aceleasi chipuri (procesoare) (de ex A104 sta atat la baza placilor RTX 3060, 3060 Ti, RTX 3070, cat si la baza placilor profesionale RTX A3000 si A4000 (fostul nume e Quadro)) insa ce face diferenta sunt DRIVERELE.
Afirmatii de genul: "GeForce cards have less computing power than Quadro cards" sunt pur si simplu fara sens, pentru ca depinde exact ce doua placi compari.
Si la urma urmei degeaba le compari folosind acelasi test de referinta, caci ele sunt bune fiecare la altceva, si nu vor peforma deloc la fel nici testandu-le pe ambele in jocuri, nici testandu-le in programe de proiectare
(acesta e domeniul placilor Quadro, caci editare video, foto, si proiectare arhitecturala poti face destul de bine si cu o GeForce puternica. Insa sa obtii rezultate bune in Viewport in SolidWorks, Catia, NX, Solid Edge, Inventor sau Creo Parametric, nu ai nici o sansa cu GeForce, se cere o placa Quadro).
O principala diferenta constructiva, daca vrei sa o numesti diferenta, e ca placile Quadro nu lucreaza la frecventa mare.
Si ca atare, nu consuma la fel de mult curent precum o placa GeForce, si nici nu se incalzesc atat de tare, de accea pot fi racite cu un singur ventilator de tip turbina.
Insa ele ofera precizie, nu putere.
Prin precizie se intelege exactitatea culorilor, si precizia calculelor elementelor care trebuiesc afisate pe ecran.
O placa GeForce e comandata de driver sa afiseze cat mai multe cadre a ceea ce randeaza jocul, filmul, etc.
O Placa Quadro se ocupa cu simulari, calculeaza mai exact culori si tonuri de culoare, si permite calcule mai complexe.
Atunci cand trebuie sa generezi sute de milioane de poligoane, intr-un program de modelare, o Quadro va face calculele mai rapid.
Insa poti modela si cu o laca Quadro, doar ca vei avea putin lag.
Nu foarte mare daca placa GeForce e un monstru scump.
Insa programele de proiectare 3D (SolidWorks, Inventor, Creo, si celelalte) nu afiseaza doar poligoane, ci trebuie sa faca diferite calcule complexe.
Un pattern regulat dar dupa o traiectorie curba, ce avea 5000 de elemente, mi-a luat aproape 3 minute pentru a se regenera cand am editat figura de baza, pe o placa GTX770.
Cand am trecut la Quadro M4000, am reluat figura, si am putut edita patternul in 22 de secunde (atat a durat refacerea).
Eu acum ma mai si joc cate ceva pe A5000, si am un monitor 4K.
In RedDeadRedemption 2 am 28 fps.
Cu o placa RTX 3070 as scoate aproape dublu, si ar fi fost de 4-5 ori mai ieftina.
PS: placile Quadro au preturi extrem de ridicate, tocmai pentru ca cei care au nevoie de ele de regula fac si bani cu ele, sunt cumparate cu precadere de firme, studiori, companii, si de persoane fizice care lucreaza in proiectare sau arhitectura, se ocupa cu diverse simulari, etc.
Daca domeniul tau de activitate sunt jocuril, ramai la GeForce mai bine.
Daca esti un viitor inginer proiectant, ai putea avea nevoie de o Quadro. (insa nu pentru Autocad 2D....acesta se misca foarte bine pe orice cartof GeForce).
Recapitulare>
RTX 3060 sau RTX 3070 contin aproximativ aceleasi componente ca si o Quadro RTX A4000 (cu foarte mici diferente, de ex memoria de pe placile Quadro mai scumpe are si ECC (corectie a erorilor)).
Cu mentiunea, repet, ca placa Quadro lucreaza la frecventa destul de mica.
Insa placa RTX 3060 scoate MULT MAI MULTE FPS in jocuri decat obtii cu A4000, pentru ca asa ii dicteaza driverul.
La fel cum A4000 iti misca mult mai fluent un ansamblu cu 30.000 de componente in SolidWorks, Inventor, etc, decat o GTX 3060.
Driverele NU se pot schimba, si placile NU se pot moda.
A avut nVidia grija de asta, ca altfel toata lumea isi cumpara GeForce si o transforma intr-un Quadro la nevoie,...
Quadro pe care nVidia il vinde aproape cu dublu pret.
Pe vremea lui GTX 560, niste chinezi au creat un driver ce tranforma GTX560-ul in echivalentul ei Quadro (adica scotea rezultate foarte bune in programele de proiectare).
Acum insa s-a inchis bresa si nu mai e posibil, n-a mai aparut nimic fancy si relevant din cate stiu eu.
Ca un "BONUS": nici nVidia, nici AMD, nu te lasa sa folosesti in acelasi sistem o placa normala (de gaming) si una profesionala.
Daca ai nevoie de ambele, trebuie sa iti faci 2 sisteme diferite.
Lucru pe care eu sper sa il rezolv partial, in curand.
E imposibil cum spuneam sa instalez in acelasi sistem o placa GeForce si una Quadro, chiar daca fac Dual Boot.
Driverele se dezinstaleaza reciproc inca din etapa de boot.
Insa o sa cumpar o placa AMD de gaming, si o sa incerc un Dual Boot. Ar trebui sa mearga, fiind vorba de drivere de la firme diferite.
Brujban_Valentin_1992 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: