Cand ploua si fulgera tu intai auzi bubuitura sau mai intai vezi lumina fulgerului?
Viteza luminii, evident.
„Cu alte cuvinte, valoarea aproximativă a vitezei luminii este de trei sute de mii de kilometri pe secundă sau un miliard de kilometri pe oră". Wiki
In realitatea reala si cu tehnologia actuala
viteza luminii: 300mii de Km/s
asta e cea mai scurta si mai usor de "vizualizat" numar al vitezei lumii, in orice altceva (m/s, mile/s, etc.) iese un carnat lung si plictisitor
cea mai apropiata stea de noi e la 4 ani lumina (adica distanta parcursa de lumina in 4 ani) iar galaxia noastra are putin peste 100mii de ani lumina diametru
daca vrei teorii despre cum s-ar putea depasii viteza luminii, intreaba
Cum s-ar putea depăși viteza luminii?
Sunt cateva terorii SF
1. motorul warp: nava se misca cu o viteza relativ mica, dar, spatiul din jurul navei e indoit, moment in care distanta dintre doua puncte in afara navei este mult mai mica pentru ca punctele au fost aduse unul langa altul prin indoirea spatiului, si indoi spatiul in fata navei si il dezdoi in spate, iar nava e protejata de respectivul efect printr-un scut warp, pe chestia asta sunt bazate serios StarTrek si StarGate, toate serialele si filmele
2. gauri de vierme: teoria ii apartine chiar lui Einstein si inca un savant (nu imi vine in cap numele): distanta dintre doua puncte din spatiu este egala cu zero, pentru ca punctele respective sunt connectate printr-o gaura de vierme care iese din spatiu normal, StarTrek Deep Space Nine a fost un serial despre o statie spatiala care era postata langa asa o gaura de vierme stabila care facea legatura intre quadrantul alfa (in care suntem noi) si quadrantul gama al galaxiei noastre, si instantaneu traversau asa o distanta care unei nave cu motor warp iar fi luat 100 de ani la viteza maxima, de asemenea StarTrek Voyager a fost despre cautarea unei gauri de vierme sa se intoarca acasa, intreg StarGate-ul e despre asta, Stargate este exact o gaura de vierme, iar cel mai dur film despre asta a fost Even Horizon care sugera ca "in afara spatiului ar fi iadul"
3. teleportarea cuantica, in StarTrek sunt puse niste limitari la teleportare care sunt cam aiurea, iar apoi in StarTrek 2009 le-au rupt pana in extrema cealalta, pe scurt exista un efect cuantic dovedit si demonstrat numit "quantum entanglement" si care consta in doua particule subatomice care sunt legate intre ele oricat de mare ar fi dupa aia distanta dintre ele, asta ar permite in primul rand comunicatia instantanee intre oricare doua puncte din Univers, in plus este baza teleportarii: in teorie orice lucru material poate fi dematerializat in acelasi timp in care se stocheaza informatia despre fiecare particula subatomica din care e format, dupa care informatia e transmisa prin efectul de mai sus si rematerializat la destinatie, distanta fiind oriunde in Unviers se afla celalalt capat care receptioneaza informatia
sper ca te-am convins
Interesant... M-ai convins că te fascinează într-un fel acest domeniu că un om plictisit nu ar fi avut atâta răbdare să explice chestiile astea?
Da... merci
Abia acum am văzut că am pus semnul întrebării, de fapt am vrut să fie o afirmație nu o întrebare, nu am fost atent.
PS viteza sunetului a fost un prag maret in istoria aviatica, probabil de aia ai ramas cu asta, a trebuit descoperita o noua forma a aripilor ca sa nu se mai comporte aerul ca un perete cand ajungeai la viteza sunetului
acum umbla vorba de avioane hypersonice care pot sa atinga si de 10 ori viteza sunetului
https://en.wikipedia.org/wiki/Hypersonic_speed
iar in spatiu viteza e depasita foarte usor de diverse obiecte
viteza sunetului: 1234.8km/h
galaxia noastra se deplaseaza prin spatiu cu 838mii de km/h
Viteza lumini este cea mai rapida daca la asta vrei sa te referi si este in jur de 299 792 458 m/s.
lSarcastiquel întreabă: