Pentru început trebuie să știi:
1. să desenezi foarte bine. Tatuajul este doar o tehnică de desen. Este doar o unealtă. Tu trebuie să fii în primul rând un artist cu experiență în desen ca să tatuezi bine.
2. care sunt normele de igienă. Ce faci tu este o improvizație și în același timp lucrezi prin piele și sânge, deci este foarte important să știi ce dracu' faci acolo să nu omori pe cineva din inconștiență. Chiar dacă acel cineva ești doar tu :-)
3. cum se tatuează. Fiecare tatuaj este permanent și n-ai să faci din prima un tatuaj care să îți iasă bine (mă refer la modul în care se formează desenul, ciactricea etc.). Fiecare tip de piele se comportă diferit. Cu cât tatuajul e mai mare cu atât ai mai multe șanse să treci peste mai multe tipuri de piele la același om, care se comportă diferit (unele zone sângerează mai mult, altele au mai multă grăsime, altele sunt mai uscate, altele mai umede, altele mai dure, altele mai sensibile). Astfel că fiecare tatuaj este pentru tine o lecție extrem de importantă, dar, în același timp, fiecare client își „donează" bucățica de piele. E mult mai sănătos să înveți cum se face treaba într-un atelier de tatuaj cu experiență decât la tine acasă.
4. că primele tatuaje cu un astfel de aparat vor arăta la fel ca cele ale pușcăriașilor. Dacă ești în pușcărie acum, felicit sistemului pentru că te lasă să stai pe internet. Te felicit și pe tine, pentru bună purtare, că altfel probabil n-aveai voie să fii online.
Așadar, să purcedem:
Îți mai trebuie o sârmă subțire dar solidă, de măcar 20cm lungime. O coardă de chitară e ideală (din cele subțiri, nu din cele groase, înfășurate cu altă sârmă).
Prima dată atașezi o mică bucată de sârmă la capătul rotorului motorului, perpendicular pe ax, în așa fel încât să iasă în exterior (cam 5-7mm). Atunci când pornești motorașul, bucățica aia de sârmă ar trebui să se învârtă ca o elice cu o singură pală.
Mișcarea asta de rotație trebuie transformată în mișcare de tranziție, pe care o vei imprima corzii, care va fi, de fapt, acul. La fel ca pistonul dintr-un motor.
Treci coarda mare prin corpul pixului (golit anterior de orice elemente) și îi legi un capăt de acea bucățică de sârmă. Nu e nevoie să o tai la lungime încă.
Apoi te asiguri că fixezi motorașul suficient de bine de corpul pixului încât să nu se „plimbe" pe-acolo, mai ales când e pornit. Rotorul ar trebui să fie poziționat de-a lungul tubului pixului (în capăt), astfel încât coarda mare să fie dreaptă. Practic, motorul e „suspendat" cumva în afara pixului.
Puneți-l în mână ca și cum ai ține un pix normal și ar trebui ca motorașul să stea undeva pe încheietura mâinii tale, fără să te atingă neapărat. E important să nu te incomodeze, să nu te „tragă" în jos, pentru că îți strică precizia la desen.
Dacă totul e cum trebuie, învârte rotorul astfel încât acea bucățică de sârmă să fie îndreptată spre vârful pixului. Ideea e să fie în poziția în care viitorul ac este „ieșit" în poziția maximă. Taie sârma lungă la o distanță de 10mm de vârful pixului.
Rotește manual motorul și verifică care este „pasul" acului. Adică distanța dintre poziția maximă și poziția minimă. Dacă sârma ta inițială atașată de rotor are 6mm, atunci pasul ar trebui să fie de 12mm. Ceea ce e foarte mult, dar era necesar pentru construcția inițială. Ideea e să scurtezi acea sârmuliță montată inițial (poate o scoți de tot) până aduci pasul undeva între 2 și 5 mm.
Acum e momentul să ascuți acul. Folosește o pilă fină (chiar una de unghii) și testează pe o coajă de banană. Important e să nu se sfâșâie coaja, ci să meargă finuț, să poți trage o linie.
No, de-aici sper că ești cu capul pe umeri și știi cum să îți faci treaba, ce tușuri să iei, cu ce viteză sau presiune să lucrezi, la ce adâncime etc.
Dacă nu știi, mai bine renunță până nu e prea târziu :-)
Nu-ti trebuie nimic. Aparatul de tatuat nu-l faci dintr-un "motoras" si un "pix".
PS.: nu mai minti ca dai funda ca n-ai nici una.
Prietene.practic iti zic eu ce-ti trebuie.un motoras si un pix.si un rahat sa ti-l pui in frunte.ce intrebari derahat.cine vrea asa ceva?!
Pai de scoci, un ac(nu foarte ascutit), pix de ori ce culoare, un motoras micut, si un pix cu pasta, dar e complicat. (FUNDA)
Este dificil sa faci asa ceva. Motorasul nu o sa aiba prea mare putere si o sa bata cu slow motion fata de cel profesional. O sa fie foarte greu sa tragi o linie dreapta pentru ca o sa fie foarte greu sa il pozitionezi forte drept. Este prea complicat si nu merita efortul in plus tatuajul o sa arate primitiv oricat de bine ai sti sa desenezi si sa il faci.
mczacky întreabă: