Treaba cu programele incompatibile era la XP 64-bit, care oricum a cam fost lasat sa moara. La Vista, Windows 7, Windows 8, cerintele sunt aceleasi ca la varianta 32-bit, dar procesorul trebuie sa stie instructiuni pe 64 biti. Este recomandat un minim de 2GB RAM, insa se instaleaza si pe 1GB.
Toate procesoarele de la Athlon 64/Pentium D in sus stiu 64 biti, exceptie facand cateva editii de Intel Atom (pe netbookuri).
Un Windows 7 sau 8 pe 64 biti ruleaza toate aplicatiile pe care le ruleaza unul pe 32. Avantajul principal este utilizarea a mai mult de 4GB RAM, ceea ce un sistem 32-bit nu stie (este limitat la in jur de 3.25-3.5GB, functie de BIOS si de ce alte placi ai in calculator). De asemenea, programele pe 64 biti pot folosi mai mult de 2GB RAM fiecare, ceea ce este un avantaj daca lucrezi editare foto/video sau muzica, sau te joci. La ora actuala nu exista niciun motiv pentru care sa nu rulezi 64-bit. Eu folosesc Windows pe 64-bit de aproape 5 ani, incepand cu Vista, si nu am intampinat incompatibilitati decat la programele foarte vechi (1999 sau mai vechi).
Sunt de acord cu tine itnr-u totul, dar totusi ai uitat sa mentionezi ca ramii sunt utilizati mult mai bine. Pe 32 bits, Intel i5, 8 gb ram (6utilizabili pe 32bits, culmea stiu!) aveam nota mai mica decat pe 64 bits, 5.5 vs 7.9. Poate pentru ca erau 2gb in minus, dar nu stiu. Am sa refac testul si pe 4gb vs 4gb.
Pe 64 bit iti intra toti RAM
iar pe 32 bit nu
de exemplu daca ai 4GB RAM pe 64 bit o sa ai tot 4GB RAM functionali
iar pe 32 bit din 4GB RAM ramai cu circa 3, 2GB RAM functionali
64 bit necesita procesor compatibil 64 bit. In rest, configuratia poate fi aceeasi cu cea de 32 bit. Procesoarele vechi nu stiau de 64 bit. Avantajele... este mai stabil, vede peste 3, 5 gb ram ( 6 - 8 - 12 -16 gb ram ) si cateodata merge mai repede. Este mai dificil la drivere, dar odata ce il inveti sa-l configurezi e mai bun.
Din cate stiu eu windowsul este acelasi, insa 64 respectiv 32 reprezinta frecventa procesorului, ca nu poti sa pui 64 pe 32 si invers
Lavinia_Cristina_ întreabă: