Care sunt diferentele dintre un HDD si un SSD si care sunt avantajele si dezavantajele lor?

Care sunt diferentele dintre un HDD si un SSD si care sunt avantajele si dezavantajele lor?

Cand vine vorba de spatiul de stocare de pe portabile, utilizatorii au la dispozitie doua optiuni – HDD-urile (hard disk drive) sau SSD-urile (solid state drive). Care sunt insa diferentele dintre cele doua si mai ales avantajele uneia in raport cu cealalta?

 

1) Rezistenta in fata accidentelor

Un HDD (hard disk drive) este un dispozitiv electronic-mecanic pentru memorarea datelor: stocarea se realizeaza pe o suprafata magnetica dispusa pe platane rotunde metalice rigide. Prin urmare, primul lucru care trebuie retinut in legatura cu HDD-urile este ca au parti mecanice mobile (platane, capetele mobile pentru scris/citit) care ar putea foarte usor sa sara de la locul lor in momentul in care laptop-ul sufera vreun accident (lovituri, caderi, alte socuri mecanice). Ca solutie la aceasta problema, in prezent, multe portabile dispun de senzori cu accelerometru care, pentru a preveni pierderea datelor, blocheaza sistemul de scriere in momentul in care laptop-ul cade de pe o suprafata.

 

Din acest punct de vedere insa, SSD-urile sunt mai avantajoase. Acestea reprezinta solutii de stocare care se bazeaza in principal pe DRAM sau memorie flash si un microprocesor, prin urmare, nu dispun de parti mobile – stocarea si transferul de informatii se realizeaza cu ajutorul unor circuite electrice formate exclusiv din semiconductori de dimensiuni foarte mici. Cele mai populare SSD-uri folosite in industrie sunt cele bazate pe memorie flash. Neavand parti mobile, sunt mai sigure in caz de accidente, caderi si socuri mecanice, dar si in cazul fluctuatiilor de temperatura, iar acesta este primul lor avantaj in raport cu HDD-urile.

 

2) Viteze de scriere

Aici avantajul este detinut tot de SSD-uri. Deoarece datele pot fi accesate la intamplare, pentru ca nu este necesar ca un cap de citire/scriere sa se sincronizeze cu un platan rotativ, SSD-urile au timpi de acces mult mai mici si, pentru ca dispun de propriul CPU, obtin cele mai mari rate de I/O (input/output). Pe scurt, sunt mai rapide decat clasicele HDD-uri in ceea ce priveste scrierea si citirea datelor.

 

De altfel, timpul mediu de acces pentru un SSD este de 35-100 microsecunde, in timp ce timpul mediu de acces pentru un HDD este de 5.000-10.000 microsecunde, prin urmare SSD-urile sunt de aproximativ 100 de ori mai rapide ca HDD-urile.

 

3) Consum energetic

Cel de-al treilea avantaj al SSD-urilor (SSD-uri flash) este ca ele consuma mai putina energie decat un HDD; de asemenea, degaja si mai putina caldura;

 

4) Durata de viata

Tot SSD-urile stau mai bine si la acest capitol. Problema cu HDD-urile este ca ele sunt realizate din parti mobile si, dupa lungi perioade de utilizare, intervine uzura, ca in cazul oricarei masinarii mecanice. Pe de alta parte, SSD-urile flash au o durata de viata medie de 300.000 de cicluri de scriere, iar cele mai bune ajung chiar si la 1.000.0000 de cicluri de scriere pe celula.

 

5) Silentiozitate

Din moment ce HDD-urile sunt alcatuite din parti mecanice, se caracterizeaza si prin diferite sunete specifice, asadar SSD-urile sunt mai silentioase.

 

6) Pret

SSD-urile raman in continuare mai scumpe decat un HDD, prin urmare din acest punct de vedere HDD-urile sunt cele avantajoase – la inceputul acestui an, hard drive-urile aveau un pret de 0.1 dolari pe GB (variantele de 3.5 inch) sau 0.2 dolari pe GB (2.5 inch), in timp ce SSD-urile ajungeau la 2 dolari pe GB;

 

7) Capacitate de stocare

Din pacate, capacitatile de stocare ale SSD-urilor continua sa fie destul de mici în comparatie cu ale HDD-urilor. 

 

 

Concluzie:

 

SSD-ul rezista mult mai bine la incidente si asta pentru ca nu are parti mobile. Se bazeaza in principal pe DRAM sau memorie flash si un microprocesor.

 

SSD-ul este mai rapid. SSD-urile au timpi de acces mult mai mici si, pentru ca dispun de propriul CPU, obtin cele mai mari rate de I/O (input/output). Pe scurt, sunt mai rapide decat clasicele HDD-uri in ceea ce priveste scrierea si citirea datelor.

 

SSD-ul consuma mai putina energie.

 

SSD-urile flash au o durata de viata medie de 300.000 de cicluri de scriere, iar cele mai bune ajung chiar si la 1.000.0000 de cicluri de scriere pe celula. Deci teoretic sunt mai rezistente in timp.

 

SSD-urile sunt mai silentioase.

 

Legat de capacitate si pret, aici clar castiga hard disk-urile. In prezent se poate cumpara un ssd de 128GB la pretul unui hard disk cu o capacitate de 1TB.

 

SSD vs. HDD - tu pe care il alegi?

 

Laptopnews.ro

14 răspunsuri:
| 0rlando a răspuns:

O variantă viabilă ar fi un SSH, zis și Solid State Hybrid. Practic este un HDD cu un mic SSD integrat de 32/64Gb.
Pe partea SSD punem sistemul de operare, drivere și programele absolut necesare, iar pe partea de HDD restul.
E un compromis rezonabil.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ambel, desigur - SSD de 120 pentru Windows, HDD 1TB pentru instalat programe mari si stocare (browserele pe SSD merg de vreo 100 de ori mai repede ca pe HDD...).
La punctul 5 de mai sus s-a facut o mica mare greseala - SSD-urile nu sint "mai silentioase", ci nu scot nici un zgomot, punct.
Ar mai fi trebuit adaugata si o problema destul de frecventa la SSD-urile contemporane, si anume incompatibilitatea hardware cu destul de multe placi de baza si problemele frecvente de firmware, in special la cele cu controller SandForce.

| laptopnews explică (pentru GabiDumitrescu):

Iti multumim pentru raspuns!
Problemele de care vorbesti au fost rezolvate in proportii mari la noile generatii de SSD-uri. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sincer imi place ideea de SSD, si daca e sa zicem asa nu e ceva extraordinar, e doar in pas inainte, ceea ce noi numim evolutie, trebuia sa se ajunga si aici la un moment dat, cu siguranta in cativa ani HDD vor fi inlocuite de SSD, ar fi greu de zis ce as alege pentru ca e vorba si de bani aici, o combinatie intre cele 2 cum a zis Gabi mai sus mi se pare asa, ca un compromis, de multe ori, ceea ce pui pe HDD care il folosesti doar pentru stocare de date si altele poate contine date mai importante decat windows-ul ce il am instalat pe SSD asa cum a sugerat Gabi, si daca un SSD e mai vioi decat un HDD, de ce as vrea un HDD de 1 Terra plin cu informatii de tot felul prin care cautarea ar putea dura mult, pe cand pe SSD as avea doar sistemul de operare, browsere care ar merge mult mai bine si asta mi se pare un real avantaj, si in rest ce? Internet temporary files? happy, cu alte cuvinte, parerea mea e ca, HDD sunt deocamdata inca la putere, au capacitati mari de stocare la preturi bune, e o tehnologie probata deja, stim ca poate functiona bine mult timp, desigur nu e asa sigura in caz de socuri, dar sa ne reamintim ca e o tehnologie inventata pentru calculatoare nu pentru a fi scapata pe podea sau de la etaj, durata de viata iarasi, e mai mica ca la SSD, insa are durata de viata destul de lunga in cazul in care functioneaza in conditii bune de utilizare, si totusi ti-ai luat un HDD nu Mercedes Cobra, iar pe de alta parte SSD e viitorul, dar mai asteptam sa creasca, sa se dezvolte si sa poata lua cu succes locul HDD-ului!

| laptopnews explică (pentru anonim_4396):

Multumim pentru raspuns, Marius! happy In momentul de fata, asa este, sunt preferate/folosite solutiile de stocare hibride! Pe viitor vom vedea ce va fi! happy

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru laptopnews):

Daca banii sint "fara de numar", faci RAID0 cu doua SSD-uri si atunci discutam de viteza "de neam prost", eventual mai iei un SSD mai mare pentru stocare, si cu asta basta.
@Marius: As fi fost de acord cu tine, insa acum nu mai sint. Efectiv nu poti sa iti dai cu parerea despre SSD-uri citind ce zic unii altii, pina nu pui mina pe un calculator cu asa ceva si vezi ce diferenta colosala e fata de HDD-uri, fie ele singurele sau in RAID.

Răspuns utilizator avertizat
| selenahermy a răspuns:

Daca ar fi sa o luam dupa pret, as alege HDD, dar daca e sa o luam dupa calitate, as alege SSD. Lumea evolueaza, noi trebuie doar sa ne adaptam.

| laptopnews explică (pentru selenahermy):

Multumim pentru raspuns! Asa e, uneori trebuie sa ne adaptam din mers! happy

| Cesafac a răspuns:

Le poti pune pe aman2 in acelasi pc?

| laptopnews explică (pentru Cesafac):

Da. Tocmai despre asta vorbeam cand am zis de stocare hibrida! happy

| Lepadatu_Andrei_1997 a răspuns (pentru Cesafac):

Da... se poate...

| Lepadatu_Andrei_1997 a răspuns:

Ambele, in momentul de fata am un SSD de 120 GB strict pentru windows, drivere, office, si alte programe importante sau la care vreau acces instant, iar pe HDD (1TB) am jocurile, filmele, si altele.

Concluzia, fa o combinatie in functie de ce bani ai. un hdd de 500 si un ssd de 120 sunt destul. dar de preferat ar fi hdd de 1024 Fb (1TB) ca sa fi sigur ca nu-l umplii si sa poti sta lejer la seed.