Consumul de energie al unui calculator diferă în funcție de capacitatea, dotarea acestuia și de intensitatea/modul în care este folosit aceasta. Poate încă nu te-ai gândit la acest lucru dar PC-ul tău poate consuma destul de multă energie, ceea ce poate contribui astfel la o factura de curent mult mai mare. În mediu, un calculator obișnuit utilizează aproximativ între 100 și 250 de wați pe ora (împreună cu periferice necesare cum ar fi monitorul, boxele…). Acest consum poate deveni și mai mare dacă sistemul este dotat cu un procesor high end ori cu una sau mai multe plăci grafice, poate chiar periferice și hdd-uri suplimentare. Dacă socotim că prețul unui kilowatt este aproximativ 60 bani (poate varia în funcție de furnizor și zonă) și luăm un consum mediu de 180 de kW aflăm că PC-ul nostru poate contribui la factură cu cel puțin 10, 8 bani pentru fiecare oră în care este folosit. Dacă luăm în considerare o utilizare de 8 ore, obținem suma de 86, 4 bani. Nu uita că acesta este o socoteală pentru un uz mic sau mediu, iar pentru a calcula mai exact consumul propriului calculator poți folosi eXtreme Power Supply Calculator sau Power Supply Calculator.
De obicei, componentele care necesită răcire aditională (radiator, ventilator sau combinația celor două) sunt de cei mai mari consumatori de energie electrică.
Un calculator consuma de la 25-30W un laptop cu un celeron sau un i3 si fara placa video dedicata (poate sa consume chiar mai putin)
pana la 7-800W un i7 cu doua placi video puse in paralel in timp ce te joci la 4k pe mai multe monitoare un mmorpg (chiar 800W e putin, poate sa ajunga si la 1000W asa ceva)
deci
DEPINDE CE CALCULATOR AI!
ca sa aflii exact poti sa cumperi o priza cu contor
https://www.emag.ro/search/prize/contor/c?ref=exclude_search_term
si aia iti v-a spune foarte exact cati watts consuma la un moment dat
sau poti sa o pui in inregistrare de consum si sa iti spuna cati kw a consumat in cateva ore