Site-ul PCGarage ofera asamblare pentru doritori,
e vreo 150 RON.
dar poti comanda piesele de unde doresti (Altex, eMAG sau PCGarage) si le poti asambla la un service de calculatoare de cartier.
Pretul de asamblare va fi asemenator, poate putin mai ieftin, depinde de zona in care locuiesti si concurenta din zona.
Pentru editare foto, nu e nevoie de "calculator special",
nu ai nevoie de placa video profesionala (nVidia Quadro sau AMD FirePro) ci doar de o placa video consummer cu 4-8GB memorie video (sau mai mult, daca doresti si editare video fara timpi mari de asteptare) (nVidia GTX/RTX sau AMD RX/ AMD xx00XT).
Procesorul trebuie sa aiba o frecventa decenta pe fiecare nucleu, adica de la 3, 5GHz in sus, (frecventa de baza) si trebuie sa aiba de preferinta 6-8 nuclee.
Mai eficiente sunt cele de la AMD in zilele noastre.
Cantitatea de RAM necesara, e 16 GB DDR4, in 2 placi de 8GB, pentru a obtine Dual Channel.
Un SSD de 512GB pentru sistemul de operare este necesar. (preferabil cu tehnologie NVMe, dar daca nu, si un SSD cu interfata SATA ajunge)
Iar pentru stocarea materialelor pe care nu doresti sa le pierzi cand se intampla sa reinstalezi Windowsul, e recomandat un HDD 3, 5" de 2TB (sau un HDD extern de 2 TB).
Mai e nevoie de o carcasa aerisita, suficient de lunga si de lata sa incapa placa video si coolerul pe aer dorit (daca nu cumva doresti sa optezi pentru un AIO - racire pe apa pentru procesor).
Sursa, de circa 600W, in functie de placa video aleasa. Brandul ei e foarte important pentru sanatatea si fiabilitatea sistemului.
Sistemul meu dateaza din decembrie 2011 (dar a fost cel mai puternic procesor consummer din acel an), placa video am adaugat-o in 2014, si nu am nici o problema in programele de editare foto, merge perfect
(Photoshop, Illustrator, InDesign, Affinity Photo, Affinity Designer, Affinity Publisher,
GIMP, Inkscape, Corel Draw si Corel PhotoPaint, toate merg perfect, chiar si la proiecte mai mari).
Cand vine vorba despre editare video mai profi (DaVinci Resolve) am mici probleme din cauza RAM-ului, programele mai serioase de editare video avand nevoie de minim 32GB RAM.
Wow, ce multe cunoștințe! Mulțumesc mult!
Ce buget ai avea?
Procesorul meu e un Intel i7 2600K din 2011 si inca duce foarte bine astfel de programe.
Nu recomand neaparat sa achizitionezi piese atat de vechi, e mai indicat sa iei un Intel 9400F, sau alte modele recente,
sau un AMD Ryzen 3500X, 3600X, 5600X (nu cunosc bugetul tau, asa ca am dat mai multe variante) alaturi de o placa video RTX 2060, RTX 2070, sau RTX 3060.
Daca imi spui cat poti cheltui, iti pot incropi un sistem sa iti faci o parere despre ce piese trebuie sa contina.
Nu mult, vreo 2000 lei. Dar mă pregătesc pentru m-ai târziu, să știu cu ce se mănâncă. Deocamdată vreau să îmi cumpăr cameră foto. Vreau să devin fotograf.
Am inteles.
2000 e cam la limita, dar s-ar putea face de bine de rau un sistem pentru editare foto si in acesti bani, cu un upgrade ulterior la placa video.
Cat despre asamblare, o amica de pe TPU si l-a asamblat singura, uitandu-se la cateva clipuri pe net, citind instructiunile primite, si i-am mai dat si eu indicatii pe ici pe colo, imi trimitea poze, ii raspundeam pas cu pas ce si unde sa conecteze...
Tot pentru editare foto (si gaming) si al ei.
Super!
Ansamblarea? Adică să îl faci tu?
Nu sunt laptopuri speciale, sunt numai programe speciale cum ar fi cele de la Adobe (Photoshop)
Da. Am văzut fotografi care și-au făcut calculatoare special ca să prelucreze fotografiile. Am și eu Photoshop dar pe telefon. Am văzut la fotografii care folosesc aplicația asta pe laptop sau calculator, că e altceva. Zici că folosesc altă aplicație special pentru calculator/laptop, cu foarte multe alte calități și oportunități.
Cu al de pe telefon nu faci nimic, e clar. Ia-ti Photoshop free de pe gugal
Mulțumesc de sfat! Caut poate găsesc.
AlaskaYoung1234 întreabă:
Rikaa întreabă: