Exact cum a zis si ramon2473, backup inseamna a crea o clona diferitelor date din PC (muzica, poze, filme, documente, kituri de jocuri, kituri de programe), in caz ca HDD-ul principal pe care sunt salvate initial se defecteaza.
Backup-ul il poti crea MANUAL, copiind datele dorite pe un alt suport (HDD extern, discuri DVD sau discuri Blu-ray, stickuri USB de capacitate mare, carduri SD, etc), (tot ce ai in PC, sau doar o categorie anume care e mai importanta pentru tine)
Sau exista programe care automatizeaza putin acest lucru. Dar eu unul nu le vad rostul.
Poate tu ai 2 partitii, si pe D:\ ai salvate jocuri, muzica, programe. In caz ca trebuie sa reinstalezi Windowsul, formatezi partitia C si iti raman toate datele importante pe D.
DAR in cazul in care iei un virus periculos (ce iti cripteaza poze si fisiere video de exemplu, sau ce iti strica fisierele ".exe" de la kiturile de programe si jocuri), ATUNCI cam pierzi tot ce ai in PC, si iti va parea rau ca nu ti-ai salvat datele pe un suport extern (backup), care nu e conectat non-stop la PC. Macar pozele, filmulete de familie, si documentele importante, salvari de jocuri, chestii de genul. Filme si muzica mai poti face rost.
Backup = copie de rezerva.
Calculatoarele, telefoanele,... folosesc fisiere stocate pe diferite medii de stocare: hard disk-uri, carduri de memorie, cd-uri, dvd-uri.
Cand unul din aceste medii cedeaza, pierdem fisierele, uneori importante, pierdem sistemul de operare si asa mai departe.
Pentru a preveni aceste pierderi, stocam informatia pe mai multe medii de stocare si atunci cand un mediu cedeaza, informatia ramane in copia de rezerva si o putem folosi.
Exemplu: am poze in telefon pe cardul de memorie. Daca copiez pozele si pe alt card sau pe un cd, dvd, hard disk, site de stocare fisiere online, atunci spun ca am facut un backup si in momentul in care cardul din telefon se strica, pot sa beneficiez in continuare de acele poze din copia de rezerva (backup), deci nu le-am pierdut.
Alt exemplu: hard disk-ul pentru a putea fi folosit se imparte in bucati numite partitii. Pe una din partitii e sistemul de operare (sa zicem windows). Se poate face pe alt hard disk sau chiar pe acelasi hard disk sau pe dvd-uri, carduri si asa mai departe, o copie a acelei partitii. Daca partitia noastra pe care o folosim isi pierde datele sau nu mai merge bine (virusi, fisiere corupte, instalari sau stergeri gresite,...), atunci putem reface acea partitie folosind copia backup care ne readuce calculatorul la data cand am facut copia, deci vom avea un calculator functional, refacerea aceasta ne va scuti de reinstalarea windows-ului si programelor folosite, deci va dura mai putin, in jur de 10 min.
Putem face un backup simplu copiind fisierele de care avem nevoie sau putem folosi programe pentru backup care tin mai bine evidenta fisierelor si a modificarilor aparute in timp.
Pentru partitii se folosesc programe speciale pentru backup sau programe manager de partitii. Un program bun de backup partitii e http://www.backup-utility.com/free-backup-software.html
O copie de rezerva pentru anumite fisiere sau toate fisierele, in caz ca esti prost si ori le stergi din greseala ori iei virusi
A fost "ca la prosti"?