Televiziunea digitală (DTV) este un sistem de telecomunicații prin care se emit și se recepționează imagini în mișcare și sunete prin intermediul semnalelor digitale, spre spre deosebire de semnale analogice folosite în sistemul de televiziune analog (tradițional)
Televiziunea digitală terestră (sau DVB-T din engleză de la Digital Video Broadcasting – Terrestrial) este un sistem de transmisie tv care folosește normele DVB-T, ISDB și ATSC în benzile de unde VHF-III / UHF-V deja utilizate la transmisiile terestre analogice. Aici „terestru" se referă la difuzarea (prin aer) a semnalului pe baza unor antene amplasate la sol (nu pe sateliți sau altcumva).
Semnalul analogic al unui canal de TV este digitalizat (numerizat), compresat (micșorat) și multiplexat (amestecat) cu alte canale. Semnalul astfel obținut este transmis până la telespectator în principiu la fel ca și în televiziunea analogică, prin atmosferă. Cu ajutorul unui tuner (selector de canale) digital, integrat deja în televizoarele moderne, sau și extern în cazul celor mai vechi, telespectatorul filtrează semnalele canalelor multiplexate și le poate receptiona pe fiecare în parte.
Televiziunea digitală terestră permite și transmisia programelor de înaltă rezoluție în diverse formate (4:3, 16:9 etc.).
Tehnologia utilizată în SUA se cheamă ATSC, în Japonia ISDB-T, iar în Europa și Australia DVB-T; restul țărilor sunt încă indecise. ISDB-T este similar cu DVB-T și poate utiliza în unele cazuri aceleași receptoare.
Digitalizarea difuzării are mai multe avantaje: un număr sporit de canale tv pe aceeași frecvență de transmisie, o imagine de o calitate remarcabilă, un sunet de înaltă fidelitate (Dolby, 5.1, imagine 16/9, HD etc), servicii auxiliare.
Televizunea digitală se refră la modul de tranmitere a semnalului Tv prin cablu ce poate fi oferit de un furnizor de servicii de genul ăsta(UPC, RDS&RCS, etc), imaginea, sunetul şi mişcarea sunt transmise pe fergvenţe aşa numitele digitale adică filtrate pe spectre de fregvenţe superioare analogicului ce oferă o calitate superioară semnalului recepţionat(imagine şi sunet în HD şi HiFi), iar pentru recepţia lor este nevoie de un decodificator de astfel de semnal ce poartă numele de reciver.Succes
Alex întreabă:
1919JustUs întreabă:
PushPiki întreabă: