Denumirea de "atom" vine de la "cel mai mic". In momentul in care a fost descoperit a fost considerata cea mai mica particula. Dar s-a descoperit ca sunt si altele mai mici (electron, proton, neutron), care compun atomul. Atomul este cea mai mică parte dintr-un element chimic formată din nucleu si electroni, cu o structură caracteristică.
Atomul este cea mai mică particulă ce caracterizează un element chimic, respectiv este cea mai mică particulă dintr-o substanţă care prin procedee chimice obişnuite nu poate fi fragmentată în alte particule mai simple. Acesta constă într-un nor de electroni care înconjoară un nucleu atomic dens. Nucleul conţine sarcini electrice încărcate pozitiv (protoni) şi sarcini electrice neutre (neutroni), fiind înconjurat de norul electronic încărcat negativ.
ATÓM, atomi, s. m. 1. Cea mai mică parte dintr-un element chimic care mai păstrează însuşirile chimice ale elementului respectiv. ♢ (Fiz.; în compusul) Atom-gram = greutatea exprimată în grame a masei unui atom. 2. Corpuscul infinit de mic, indivizibil, considerat în trecut a fi ultimul element constitutiv al corpurilor. – Din fr. atome, lat. atomus.
Sursa: www.dexonline.ro
Atomii sunt particule limita ale unui element, indivizibile si netransformabile in reactiile chimice obisnuite.
Sub actiunea unor energii mari, atomii pot fi scindati. Atomii in stare fundamentala sunt formati din nucleu si electroni.
Nucleul este alcatuit din nucleoni(protoni si neutroni), are sarcina pozitiva, care se neutralizeaza cu sarcina electronilor.
Atomul este cea mai mică particulă ce caracterizează un element chimic, respectiv este cea mai mică particulă dintr-o substanță care prin procedee chimice obișnuite nu poate fi fragmentată în alte particule mai simple. :d sper sa te ajute
DooM întreabă:
Lavinia_Cristina_ întreabă: