Laptop-urile reconditionate (cunoscute si sub expresiile „laptop refurbished” sau „laptop renewed”) reprezinta in principal laptop-uri care au fost deja folosite, dar apoi au fost reconditionate (reparate) astfel incat sa poata fi vandute ca si cum ar fi noi. Dintre un laptop refurbished si un laptop second hand, primul este considerat optiunea cea mai buna din punctul de vedere al calitatii.
De obicei, este vorba despre notebook-uri returnate in perioada de garantie – au fost cumparate de clienti, care le-au utilizat timp de cateva zile, o luna sau cateva luni dupa care le-au adus inapoi la magazin din diverse motive. De acolo, sunt trimise inapoi la producator pentru reconditionare – in timpul acestui proces, sunt verificate componentele hardware, calculatorul este testat, apoi reparat (eventual sunt inlocuite o serie de componente) si curatat. Scopul este de a le face sa arate si sa functioneze ca noi, insa, pentru ca au fost deja folosite, vor fi mai ieftine atunci cand sunt din nou scoase la vanzare. Sunt vandute in magazine sub o eticheta de tipul „refurbished”, „open box” sau „resigilate”.
Evident, cazul mentionat mai sus nu este singurul în care putem vorbi de laptop-uri reconditionate. Alteori poate fi vorba si despre laptop-uri care nu au îndeplinit de la început standardele de calitate ale producatorului si care au fost retrimise în fabrica pentru reparatii. În principiu, exista trei mari categorii de notebook-uri reconditionate:
1. Laptop-uri reconditionate de fabrica – laptop-uri noi, cu mici probleme, care au fost returnate producatorului sau ale caror probleme au fost descoperite chiar in timpul procesului de productie si nu au indeplinit standardele de calitate. Acestea sunt reparate, testate din nou si apoi vandute pe piata, direct de catre producator, la preturi mai mici.
2. Laptop-uri reconditionate folosite – laptop-uri folosite de catre consumatori, care au fost apoi vandute unei firme specializate. Dupa ce primesc o serie de componente noi si sunt upgradate, sunt scoase din nou la vanzare, la preturi mai mici.
3. Laptop-uri reconditionate personalizate – laptop-uri reparate care sunt reasamblate pentru a se potrivi cerintelor clientilor. De obicei, cumparatorul specifica ce anume isi doreste si laptop-ul va fi „reconstruit” conform dorintelor sale, alegand marimea display-ului, procesorul, capacitatea hard disk-ului si RAM-ului etc.
Avantajele achizitionarii unui laptop reconditionat
1. Calitatea – laptop-urile reconditionate fac parte de obicei din categoria portabilelor aflate inca pe piata. Asadar, sunt echipate cu tehnologii mai noi decat multe din notebook-urile second hand si sunt mai avantajoase din punctul de vedere al calitatii – fie pentru ca au fost reparate, fie pentru ca le-au fost inlocuite o parte din componente cu unele mai bune. Mai mult decat atat, dupa procesul de reconditionare, un astfel de portabil este verificat si testat, tocmai pentru a indeplini toate specificatiile originale de productie.
2. Pretul – un laptop reconditionat este mai ieftin decat unul nou, desi este posibil sa fie mai scump decat un model second hand. De obicei, face parte din diverse promotii care se pot dovedi avatajoase.
3. Garantia – de obicei, portabilele refurbished vin cu o garantie la fel de buna ca un laptop nou.
4. Noutatea – in general, laptop-urile refurbished au fost folosite foarte putin timp (cateva zile sau cateva luni). Asadar, chiar daca nu sunt tocmai noi, nici departe nu sunt. Prin urmare au caracteristici apropiate de cele mai noi modele de portabile de pe piata – aceleasi procesoare bune, aceleasi hard drive-uri spatioase si sisteme de operare noi, spre deosebire de laptop-urile second hand, care apartin generatiilor mai vechi.
Dezavantajele si riscurile achizitionarii unui laptop reconditionat
Evident, ca orice produs folosit, un notebook reconditionat poate avea si dezavantajele lui. Iata care ar putea fi riscurile unei astfel de achizitii si cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare.
1. Ai grija de la cine cumperi – este indicat sa achizitionezi laptop-uri refurbished direct de la marii producatori sau de la magazinele online de incredere. Daca ai gasit un retailer mai mic, verifica mai intai reputatia acestuia la nivelul pietei – citeste review-uri si opinii ale altor consumatori.
2. Verifica specificatiile si alte detalii – inainte de a alege un laptop reconditionat, citeste toate informatiile despre el, vezi cu ce accesorii si ce software vine echipat si asigura-te ca primesti licentele originale.
3. Riscul defectiunilor – in general, un laptop reconditionat este testat si indeplineste toate standardele de calitate. Cu toate acestea, din moment ce laptop-ul a mai fost utilizat de altcineva sau a avut niste probleme si a trebuit sa fie reparat, ramane intotdeauna un risc privind calitatea produsului (de exemplu, nu este exclus ca pe carcasa sa aiba una-doua zgarieturi mici sau imperfectiuni etc.). Pana la urma, nu vorbim de un produs nou nout.
Voi ce credeti despre produsele reconditionate?
Cu siguranta ai auzit de ele, chiar daca nu ai vazut! In general au o sectiune speciala in magazinele online! Multumim pentru raspunsuri!
Multumesc pentru raspuns! Dar de ce nu ai incredere?
Pentru ca nu stii cine l-a folosit si cel mai important nu stii cum l-a folosit poate l-a trantit si nu a avut grija de el.
E cel mai bun unul nou: cum il intretii asa il ai
Asa e! Multumim inca o data!
Multumesc pentru raspuns!
Hmm,sunt foarte bune si destuld e ieftine, mi-ar trebui unu pentru un server de Metin2
Asa e! Diferenta de pret e sesizabila!
Sa sti
Multumim pentru raspuns!
Laptop-urile reconditionate.Da, am auzit de ele, nu folosesc asa ceva, in nimic din ceea ce fac. Poate parea nou, dar nu putem sti motivul sigur pentru care a fost returnat.Eu cumpar laptop-uri noi, cu garantie si cu incredere, stiind ca nu a mai fost folosit de altcineva. Poate si aceste laptop-uri sunt bune, dar eu nu am incredere.Acum depinde de fiecare, eu doar mi-am scris parerea.
ImHere întreabă: