| MyShadow a întrebat:

Ce este un sistem de operare?

4 răspunsuri:
| valentingb a răspuns:

Windows, Mac, Linux, Android, si altele. Un calculator are un mic sistem numit BIOS, un miracol al tehnologiei, care controleaza componentele electronice. Cauta pe Wikiedia. Un sistem de operare se instaleaza peste BIOS, si este mult mai complex pentru ca sistemul de operare nu doar controleaza componentele, dar este si mijlocitor pentru multe alte aplicatii care se folosesc de aceste componente. Un joc sau un programel nu are posibilitatea sa ruleze pe un calculator, fara un sistem de operare care sa faca legatura intre acest software si hardware (componente). In cazul telefoanelor, sistemul de operare este special conceput pentru conformatia telefonului, deci sunt rare cazurile cand poate fi inlocuit un sistem de operare cu un altul.Dar poate fi updatat, innoit, adica cea mai mare parte a lui este inlocuita cu ceva mai bun. Acest sistem este unic si creeaza direct legatura cu componentele, fara BIOS.

suntserios
| suntserios a răspuns:

E un software care realizeaza legatura intre partea hardware si utilizator.

ex de sistem de operare Windows, Android, diverse distributii de linux, iOS

| ema_2625 a răspuns:

Un sistem de operare, prescurtat SO (engleză Operating system, prescurtat OS), reprezintă un produs de tip software care este parte componentă a unui sistem, echipament sau aparat computerizat, și care se ocupă de gestionarea și coordonarea activităților acestuia. Sistemul de operare este software-ul care pune stăpânire pe resursele calculatorului de fiecare dată când acesta este pornit, şi este software-ul care rămâne activ în memoria calculatorului până când acesta este închis. Puteţi deschide şi închide oricâte alte programe doriţi, dar nu veţi putea închide sistemul de operare decât odată cu calculatorul.Sistemul de operare permite rularea altor programe, iar atunci când sunt rulate mai multe programe simultan, sistemul de operare joacă un rol de arbitru – împărţind fiecărui program anumite cote din resursele calculatorului. Primele sistemele de operare nu permiteau decât rularea unui singur program la un moment dat. Lucrurile s-au schimbat astăzi, iar sistemul de operare trebuie să facă legea între o mulţime de programe deschise de dumnevoastră, şi care împart acelaşi procesor şi aceiaşi memorie a calculatorului.
În concluzie, sistemul de operare este primul software cu care interacţionaţi atunci când începeţi lucrul la calculator, şi în consecinţă şi primul software cu care trebuie să vă familiarizaţi.

Răspuns utilizator avertizat