Pe scurt, un switch e aparatul in care se infig toate firele de retea si care face posbila comunicatia intre calculatoarele din retea, si intre calculatoare si router (si apoi spre internet)
in cam orice router din ziua de azi e inclus si un switch cu 4 porturi (adica poti sa pui 4 calculatoare), daca ai nevoie de mai multe, trebuie sa mai cumperi un switch, si sa legi unul dintre porturile de switch (LAN) ale routerului cu noul switch (se pierd 2 porturi asa, insa altfel nu merge)
diferentele majore intre switch si wifi sunt:
1. vitezele sunt in general mult mai mari (in general, nu inseamna ca noul wifi ac nu a ajuns la 1200mbps)
2. este full-duplex (adica poti sa comunici in acelasi timp, la maxim si download si upload), wifi nu prea e
3. toate calculatoarele pot comunica intre ele in acelasi timp la viteza maxima, lucru care nu e posibil pe wifi, decat daca are solutie de comunicatie multipla (viteza mai mare dar si pret mai mare)
in 99.99% din cazuri e o idee buna sa pui fir in loc de wifi atat timp cat, calculatoarele stau la punct fix (adica si daca ai laptop, dar il tii doar pe birou, nu il plimbi prin toata casa)
"Un switch (numit și switch de rețea sau comutator de rețea) este un dispozitiv care realizează interconectarea diferitelor segmente de rețea pe baza adreselor MAC. Dispozitivele hardware uzuale includ switch-uri, care realizează conexiuni de 10, 100 sau chiar 1000 MB pe secundă, la semi-duplex sau duplex integral." - nu este un router
Practic el ia semnalul si il da mai puternic mai departe
Există 4 metode de retransmitere a datelor:
Stochează și trimite (în engleză store and forward) - Switch-ul acționează ca un buffer și, în mod uzual, realizează o sumă de control pentru fiecare cadru retransmis.
Cut through - Switch-ul citește doar pana la adresa hardware a cadrului, înainte de a îl trimite mai departe. Nu există detecție de erori la această metodă.
Fragment free - Metoda încearcă să rețină beneficiile ambelor metode prezentate anterior. Se verifică primii 64 de octeți din cadru, stocându-se informația legată de adresare. În acest fel, cadrul își va atinge întotdeauna destinația. Detecția erorilor este lăsată în seama dispozitivelor terminale de la nivelele 3 și 4, de obicei fiind vorba de routere.
Comutare adaptiva (in engleză adaptive switching) - Metoda comută automat între cele trei metode precedente.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Switch_de_re%C8%9Bea
"un Switch? Este un fel de router?"
este un fel prin aceea că distribuie o rețea sau interconectează așa ceva. Detaliile sunt mai comlexe dar le găsești și tu pe net
Mai usor de inteles:
Si switch-ul, si router-ul au functia de "comutare" a semnalelor intr-o retea.
Diferenta majora este ca, router-ul functioneaza si ca un mini-server local, cu functii programabile, cu care se poate crea o mini-retea locala (de obicei pana la 4 calculatoare cablate, iar deseori si prin wi-fi).