anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce înseamnă a face boot sau a boota, așa mai pe șleau?

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Un sistem care functioneaza pe baza de program, functioneaza in 2 faze principale:
1. Dupa pornire se auto-verifica componentele sistemului, daca sunt functionale. Aceasta faza se numeste POST (Power On Self Test), pe baza unui program inscris intr-o memorie interna de baza (EPROM, CMOS, FLASH etc.)

2. Dupa ce testarea s-a efectuat cu succes, programul de pornire cauta un sistem de operare (SO sau OS) care sa preia in continuare functionarea sistemului (DOS, Windows, Linux, MacOS, Android etc.).
Identificarea SO se face pe baza unui segment /sector de informatii (Boot Sector) aflat pe o unitate de disc sau un periferic /retea, in ordinea setata in BIOS /UEFI (parte a programului de pornire-autotestare).
Aceasta faza de cautare a boot sector-ului sistemul de operare se numeste aza de BOOT, adica inceperea incarcarii sistemului de operare.

| Sofer a răspuns:

Boot=windowsul isi face boot sa porneasca.
Si mai e bootarea dvd-ului la instalarea windowsului.

| danutzu96 a răspuns:

In procesul de boot se cauta sectorul de boot care incarca sistemul de operare.

| Algo098 a răspuns:

A incarca sistemul de operare intr-un calculator. Dupa boot, calculatorul poate fi folosit.

| GPA a răspuns:

A boota înseamnă a încărca/a porni un sistem.
De la prima apăsare de buton (Power) are loc / se desfășoară întregul procesul de bootare, urmat de un "mic" test (firmware test) P.O.S.T (Power on self test) în care se analizează componentele hardware, fie că vorbim de telefoane, stații de lucru, calculatoare, televizoare, s-a.m.d