Frecventa procesor masurata in cicluri pe secunda (unitatea de masura Hz) este timpul in care un procesor realizeaza cea mai de baza operatie, cum ar fi adunarea a doua numere sau transferul de valori intre doi registri. In mod uzual, frecventa procesorului este utilizata pentru a determina viteza unui CPU (procesor). Deci, fiecare procesor al uniu computer include un oscilator care opereaza un anumit numar de pulsuri pe secunda. Aceste pulsuri seteaza tempoul procesorului. In majoritatea cazurilor un computer executa o operatiune sau un set de operatiuni la un ciclu complet de ceas. Vitezele sunt exprimate de obicei in milioane de cicluri pe secunda sau in MegaHertzi. ( acum in GigaHertzi)
Frecventa procesorului este de obicei semnificativa pentru compararea procesoarelor, si implicit a computerelor. Cu toate acestea, o multime de alti factori determina performanta efectiva a unui procesor. De exemplu
-frecventa de ceas a FSB-ului (Front Side Bus),
-frecventa de ceas a memoriei, -latimea de banda in biti a magistralei CPU cat si
-cantitatea de cache Level 1, L2 sau L3.
Frecventa de ceas nu trebuie folosita pentru compararea procesoarelor care fac parte din familii diferite. Acestea fiind foarte diferentiate prin volumul de operatii relizate pe durata unui ciclu.
Frecventa procesor insamna cum se zice la noi insamana ca processoru scote
gaze in continuu du-l la un veterinarr
nu glumescc cu asta o sa iti puta in cameraa continuu si crezii ca esti brontozaur
...mda, deja l-am dus i-a dat concediu medical, acum se reface...