Acronimul SLR vine de la "Single Lens Reflex", mai pe romaneste aparat foto pe film caruia ii poti schimba lentila (obiectivul). dSLR este un aparat foto asemanator numai ca in locul filmului are memorie digitala.
In momentul de fata, aparatele foto dSLR s-au ieftinit mult si nu mai sunt doar pentru profesionisti. Un asemenea aprat din gama consumer sau prosumer (semipro) il poti gasi la sub 1000 euro (sau USD pe piata din America). Principalele branduri sunt Nikon sau Canon, amandoua la fel de bune, alegerea facandu-se dupa criterii personale
Cum a zis si baba, sunt doar cativa parametri tehnici care influenteaza o fotografie: tipul de expunere (1/xxx), diafragma (f), sensibilitatea (ISO). In rest, lumina buna, creativitate si multa practica
Nu trebuie neaparat sa le stii pe toate de la inceput pentru ca te poti perfectiona cu timpul.
Poti sa parcurgi unele tutoriale online despre tehnica fotografica. Uite aici cateva site-uri http://www.foto-magazin.ro/tutorial.php acesta este in romana, dar ti le recomand cu si mai mare caldura pe acestea http://www.cambridgeincolour.com/tutorials.htm si http://www.shortcourses.com/use/ chiar daca sunt in engleza, sunt foarte bune pentru primii pasi in fotografie.
123456, toate chestiile astea se învaţă. Durează câteva luni până înveţi să operezi aparatul pe manual, până atunci însă îl poţi ţine şi pe auto (deşi eu nu-ţi prea recomand).
Nu sunt multe chestii, par multe doar pentru că nu le cunoşti. Înainte de orice cadru trebuie să reglezi următoaerle: ISO, viteza de expunere, deschiderea diafragmei şi zoom-ul (dacă nu cumva ai un zoom fix, pentru nunţi e foarte bun de la Canon obiectivul fix de 50mm cu diafragma de 1.8). Astea sunt şi nu sunt multe. Se învaţă! Ai numai grijă dacă te bagi în treaba asta, căci se poate transforma într-o obsesie. Întotdeauna vei dori un obiectiv mai bun, mai pentru altceva etc. Eu am ajuns să bag 30 de milioane în jumătate de an în hobby-ul ăsta... şi dacă stai să te gândeşti, e o nebunie.
Cu asta ma ocup si am spus ca voiam sa schimb Samsung-ul d800 dar nu pentru ca nu sunt multumita, ci pentru ca in zonele unde fac eu poze exista conceptia "cu cat mai mare cu atat mai bun" si parca altceva e cand apari cu unul mare. Iar eu am vazut ca sunt mult mai bune acestea "mari". In concluzie ce mi se recomanda pentru tipul asta de activitate?
M-ar ajuta foarte mult daca mi-ar explica cineva "pe ramaneste" termenii astia ...senzor cmos, diafragma de x mm, dslr.
In primul rand nu mai folosi termenul de "profesional" sau "semiprofesional", la un dslr, pentru ca te inseli. In al doilea rand, inainte sa iti cumperi un dslr (aparat foto digital caruia i se poate schimba obiectivul) documenteaza-te bine pe net si invata toti termenii respectivi, utilizandu-i pe aparatul care il ai deja. Altfel arunci banii pe fereastra. Degeaba ai un aparat de 1000 de euro daca il folosesti pe full auto sau mai rau, nu stii sa-l folosesti deloc.
Mersi de sfat; uite ca m-ai intors aveam de gand sa imi iau un dslr Canon dar raman tot la digital dar Canon. Mai bine cumpar unul digital cu 12 -15 mp ca pe mine asta ma interesa si credeam ca dslr e ceva mai sofisticat sau cam asa ceva, dar acum am inteles mai bine.Nu ii asa?
MihocSilviu întreabă: