anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce inseamna malware? Dar firewall?

4 răspunsuri:
| PRD98 a răspuns:

Malware-ul este un termen abstract, care descrie o gamă largă de programe maliţioase. Include troiani, viermi, rootkits, ransomware, ameninţări cibernetice şi chiar programe cu potenţial.

Firewall-ul sau paravanul de protectie este un dispozitiv sau o serie de dispozitive cu rolul de a cripta, filtra sau intermedia traficul intre diferite domenii de securitate.

| JKanonimous a răspuns:

Malware = virus (de toate tipurile(
Firewall = antivirus (pe Windows, daca deschizi un fișier necunoscut, firewall nu te va lăsa, sau sa descarci ceva de pe un site neautorizat.)

| Andersen2k18 a răspuns:

Malware sunt tipuri de virusi, si mai ales în atacurile cibernetice se gasesc sub formă de infectie malware. Iar firewall este un scut nu pot sa ii zic antivirus pe care il ai activat incă de cand instalezi windows-ul, si el te protejeaza.

| flixbuster a răspuns:

Malware = programe rau-intentionate.

Firewall = protectie acess retea (intrare si iesire).

Ca sa intelegi mai bine ce este un firewall:
- imagineaza-ti o fatada de bloc cu geamuri;
- calculatorul tau are 65535 astfel de "geamuri" - ele se numesc porturi;
- sa zicem ca geamurile blocului sunt dintr-un material indestructibil. Daca tii un geam inchis, nimic nu poate trece prin el - nici din interior spre exterior si nici din exterior prin interior;
- in mod similar, daca un port este inchis, nimic (= trafic de retea) nu trece prin el, nici inbound nici outbound;
- pentru ca nu vrei sa iti arunce diversi baieti veseli chestii in bloc (pentru ca stai intr-un cartier de cartier), tii deschise doar geamurile de care ai stricta nevoie (sa aerisesti, sa zicem). Pe toate celelalte le inchizi;
- similar, pentru ca nu vrei ca tot Internet-ul sa aiba acces la toate cele 65535 de porturi din calculatorul tau, le tii deschise doar pe cele de care ai nevoie si le inchizi pe toate celelalte.

Lucrurile se complica semnificativ cand:
- introduci router in discutie;
- introduci programe care au nevoie de seturi de porturi in discutie;
- afli ca e mai bine sa tii porturile stealth (nu raspunzi cu inchis sau deschis la port scan ci pur si simplu dai drop la pachet) - asta e ca si cum ai avea o fereastra pe fatada blocului care cand e inchisa nu o vezi ca sa stii ca e acolo, zici ca e zidul.