Poate cea mai mare greşeală a fandroidului începător este perceperea procesului de "rooting" ca fiind distrugător pentru telefon. Nimic mai fals!
Root este un termen împrumutat din sistemele de operare bazate pe Linux (dintre acestea face parte, într-o oarecare măsură, şi Androidul) şi înseamnă acces la "rădăcina" telefonului. Înseamnă că ai acces la toate măruntaiele software ale telefonului şi că, dacă doreşti, poţi modifica în el mai multe decât au vrut producătorii acestuia să poţi. În cazul Android, rooting este procesul (reversibil!) prin care utilizatorul dobândeşte acces de administrator la tot sistemul de operare al telefonului său.
Rootarea telefonului nu îţi modifică sistemul de operare într-un mod vizibil. Toate aplicaţiile, setările, contactele, mesajele şi datele rămân neschimbate. Singura diferenţă va fi că vei putea face mai multe cu telefonul tău (de exemplu, vei putea instala şi rula mai multe aplicaţii).
Poţi strica telefonul dacă îl rootezi? Răspunsul simplu, scurt şi general e: NU. Asta înseamnă că în procesul de rootare există şanse minime să strici ceva. Fiecare aplicaţie care foloseşte ulterior root pe telefonul tău necesită, însă, atenţia ta, pentru că va avea acces puternic asupra sistemului tău de operare. În majoritatea cazurilor, însă, nu se întâmplă nimic rău (cu excepţia situaţiilor în care pe utilizator chiar îl mănâncă-n fund să strice ceva).
Root inseamna sa ai acces full la sistemul de operare si la memoria ROM (care practic este doar in citire insa cu root o poti modifica). cu root poti sterge programe de sistem, sa faci programele pe care le vrei de sistem (ca atunci cand il resetezi sa nu se stearga). tu cand ai un telefon normal cu android este ca si cum esti un "user limitat" pe el, cand ai root esti ca administrator si poti face orice. problema este ca daca stergi sau modifici anumite chestii din soft risti sa il "strici" si atunci necesita o reinstalare de la 0. exista insa ROM Manager https://play.google.com/store/apps/details?id=com.koushikdutta.rommanager care te ajuta sa faci back-up la ROM si in caz de ceva sa il restaurezi. toti producatorii zic ca root-ul deterioreaza garantia telefonului insa cunosc o gramada de prieteni care au avut nevoie sa isi trimita telefoanele in garantie cu root si le-au primit inapoi reparate fara costuri suplimentare.
Cand ai telefonul rootat ai acces la toate comenzile acestuia. Poti face multe chestii pe care inainte nu le puteai face cum ar fi sa filmezi desktopul telefonului sau sa umblii in setarile unor aplicatii
UltraLex întreabă:
anonim_4396 întreabă:
alexandrahvf întreabă: