| Adutzu2 a întrebat:

Ce inseamna sa faci root android? Pierd ceva din telefon daca fac?

Răspuns Câştigător
| Anonimuserr a răspuns:

Nu, nu pierzi nimic din telefon.
Android-ul creat de Google este considerat un sistem deschis, cu multe posibilități de personalizare și care oferă utilizatorului o mulțime de opțiuni în privința aspectului și aplicațiilor instalate. Spre deosebire de Apple, care restricționează instalarea aplicaților din iOS doar prin magazinul oficial, Google a lăsat utilizatorilor posibilitatea de a rula aplicații și din alte surse.

Totuși, aplicațiile instalate au acces limitat la fișierele de sistem, iar utilizatorii nu pot șterge sau modifica aplicațiile preinstalate de producător sau de compania de telefonie. Prin analogie, un smartphone Android este ca un PC cu Windows pe care utilizatorul nu are cont de administrator, având drepturi limitate de a modifica configurația sau instala/dezinstala programe. Pentru a avea acces complet la resursele unui smartphone Android, este necesară obținerea drepturilor de administrator (root), operație cunoscută sub numele de "rooting".

Deși procesul se bazează pe exploatarea unor vulnerabilități ale sistemului Android, Google consideră că această posibilitate încurajează entuziaștii să experimenteze și să aducă contribuții importante la dezvoltarea sistemului de operare. Google a ales să îmbunătățească securitatea Android, în cea mai recentă versiune Jelly Bean 4.3, prin includerea SELinux (Security-Enhanced Linux) și printr-un sistem de gestionare a permisiunilor aplicațiilor, dar a lăsat posibilitatea de a face root pentru cei care doresc.
Care sunt avantajele?

Așa cum supuneam, obținerea dreptului de administrator pe un smartphone Android permite utilizatorului să realizeze mai multe operații care altfel i-ar fi interzise.

În afara modelelor Nexus, care vin cu o versiune nemodificată de Android, majoritatea producătorilor de smartphone-uri adaugă aplicații și funcții suplimentare pentru a putea concura modelele similare ca specificații tehnice. Deși utile și inovatoare uneori, în multe cazuri sunt preinstalate și aplicații pe care utilizatorii le-ar putea instala direct din Google Play, dacă ar avea nevoie de ele. În plus, unii operatori de telefonie adaugă aplicații proprii care limitează și mai mult spațiul de stocare internă.

După rooting, utilizatorul poate dezinstala aceste aplicații, poate șterge o parte din fișierele multimedia preinstalate, cum ar fi tonurile de apel pe care nu le utilizează, eliberând spațiul de stocare internă pentru aplicațiile proprii.

Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a rula aplicații care necesită root. Dintre acestea, probabil cea mai cunoscută este Titanium Backup pentru că permite backup-ul aplicațiilor instalate, restaurarea acestora sau dezactivarea (freeze) aplicațiilor inutile.

Alte aplicații care necesită root permit blocarea reclamelor, recuperarea parolelor Wi-Fi, instalarea unor versiuni personalizate de Android, partajarea conexiunii de Internet, folosirea unui firewall sau gestionarea mai bună a aplicațiilor care rulează.
Care sunt dezavantajele?

Fiind o procedură ce implică exploatarea unor vulnerabilități Android și folosirea unor programe neoficiale care pot avea erori, smartphone-ul ar putea să devină inutilizabil în unele cazuri. Repararea terminalului implică, de obicei, folosirea soft-ului de service care nu este disponibil sau accesibil utilizatorilor obișnuiți.

Mai mult, deși rooting-ul este considerat legal, producătorii de smartphone-uri și firmele care le comercializează pot susține că modificarea neautorizată a soft-ului încalcă condițiile de garanție. În această situație, o eventuală reparație a telefonului nu va mai fi gratuită în perioada de garanție.

Un alt dezavantaj este posibilitatea de a acorda drepturi de root unor aplicații periculoase, viruși sau aplicații malware, care ar putea sustrage datele utilizatorilor. În principiu, aplicațiile disponibile în magazinul oficial Play sunt verificate de Google și ar trebui să fie sigure, chiar dacă au drept de root.
Cum se realizează?

În primul rând, este necesară instalarea driverelor furnizate de producătorul smartphone-ului pentru ca acesta să fie recunoscut în Windows și de aplicația folosită pentru root.

În majoritatea cazurilor, este necesară activarea modului depanare USB (USB debugging) și bifarea opțiunii de instalare a aplicațiilor din surse necunoscute (Unknown sources). În funcție de versiunea de Android instalată pe smartphone, acestea pot fi găsite în setările aplicațiilor sau în cele de securitate și opțiuni pentru dezvoltatori.

După root, utilizatorii vor avea instalată aplicația Superuser care permite gestionarea drepturilor de root pentru aplicațiile instalate de utilizator. Prin intermediul acestei aplicații, ori prin alte aplicații similare, utilizatorii sunt notificați când o aplicație solicită drepturi de administrator.

2 răspunsuri:
| iTzAlecsRo a răspuns:

Tu cand faci root o sa :
-Ai acces de administrator.
-Pierzi garantia.
-O sa iti mearga un pic mai bine.
-Nu pierzi nimic.
-Poti dezinstala aplicatile care vin cu. telefonul
-Mareste memoria de stocare.
-Daca nu rootezi cu atentie iti poti brickui telefonul (adica va muri).
-Poti face ce stari din fabrica vrei la el.
-Poti face ce vrei cu telefonul in limita acestuia.
-Este o metoda de overclock-ing pentru android.
-Poti pune un alt ROM(nu e batonul ROM).
Sper ca te-am lamurit si daca vrei root uite un link de la SuperSu(SuperUser):
https://download.chainfire.eu/696/supersu/.

| BaitanuByy a răspuns:

Pierzi garantia telefonului