Progresul tehnologic e un lucru bun deoarece ne usureaza viata din multe puncte de vedere.
Dispozitivele astea sunt mai mult un "want" decat un "need". Si da, am scris intentionat in engleza, sa moara dusmanii.
Ne fac fericiti daca le folosim corect, cu masura si in avantajul nostru. Ne fac tristi daca le folosim in scopuri non-productive, ca de ex. daca le folosim ca sa ne certam pe net, sa spionam lumea toata ziua etc.
Timp de un an am avut cel mai bun salariu din viata, plimbindu-ma cu bicicleta, și asta datorita unei biciclete echipate cu tehnologie de ultima ora, unui smartphone deștept, și unei aplicații inteligente (Uber), și sa cred ca nu sunt utile?
Sau, în cazul Facebook, putea sa îmi dea altceva satisfacția regăsirii a vechi prieteni?
Sau hărțile, cand merg în locuri necunoscute, care ma ajuta enorm la orientare, ca eu sunt foarte slab la capitolul asta?
Și lista poate continua...
Mai fericiți, nu cred ca ne fac. Doar ne ajuta mult în ce avem de făcut, b ne simplifica viata. Și adaugă o oarecare frumusețe vieții, Dar fericirea nu o găsești în lucruri. Eventual pentru scurt timp.
Progresul tehnologic in electronice este bun dar prea se exagereaza adica de la an la an se schimba lucrurile atat de rapid incat daca azi iti iei un telefon performant la anul este invechit.
Mi se pare ca nu aici ar trebui sa se mearga la exagerare ci in domeniul stiintei medicale, acolo unde se pare ca se face reapus total.
Da, are nevoie, că de aceea cumpără.
Fericirea e o pauză între două necazuri. Așa că în mod sigur ne fac mai fericiți.
Mai fericiti nu, dar ne pot ajuta sa economisim din timpul pierdut cu diverse, gen cozile la facturi, orientarea in spatiu, multe altele. Ca multi le folosesc pentru a ucide timpul si nimic mai mult, asta e partea a doua...
Progresul tehnologic nu este altceva decât evoluție naturală. Dacă cineva consideră evoluția naturala ca fiind ceva negativ eu mă las de meseria de viețuitoare
Partial sunt mofturi, insa partial necesitate.
Moft e un telefon de 1000 euro, necesitate e unul de 900-1500 RON.
Insa telefonul la fel de puternic cu cel care costa acum 1000 ron, costa cu 10 ani in urma 500 euro, si cu vreo 5 ani in urma, vreo 360-380 euro.
De asta e nevoie de progres.
De TV smart ma pot lipsi, am asa ceva in casa, nu am folosit mai deloc acele functii.
Tabletele au avut in ultimii ani un market share foarte mic, ca atare nici producatorii nu se inghesuiau sa mai scoata modele puternice, sau multe.
Pandemia le-a dezgropat insa, si acum sunt din nou cautate.
Motivul? Marimea compacta, diagonala suficienta pentru un elev, sunt mai usor de utilizat decat un laptop, Android se viruseaza ceva mai greu decat Windowsul.
Una peste alta, eu zic ca tabletele tocmai ce si-au dovedit utilitatea.
Orice obiect sau lucru are doua "taisuri".
Il poti folosi in scopuri utile, nobile, sau pentru a produce rau (inclusiv propriei persoane ).
Tehnologia nu e rea in principiu, denaturat si periculos e felul in care o folosim noi, majoritatea.
Orice progres tehnologic care ne face viata mai usoara este binevenit. Omenirea se putea descurca si fara ele, cum s-a descurcat in ultimile zeci de mii de ani Nu sunt vitale dar sunt utile.
Mai fericiti nu, ne pot face mai informati.
"nevoie" e o chestie de gen"total stretch" (intinsa la maxim)
oamenii pot trai cu apa, sare, fructe si carne de peste si... ATAT (lucru care s-a intamplat SERIOS pe insule pustii)
insa ai scris cuvantul "omenirea"... fara curiozitate si progres, NU suntem oameni, ci animale satisfacute (porcii au o inteligenta mai ridicata decat copii umani de 7 ani)
daca ne fac mai fericiti... nu stiu, pe unii poate (eu inclusiv, fara tehnologie mi se pare ca sunt la manastire FARA VOIA MEA)
dar in mod categoric nici nu strica sa vedem unde ajungem cu tehnologia
Doar dacă ar exista un echilibru relativ perfect atunci poate, dar foarte multe persoane și când se vad, sau mănâncă la un restaurant (am dat un exemplu, sunt sute) chiar și atunci stau cu ochii în telefon în loc sa socializeze, fac un schimb de replici și se uita mai mult pe telefon decât la interlocutori, telefonul reprezinta un interes mai mare decât uneke persoane, au o importanta și valoare mai mare pentru unii socializarea cu alte persoane în timp ce sunt cu alte persoane, și în loc sa comunice cu persoanele fin fata lor, comunica cu cei din mediu virtual.
(am spus unii, nu toți, nu am generalizat)
Parerea mea este ca progresul tehnologic in general este cel mai important deziderant al oamenilor. Si da, toate aceste electronice pe care le folosim zilnic sunt de mare ajutor. Toate de fapt ajuta la simplificarea activitatilor de rutina zilnica. Apoi, timpul salvat poate fi folosit pentru alte lucruri. La fel si legat de telefoane, au simplificat modul in care oamenii comunica intre ei, institutiile, etc. Inainte sa apara telefonul, dura o gramada de timp pana cand informatia ajungea dintr-un loc in altul, decaland mult rezolvarea unor situatii urgente. Si da, cred ca toate aceste lucruri ne fac fericiti. Calitatea vietii oamenilor s-a imbunatatit in mod constant in ultimul secol, odata cu avantul tehnologic.
Ca sa iti dai seama, traieste o luna fara ele.
Uite eu nu am nevoie de smart tv deoarece folosesc foarte mult laptopul si ceea ce as vedea pe smart tv, vad pe laptop.
Mai am nevoie de smartphone si de unul bun deoarece am niste aplicatii care chiar le folosesc si atunci cand nu sunt in fata unui laptop.
Dar in acelasi timp nu am nevoie de un alt obiect pentru de care foarte, foarte multi oameni sunt indispensabil, masina, deoarece lucrez la 20 de minute de mers pe jos de casa si mi s-a parut inutil sa dau o groaza de bani pe o masina. Am mai si lucrat un an de acasa, deci nu as fi scos masina.
Sincer, mi-ar placea sa ma mut o luna in varf de deal/munte, sa am doar un telefon fix sau dinacela vechi cu butoane sa mai vorbesc din cand cu un prieten si un laptop sa mai vad un film seara si sa ascult muzica, dar in rest sa ma plimb zilnic cu pe jos sau cu bicicleta prin acele locuri, sa am un prieten cu care sa rad, sa ma distrez si sa primesc musafiri din vecini, sa bem cel mai bun vin si bere pe care le gasim, sa dansez, sa uit de toate problemele