Părerea mea e să le folosești pe amândouă, fără a avea prejudecata că unul e mai bun decât celălalt.
Consuma mai puține resurse si iti ofera mai multe instrumente pentru programare. Nu e deloc potrivit pentru un utilizator obișnuit
Avantaje pentru Linux:
- este gratuit (au licenta gratuita toate programele cuprinse in kit-il de instalare si majoritatea celor din magazin)
- functioneaza bine si pe calculatoare mai vechi, cu viteza de lucru si capacitate de memorie mai mica
- nu are nevoie de program antivirus, fiindca foarte putini "virusi" s-au creat pentru Linux. Parola care se cere la instalarea /modificarea /stergerea programelor impiedica "virusii".
- in kit-ul de instalare are cuprinse principalele programe pentru un "utilizator de rand": browser internet, pachet Office performant, player-e media simple si performante etc.
- exista distributii Linux asemanatore Windows-ului, ca aspect si folosire, deci este usor de invatat.
Dezavantaj: este un pic dificil sa rulezi programe Windows prin Linux (dar este posibil).
Avantajele windows-ului:
Este mult mai popular decat Linux, din cauza ca se foloseste de mai demult pe calculatoarele utilizatorilor de rand.
Dezavantajele: le cunoaste fiecare...
Cand e vorba de server, router, servicii de retea, hosting, firewall pentru intreaga retea din spate, etc. - headless server in general (server fara monitor)
Linux bate Windows de ii rupe mufa, trei dinti din fata si ii suna apa in cap
din cauza ca totul poate fi facut din linie de comanda (te connectezi cu ssh nu cu remote desktop) si toate fisierele de configuratie sunt in mod text (nu imbecilitati de gen registry) iar asta e numai varful sabiei, fiabilitatea, stabilitatea, rodarea, DAR MAI ALES VITEZA respectivelor servicii e PE PERETI fata de amaratul de windows (la treaba asta)
cand e vorba de, non-gaming desktop, Linux-ul e decent, si... cam atat, e greu sa il faci sa vada chestii ca subwoofere, casti 7.1, etc. din cauza ca nici un producator nu face kernele pentru linux, asa ca toate driverele sunt in kernel, scrise de entuziasti sau (in marea majoritate, zdrobitoare a cazurilor) NU EXISTA, insa poti binemercic sa te uiti la filme stereo, sa faci browsing, mail, etc.
cand e vorba de joace, NU numai Linux-ul, dar MAI ALES MacOS-ul mananca rahat SERIOS de la Windows, din cauza DirectX-ului, care e o treaba MUUUUUUUUUUULT mai buna in jocuri decat toate alternativele, iar asta cu tot steam-ul care a portat multe jocuri, inclusiv Counter Strike, in Linux fata de windows ACELASI JOC are jumatate de FPS din cauza directx-ului ala!... iar steam-ul e doar EXCEPTIA, marea majoritate ZDROBITOARE a jocurilor nu merg pe Linux, decat daca te chinui cu solutii semi emulate (cum e wine) si care sunt instabile... CEL PUTIN
eu personal am si am avut intotdeauna cel putin un headless server Linux pe reteaua locala (mai ales ca router), am incercat de cateva ori ca desktop si nu s-a lipit de mine, iar pe desktop-ul pe care am windows am pus cygwin, care e un Unix (nu Linux, Linux e tot o clona de Unix), si care imi permite sa fac unele chestii, iar de curand au pus Ubuntu in Windows Store, dar care e cam useless, insa promit solemn ca, curand respectivul Linux v-a avea un kernel cand v-a rula sub windows (asta inseamna ca v-a deveni... USEFUL)