Astfel de intrebari starnesc asa numitele flame-wars.
Daca vrei o altfel de opinie: si Ubuntu (18.04 cea mai noua versiune) si Windows 10 (18.03 cea mai noua versiune) sunt doua sisteme de operare excelente. Depinde ce doresti sa faci cu calculatorul. La fel, Linux (Fedora, Debian, Mint, Ubuntu, Mageia, OpenSuse, CentOS, etc.) si Windows (7, 8, 10) sunt in general sisteme de operare excelente. Instalate si configurate corect nu ai nici o problema cu nici unul dintre ele. Cea mai mare problema de obicei se afla intre urechile utilizatorului.
Daca vrei, e ca si cum ai intreba: ce parere aveti despre o motocicleta? Comparativ cu o masina cume e? Ceva plusuri si minusuri?
Si una si alta te duc in esenta din punctul A in punctul B. Cu una te strecori mai usor prin trafic dar te uda ploaia. Cu alta stai in coloana dar esti uscat si asculti muzica daca toarna de sus. Si asa mai departe.
Ia ISO de Ubuntu, pune-l pe USB stick, porneste calculatorul cu el si joaca-te (Live Linux e o chestie super tare). Daca face ce vrei tu, cum vrei tu - beton, instaleaza-l si foloseste-l. Daca nu, foloseste Windows in continuare. La naiba, poti sa le folosesti pe amandoua: dual boot sau unul pe metal si unul in masina virtuala. Alegeri multiple.
De final: un sistem de operare este totusi (doar) un program nu o religie (nu ca de la asta ar merita sa te infierbanti prea tare).
Daca esti dispus sa inveti sa utilizezi Linux... ai sa vezi cat de multe avantaje are.
Securitate mult mai performanta decat Windows.
Ruleaza pe hardware vechi si slab pentru ca nu are nevoie de multe resurse.
SO in sine ocupa putin spatiu pe disk.
E gratis, si el si aplicatiile, update urile.
Sa nu mai zic de privacy. Nu te intreaba nimeni de nr de telefon, conturi de mail samd.
Distributiile de linux sunt foarte customizabile
E mai stabil... nu cred ca ai auzit vreun utilizator de linux sa se confrunte cu probleme gen blue screen.
Singurul minus e ca ai nevoie de o mica curba de invatat si sa te adatezi la modul de lucru si la aplicatiile disponibile.
A... si nu te poti juca pe el si nici prelucrare grafica prea serioasa
Minusuri la Windows 10: update-uri enervante, iar pe laptop-uri chiar au si bug-uri (esueaza instalarea).
Minusuri la Ubuntu: nu e pentru cei care se joaca. De fapt, as zice ca nu e pentru home useri decat daca activitatea lor se rezuma la Facebook si YouTube. In rest, e un sistem de operare orientat spre cei care lucreaza in IT (adica nu banali operatori Word/Excel) sau userii mai avansati in ale PC-urilor. De asemenea driverele sunt slabute, hardware-ul este explotat optim sub Windows indubitabil. Daca ai un PC racheta e si pacat sa-l tii strict pentru Linux (si nu ca OS secundar).
Plusuri Windows: Windows 10 e totusi foarte ok daca ii dezactivezi toate brizbrizurile de tracking de la Microsoft si dezinstalezi mizeriile de aplicatii pe care le instaleaza fortat din Store.
Adica e secure, performant (chiar e, deci nu compari cu Ubuntu), destul de clean, e un ecosistem compatibil cam cu orice aplicatie importanta, jocurile sunt facute in cea mai mare parte pentru el. E un sistem de operare gandit tot mai mult ca un Saas (Software as a Service), (de aceea si update-urile enervante) are integrare buna cu restul serviciilor Microsoft: Office si mai ales stocarea cloud (OneDrive). Poate rula pana si Ubuntu ca subsistem (un fel de VM de Linux - fara GUI - doar shell/terminal).
Plusuri Ubuntu: niciunul, in afara ca e gratis, mult mai putin popular, prin urmare nu prea dai de malware cu el.
Doar cand folosesti PC ca sa te uiti la filme si sa joci metin poti face o asemenea afirmatie "Adica e secure, performant (chiar e, deci nu compari cu Ubuntu)".
Oricine a folosit vreodata in viata un Linux stie prea bine ca nici nu poate fi comparat cu Windows la securitate, avand in vedere cate hibe are Windowsul in acest domeniu.
E chiar amuzant sa vezi intr-un linux faptul ca e gratis ca un singur avantaj. Si sa mai afirmi si ca in ceea ce priveste securitate, Windowsul, sistemul de operare folosit de toata lumea, pentru care s au creat sute de virusi e superior.
Ai auzit de antivirusi pentru Linux? Nu prea nu? Stii de ce? Ca nu e nevoie. Atat timp cat instalezi aplicatii din repo oficiale nu patesti nimic. Si sunt free, asa ca nu te opreste nimic. Sa nu mai zic cat de customizabile sunt firewall urile din Linux.
Scuza-ma, dar ce am afirmat gresit? Nu vad decat o aroganta impertinenta de la tine, in rest, gogosi. Sa stii ca ai fost chiar redundant, iar mie, personal, nu mi-ai spus nimic nou.
Citeste mai bine ce am scris, interpreteaza virgulele corect. N-am afirmat ca Windows-ul e mai secure, ci ca doar este, dupa care am zis ca este mai performant, capitol la care nu e nevoie de justificari prea ample (ma refer la drivere, nu la multihreading, filesystem/search si alte mecanisme/arhitecturi de OS asta asa de dragul de a face dezbateri pentru diferente de milisecunde)
Cel mai prost, lent, inutil. Mai bine win xp decat ubuntu serios acum nu-ti lua.
DanuTzCarbon întreabă:
anonim_4396 întreabă: