Pentru lucru profesionist, cel mai bun a fost Windows XP (SP3).
Pentru utilizatorii "de rand", cel mai bun a fost W7.
A urmat W8 - o catastrofa (plin de bug-uri), corectat ulterior cu W8.1.
W9 nici nu a parasit fabricantul (spre piata), cica a fost o tragedie.
W10 a reconsiderat intregul sistem Windows, s-a reconsiderat sistemul de drivere, dar l-au umflat cu o serie de lucruri inutile, precum si de spionarea utilizatorilor.
W11 incearca sa ascunda "spionarea", simplificand interfata utilizatorului (care nu trebuie sa stie in ce lume traieste ).
Eu iubesc linux Ubuntu
Dar windows 7 este cel mai bun windows din cate au existat vreo data
De acoloalea încolo mi-se pare ca au pus prea multe beackdor-uri programe de spionat in ele direct din fabrica
Este tot una ca si când ai sta in pielea goală in fata fabricantului.
Nu ai ai si tu siguranță si intimitate de pe la windows 95 hai sa zicem 98
Ca puteai si tu sa pui un firewall prin care sa interzici serviciilor windows Microsoft sa comunice cu internetul
Sau daca cineva incerca sa se conecteze la calculatorul tau pe vreun port tu trebuia sa ii dai acceptul sa comunice
Daca nu ii dădeai acceptul nu comunica cu calculatorul tau
De exemplu ZONE ALARM
Asa se chema unul dintre firewall-urile
Care îți dădea si ip-ul celui ce a incercat sa se conecteze la tine iti spunea si pe ce port
Si mai demult era mai bine ca puteai vedea direct contractul de la internet sa afli cum se cheama cel ce a incercat sa se conecteze la tine
Aflai firma care ii vinde lui internet
Puteai sa alegi ce ip-uri pe ce porturi au voie sa se conecteze la calculatorul tau
Si pentru ce programe gen qos
Prioritatea pachetelor de date in functie de proveniență lor.
Dar acum se fac lucruri unde nu te mai poti apara singur de oarcă ar ține intenționat cu teroriștii
Sau cu diverse structuri de trafic si putere.
Asa ca da windows 7 a ajuns exact ca si windows 95pe_osr2
Acum râde lunea de tine daca mai ai windows 7
Dar mie mi-se oare singurul windows mai ok ca nu consuma multe resurse aiurea
Si nici nu este atat de interconectat interdependent
Dependent de site-ul Microsoft
Dar din punct de vedere al securitatii sa zicem ca tu ai fi un scriitor sau un programator care face un soft inedit
Nu as avea deloc încredere in Microsoft
Nici macar in Ubuntu nu am încredere
Dar se poate sa mai si tu putina intimitate pe ubuntu daca iti editezi singur firewall-ul si lasi doar portul 80 sa functioneze
Spoi pui sa iti arate cine vrea sa se conecteze la tine pe acel port... Si poti alege tu daca dai voie sau nu sa comunice cineva pe acolo
In plus exista firewall-uri fizice care te pot proteja pentru un abonament
Nu poti sa crezi ca esti in siguranță
Sunt foarte multumit de el si inca il folosesc (varianta Ultimate).
Cat despre faptul ca nu mai e actualizat si securizat (cum se tem multi), am avut pana in 2015 Windows XP (versiune din 2003) si n-am patit nimic. Daca stii care sunt pericolele din mediul online si cum sa te feresti de ele, problemele legate de virusi sau erori stau si ele departe de tine.
Lucreaza cu cap, ca sa fie bine!
Un windows decent, dar nu e de instalat, deoarece nu isi mai primeste update-uri de acum cativa ani
Nu stii de ce sunt fanatici unii maniaci dupa update-uri!?