| mateia320 a întrebat:

Ce procesor este mai bun? Intel sau AMD? Ce sa aleg?

15 răspunsuri:
| ReddY25 a răspuns:

Intel fără discuții

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Amandoua sunt bune

| Andresso a răspuns:

Ia-ti 6800xt si 5900x o sursa de 750w certificata gold si 32gb ram de minim 3600mhz si stai pe spate cu 4k. Nu da banii aiurea pe 3080ti sau 3090/ti sunt prea scumpe si o sa plătești curentul rau de tot cand vine factura.

| NisipLaMare a răspuns:

Salu' poti alege dar pentru ce?

| mateia320 explică (pentru NisipLaMare):

Eu as vrea pentru gaming sa am o calitate intalta. Sa ma joc 4k in 60fps daca se poate

| NLS a răspuns (pentru mateia320):

Cand vorbesti de domeniul 4K 60, accentul cade pe placa video si mai putin pe procesor.
Adica un procesor de top de anul trecut (5900X sau 11900K ) face fata cu brio, important e sa ai cea mai puternica placa video pe care ti-o permiti.
Preferabil RTX 3080, 3080 Ti, 3090, 3090Ti,
RX6900XT (e fix intre 3080 si 3080 Ti, dar vine cu 16 GB memorie)
sau
RX6950XT

Deasemenea, pentru 4K conteaza si RAM-ul.

16 sau preferabil 32GB, in 2 sau 4 placi (Dual Channel)
pentru Intel: 3200 sau 3600 MHZ
pentru AMD 3600 sau 4000 MHZ

| mateia320 explică (pentru NLS):

Placa video vreau sa fie un RTX3090TI. Faza e ca nu stiu ce procesor sa pun.

| NLS a răspuns (pentru mateia320):

Poti pune orice intre 5900X, 5950X, sau regele 5800X3D (acesta le bate pe toate, datorita memoriei cache L3 uriase)
11700K, 11900K, 12700K, 12900K.

Rezultatul va fi aproximativ acelasi, daca ai cea mai puternica placa video posibila, ea va duce greul.

Diferente intre procesoarele acestea o sa vezi doar daca folosesti ca placa video o RTX 3070 sau ceva mai slab
(cand placa video e mai slaba, incepi sa vezi limitarile si diferentele intre procesoare).

La rezolutie FullHD, acolo procesorul duce greul, o placa video de top va soma.

PS: stai departe de placile de baza Asus, indiferent de platforma sau chipset.
Am intalnit deja o X470 si o X570S, ambele au probleme cu BIOS-ul si recunoasterea memoriilor.
Sau rularea memoriilor la frecventa recomandata de producator.
Ambele memorii merg perfect pe o placa MSI.

| NLS a răspuns (pentru NLS):

Si in plus, 3090 Ti e numai bun pentru 4K, dar in majoritatea jocurilor el poate mai mult de 60 cadre pe secunda, asa ca ai nevoie de alt monitor, ca sa merite afacerea.
Unul de 120Hz ar fi perfect, sau macar de 90Hz (astea sunt extrem de rare).

Cu monitor ce afiseaza maxim 60fps nu te poti juca shootere intr-un mod competitiv, doar simulatoare sport/auto, strategie, RPG...

| NLS a răspuns (pentru NLS):

Https://www.youtube.com/watch?v=9XB3yo74dKU

Sau te uiti aici la diferente, si alegi procesorul in functie de jocurile pe care le joci.

La minutul 12:28 exista un tabel cu valorile obtinute.

AMD-ul a castigat in ramura din dreapta, deci la jocurile Valorant, The Outer Worlds, Assassin's Creed Valhalla, etc

Intr-un joc, AMD-ul a depasit intelul cu 13 frame-uri.

Unde e 0 a fost egalitate.

Intelul a batut AMD-ul la jocurile din stanga jos, insa cu doar cel mult 10 frame-uri diferenta, si tot intr-un singur joc.

Pretul lor e aproximativ identic, insa memoria DDR5 pentru Intel are un pret aproape dublu fata de memoria DDR4 pentru AMD.

Placile de baza pentru Intel sunt de asemenea putin mai scumpe.
12900K va consuma mai mult curent si va fi cald (mai greu de racit).

| NisipLaMare a răspuns:

Nu am mai apucat sa raspund, au raspuns ceilalti si este ok.

| SynapseNinja a răspuns:

Acum depinde și pentru ce îți trebuie. Dar, oricum, ambele au atât procesoare puternice, cât și procesoare mai slăbuțe.
Intel domină piața, asta e clar. Dar asta nu înseamnă că AMD nu ar fi bun sau ceva de genu. Ambele fac investiții și cercetări pentru a scoate ceva nou și cât mai bun.
Personal, eu sunt fan Intel. Dar asta nu înseamnă că am ceva în mod special cu AMD. În ultima perioadă, AMD a început să crească destul de mult.
Pentru gaming recomand un i9, i7 sau un AMD Rayzen 9, dar asta dacă te ține buzunarul. Sunt scumpe spre foarte scumpe, dar sunt mai mult decât potente. Ar mai fi și AMD Threadripper, dar deja o dai în sf cu ăsta... costă exorbitant de mult. Mai recomand și un i5 de ultimă generație, duce ceva mai mult decât decent. Dar, aproape întotdeauna, și placa video contează. Dacă stau bine să mă gândesc, în mai multe cazuri placa video e ceva mai importantă decât procesorul. Degeaba ai procesor (foarte) potent dacă placa video e ceva basic și viceversa. O placă video top și cu un procesor cel puțin potent, va fi combinația perfectă.
Pentru office recomand un i3 de la generația 10 în sus, i5 de la generația 10 în sus sau un AMD Rayzen 5. S-ar putea să mai găsești vreun i5 de generația 9 care să fie destul de ok. Iar placa video să fie măcar una decentă.
Eu recomand ca placa video să fie dedicată. La gaming e obligatorie condiția asta, pentru a rula bine. La ofiice poate, destul de lejer, să fie și integrată... dar, dintr-o placă integrată top și o placă dedicată decentă, o aleg pe cea de-a doua. Asta e părere personală.

| RealKing01 a răspuns:

Amandoua sunt bune, alege-l pe cel care are mai multa viteza, alege cu inima.

| Fashionista10 a răspuns:

Intel

| HuaweiCorporation a răspuns:

Daca iti trebuie doar pentru jocuri merita mult mai mult AMD, dar Intel inca domina topul.

Întrebări similare