S-ar putea produce camere cu mai multi MP,
DACA ar creste si marimea fizica a senzorului.
Iar asta ar urca preturile extrem de mult.
De la aparitia senzorilor digitali, s-a adoptat ca standard senzorul de 36x24mm, (care in epoca aparatelor cu film era un senzor mic, existant altii mult mai mari fata de el), si pana la ora de fata nu stiu sa se fi depasit aceasta marime, nici pe aparatele profesionale de cateva mii de euro.
O rezolutie de 8.294.400 pixeli (adica 8, 3 MP) o intalnim pe ecranele 4K cu 27 inch.
Ai vazut vreodata cu ochii tai cum se vede o imagine pe un astfel de ecran?
Eu acum tastez avand in fata unul.
(BenQ PD2700U)
Si daca sa presupunem ca asta nu ne-ar fi suficient, exista deja ecrane cu diagonala de 31, 5 inch si rezolutie 8K, adica 7680x4320, asta insemnand ca avem la dispozitie 33.177.600 pixeli. (33, 18 MP)
Pe ecranele televizoarelor, e inutil sa ai mai mult de 4K (sau hai sa zicem 8K la cele cu diagonala de peste 55-65 inch), pentru ca ar creste pretul de minim 10 de ori, fara ca noi sa vedem ceva diferit.
De la distanta de la care privesti la TV (de regula 2, 5-3m), nu mai distingi pixelii, astfel incat sa conteze.
Daca ai pe ecran 9 milioane de puncte, sau 33 de milioane e cam totuna.
*************
PS: calitatea finala a pozei NU o dau megapixelii.
+++Ci calitatea lentilelor din obiectiv (numarul lor, aranjarea lor, slefuirea, tratamentele),
+++marimea fizica a senzorului (pentru ca doar putine aparate au acel senzor de 36x24mm de care vorbeam mai sus (senzor FullFrame), cele mai multe au senzori mai mici, APS-C... sau mai mici).
+++Imaginea mai e influentata de sensibilitatea la lumina a senzorului (sensibilitatea ISO),
+++de deschiderea maxima a diafragmei,
+++de timpul de expunere folosit,
+++si bineinteles de generatia senzorului foto
+++si a procesorului de imagine.
Am un TV 4K Toshiba cu diagonala de 49 inci. Cu FreeBSD afisat pe el scrisul de la bootare si inchidere nu se vede de la distanta, ci doar daca esti foarte aproape de televizor. Scrisul e complet, clar afisat. Eu vad foarte bine de aproape, am acuitatea vizuala peste 150. Si la distanta vad foarte bine cu ochelari.
Deci cum zice si ala din videoul pe care l-am dat: 4K is wasted on most people.
Daca faci teste dublu-orb o sa constanti ca majoritatea oamenilor nu pot face distinctia intre 1080p si 4K. Pot face distinctia doar daca se uita foarte aproape de televizor, dar in acest caz nu mai vad toata imaginea.
Gamerii prefera 1080p@144 Hz fata de 4K@60 Hz.
1. Ochiul uman nu functioneaza cu "megapixeli" (digital), ci analogic.
2. Lentila unei camere foto /video nu are nimic cu "megapixeli", doar cu claritatea (focalizarea) imaginii.
3. Rezolutia ochiului uman este mai slaba decat o camera foto /video de calitate mai slaba. Poate ca pare curios, dar rezolutia ochiului uman este mai mica decat ceea al unei camere foto de 4 megapixeli!
Putem spune SIGUR ca, ochiul uman "vede" mult mai slab decat o camera 4K sau un telefon de calitate mai buna.
Problema este doar ca, OCHIUL NOSTRU nu vede detaliile pe care o camera "le prinde". Daca ne uitam la o fotografie marita, pe ea vedem o multime de detalii pe care cu ochiul liber nici nu le-am sesizat!
Ptr ca inca tehnologia nu a ajuns acolo, mai dureaza inca, nu suntem inca prea evoluati.
Ochiu uman cati ani de evolutie are? Si cat aparatele astea?! Deci e f clar.
Ca nu ajuta)) ce e peste 20 de megapixeli deja e prea mult, dar trebuie sa vindem cumva ultimul model de telefon si inghesuim mp degeaba.
Am sa incerc niste numere mai mari decat user NLS, sa vedem ce iese.
Daca definesti ochiul uman in MP...Samsung sau Sony, nu mai retin exact, vor scoate o camera de 600MP, in vreme ce ochiul uman are 576MP.
Deci...curand.
Armate de pixeli mai gasesti si la Observatorul La Silla, echipat cu o camera Wide Field Image de 67 milioane de pixeli, utila in identificarea de exoplanete, si probabil, mai utila unui crevete, care are cel mai complex ochi din lumea vie.
Fata de capacitatile sistemului vizual al crevetelui, omul e ca un binoclu in opozitie cu Hubble, pentru ca "captam" 576MP la un camp vizual de 120 de grade, dar procesam aproximativ 7MP.
Exista moduri la televizoare,(ultra led, oled) care sunt mai avansate decat ochiul uman si ochiul uman nici nu le poate percepe.