Linux, ca termen generic, nu este in sine un sistem de operare, ci un nucleu de rutine si biblioteci (kernel) elaborat de Linus Torvald, si pe baza caruia s-au "construit" sute de distributii. (cunoscute drept "Linux" de catre cei mai putin in tema)
Exista foarte multe, unele mai usor de folosit, (interfata mai prietenoasa, asemanatoare cu cea din Windows), altele cer cunostinte mai avansate, si multa munca in Terminal.
Dintre cele user friendly, usor de invatat, stabile (... unele cu o comunitate mare in spate), se remarca Ubuntu, openSuse, Endless OS, Zorin OS, dar in primul rand - LinuxMint.
(pana acum a venit in 4 "arome", aka interfete diferite, incepand cu versiunea 19 vor ramane 2: Cinnamon si MATE) (nu intru in detalii acum, e diferenta mica intre ele, Cinnamon e destinat calculatoarelor mai puternice, Mate se misca bine si pe sisteme mai slabe)
https://linuxmint.com/
https://linuxmint.com/download_all.php
18.3 este ultima versiune (fiecare versiune majora primeste 4 update-uri, unul la 6 luni)
Orice distributie Linux vine in general cu majoritatea programelor de care ai nevoie preinstalate.
Iar cand ai nevoie de ceva si nu e instalat, mergi in Software Manager si il instalezi (prin Internet, dureaza 1 minut).
~96% dintre programe sunt gratuite.
Pe linux nu gasesti virusi (deocamdata).
Insa nici nu merge orice joc si program pe care l-ai jucat sau l-ai folosit in Windows.
Exista programe din Windows, care au si versiune pentru Linux, in general gratuita, daca e vorba despre programe "mici" (VLC Player, Chrome,...)
Multe altele nu au editie pentru Linux, iar aici gasesti "inlocuitori", adica alternative, gratuite (sau contra cost, daca e vorba despre programe mai complexe)
De exemplu, in Windows ai pachetul Microsoft Office contra cost (contine Word si Excel printre altele), sau LibreOffice si OpenOffice gratuite...
iar in tabara Linux, ai LibreOffice si OpenOffice, gratuite si perfect compatibile cu produsul de la Microsoft (din Windows).
E gratis și legal. Inveți să lucrez cu el. Nu e greu.
Open office e în genul lui office de la Microsoft (ăla cu Word și Excel)
Aproape orice versiune de Linux are deja preinstalat LibreOffice sau vechiul OpenOffice (care e in prag de "moarte", primeste update-uri foarte rare)
Acestea 2 sunt perfect compatibile cu formatele folosite de Microsoft Office (doc sau docx pentru documente, xls, xlsx pentru foi de calcul aka worksheets, ppt pptx pentru prezentari, etc...)
Si sunt gratuite, ce-ti poti dori mai mult.
Libre Office are tot ce iti doresti, daca nu folosesti SolidWorks sau Autocad Structural Detailing (acestea cer in mod express Excel), nu ai nevoie de varianta de la Microsoft (la Excel ma refer).
Poti emula programe de Windows prin emulatorul Wine, dar nu merge chiar orice.
Din cate am vazut, MS Office are probleme la rularea sub Wine.
Si toata lumea recomanda folosirea LibreOffice.
Linux este un sistem de operare excelent, la fel cum este si Windows. Exista adevarate "razboaie" intre utilizatorii unuia sau altuia dar nu te lua dupa fani.
Daca decizi sa schimbi sistemul de operare vei avea o curba de invatare (mai mica sau mai mare, depinzand de cultura ta in domeniul IT) si va trebui sa te acomodezi cu aplicatiile noului sistem.
Este ca si cum te-ai muta dintr-o casa in alta - in ambele poti trai dar trebuie sa inveti si sa te acomodezi cu diferentele.
Un factor important la schimbarea sistemului de operare este si daca in cercul de prieteni/cunoscuti ai pe cineva care te poate ajuta in faza de inceput pana inveti sa te ajuti singur (aceasta depinzand de cat de pasionat/autodidact esti).
Din postul tau pot spune ca nu stai prea bine cu cultura IT (nu e un repros ci doar o constatare) pentru ca folosesti termeni ca "word" si "excel". O persoana ceva mai "culta" IT ar folosi termeni ca program editare documente sau program calcul tabelar. Asta ar presupune sa stii si ca Microsoft Office nu este singura suita office disponibila (chiar si in Windows sunt alternative).
Ti-am scris paragraful anterior nu ca sa te "supar" (nu suntem aici la judecata) ci ca sa intelegi recomandarea de final: te incurajez sa explorezi Linux (macar pentru a sti ca exista si altceva decat Windows), dar decat un utilizator nefericit de Linux mai bine unul fericit de Windows.
Desigur nu ma supar. Dacă aveam cunoștințe despre alte sisteme de operare nu mai intrebam, evident. Am inteles ce spui, mulțumesc!
Depinde mult si pe ce distributie de Linux te duci.Eu am incercat mai multe, dar in special itti sugerez
- Linux Mint
- Endless OS
- Kali Linux (in special facut pentru hacking, dar are si multe alte feature-uri speciale)
Mai era un OS bazat pe Linux foarte frumos, dar din pacate nu mai stiu cum se cheama
Referitor la ce ai spus tu mai sus nu nu poti sa folosesti programde de la Microsoft, dar Linux Mint si Endless OS au niste programe asemanatoare
Pop OS? Elementary OS?
Programele asemanatoare, ma interesa functiile pentru ca nu am vazut un astfel de program cum funcționează si nu voiam sa risc, de aceea întrebam.
Atunci cand recomanzi o distributie unui incepator (care oricum nu si-a instalat el distributia avuta momentan, ci a venit laptopul cu ea), asigura-te ca e una cu o comunitate mare in spate, pentru a gasi ajutor usor la nevoie.
Si nu gasesti asta la Endless OS, si nici la KAli sau alte sute de variante exotice.
In schimb Mint trece cu brio testul asta, am testat personal, si banuiesc ca nici comunitatea Ubuntu nu e mai prejos.
Sunt cele mai raspandite.
Zorin are de asemenea o interfata placuta si merge pentru incepatori, si la fel openSuse, dar, revin... suportul conteaza cel mai mult.
Si aici Mint e castigator, intre toate distributiile mai "Windows look alike".
Aici mi se pare ca te inseli.Intr-adevar poate am exagerat cu Kali Linux, dar avand in vedere ce fac eu ala ma avantajeaza mai mult.Am zis ca te inseli pentru ca nu suportul conteaza, sau nu in multe cazuri.Adica pe bune, banuiesc ca pe laptop-ul tau folosesti Windows, de cate ori te-ai folosit tu de suportul lor. Apoi, da Linux Mint este probabil ce mai buna distributie de Linux, dar si Endless OS la fel
anonim_4396 întreabă: