Pentru a comunica pe o retea (inclusiv pe internet) trebuie sa ti se aloce un IP de la serverul ISP-ului.
La momentul alocarii, IP-ul este inregistrat intr-un logo pe server, unde se pastreaza minim 6 luni.
Ca urmare, daca vor sa stie cine a avut acel IP alocat la o data si ora, acesta se poate gasi in cateva secunde din logo-ul serverului ISP-ului. Ca urmare, orice schimbare de IP faci acum, tot poti fi tras la raspundere, cu usurinta.
Depinde, daca esti conectat la un router cu ip dinamic sau esti direct la reteaua 3/4G.
Oricum, prostia pe care ai facut-o tu, ramane de pe Ip ul ala, care, la ISP este inregistrat cui i-a fost atribuit la momentul faptei. Deci organele legale abilitate te gasesc oricand. Reped, organele abilitate in cursul unei anchete penale, NU un putzoi care te ameninta pe net.
Adresa ip de la telefon este de fapt adresa ip a routerului de internet.
Routerul meu de net de exemplu, daca vreau sa ma caut dupa ip nu imi arata exact orasul unde stau, e dinamic, se schimba si arata acolo ba ca stau in Bucuresti, ba in Cluj, ba in Medgidia Si e foarte tare... Oricum daca ai ip dinamic, scoti routerul de net din priza si il bagi iar, se schimba ip-ul.
Si daca era pe 3G ce treaba are routerul lui?
Nici pe 3/4g nu il gaseste.
Nu apare locatia si orasul, apare un oras random.
Apare un oras random cu diverse tool uri de monitorizat de pe net. Alea nu ajuta pe nimeni la nimic. Dupa cum am scris si mai sus, daca e sa il caute careva, il cauta doar organele abilitate care au acces la informatiile ISP ului.
Aici ai dreptate.
Hmm, oare dacă legea le spune ISP-urilor să nu mai păstreze log-uri cu site-urile accesate respectiv transferurile de date și deși se păstrează acele log-uri, intră în belele și ISP-ul?
Teoretic, da, ar trebui sa apara amenzi daca nu se respecta noile reglementari, gdpr ala. Insa e si ala interpretabil.
Eu nu știu să se poată schimba dar dacă ai făcut o prostie e deja târziu să îl schimbi, o să aibă deja IP-ul din data în care ai făcut prostia și o să găsească ușor adresa ta după acesta, mai ales dacă ai folosit wi-fiul de acasă.
PyKaciu întreabă: