Avem arc, avans, roti dintate, limbi.
Mecanismul principal se bazeaza pe arc si pe avans. Arcul e ca un melc, il tensionezi, iar prin detensionare, impinge un mecanism din roti dintate, care rotesc secundarul, minutarul, si orarul. Viteza de detensionare a arcului poate fi oarecare, dar pentru a avea 60 de minute intr-o ora, avem un "avans", o piesa care nu ii da voie sa se detensioneze decat cu o anumita viteza. Din cauza ca arcul se detensioneaza cu o viteza constanta, ceasurile mecanice cu arc nu fac "tic-tac", limbile se invart mereu cu viteza proprie.
Atunci cand arcul se detensioneaza aproape complet, se tensioneaza manual prin cheita. Ceasul se poarta pe mana stanga, pentru ca majoritatea oamenilor sunt dreptaci si pot invarti cheita mai usor cu dreapta. Pe langa asta, riscu-l de-a-l lovi e mai mic, stanga fiind folosita mai putin.
CEASUL MECANIC
Ceasul mecanic este format din roti dintate, pinioane, arcuri, pârghii, suruburi, came si alte elemente de acest fel, care te duc cu gândul la atelierul minuscul al unui ceasornicar din alte vremuri. Adica, elemente mecanice care se învart, oscileaza, balanseaza, astfel încât indicatoarele sa ne arate ora exacta.
În functie de modul în care arcul principal, adica sursa de energie a mecanismului, este tensionat, ceasurile mecanice pot fi cu întoarcere manuala sau automatice. La ceasurile manuale, arcul este tensionat de cel care poarta ceasul prin rotirea coronitei ceasului. Ceasurile de mana automatice sunt prevazute cu un arc, care se armeaza datorita miscarii aleatorii a bratului purtatorului in timpul activitatilor obisnuite a acestuia.
Acest principiu de armare a ceasurilor a fost inventat în jurul anilor 1770, fiind înglobat la vremea respectiva în ceasurile de buzunar, neexistând înca la ceasuri de mâna. Mult mai târziu, prin 1920, englezul John Harwood patenteaza acest sistem în propriile ceasuri, cu un succes moderat. Abia prin 1930, Rolex a transformat ideea într-un succes comercial lansând modelele "Perpetual", nume sub care îsi vând si astazi ceasurile automatice.
CUM NE PUTEM DA SEAMA DACA UN CEAS ESTE MECANIC SAU QUARTZ? Simplu. Ne uitam la secundar. Daca acesta avanseaza cursiv (în realitate cam cu 8 pasi pe secunda la mecanismele uzuale) este mecanic. Daca avanseaza în pasi de o secunda atunci este quartz. Exista si exceptii, adica quartz cu secundar cursiv si mecanic cu secundari în pasi de o secunda, dar aceste ceasuri sunt o raritate.
Ceasul care nu se oprește niciodată – Perrelet Turbine XL
De la înălțimea cunoștințelor secolului al XVIII-lea, un ceasornicar elvețian schimba complet modul de funcționare al ceasurilor mecanice. Sistemul este folosit și astăzi de majoritatea mărcilor elvețiene. Premiul pentru spectaculozitate îi revine însă brandului care poartă numele inventatorului. Așa cum era și normal.
În absența bateriei, ceasurile mecanice au doar două opțiuni pentru a funcționa. Principiul este pe cât de simplu, pe atât de eficient. Energia necesară mecanismului provine de la un arc spiralat tensionat care se destinde treptat. În momentul în care spiralul ajunge la relaxare maximă, ceasul se oprește.
Abraham Louis Perrelet reușea să breveteze în 1770 un sistem de armare automată. Cu ajutorul unei greutăți oscilante, ceasul realiza singur ceea ce în mod normal ar fi cerut intervenția purtătorului și învârtirea cheiței, numită altfel și coroana ceasului. Mișcarea greutății, sensibilă la aproape orice schimbare de poziție a ceasului tensiona suplimentar arcul principal și deci, prelungea durata sa de funcționare. Adaptat, mecanismul automatic a intrat și în componența ceasurilor de mână, iar Perrelet, marca elvețiană care continuă moștenirea inventatorului, este unul dintre producătorii care folosesc la maximum spectacolul rotirii.
Modelul Turbine folosește un rotor dublu. O parte din acesta, greutatea care se rotește odată cu mișcarea mâinii, este vizibilă prin capacul transparent al ceasului. Cealaltă, se vede chiar pe cadranul modelului, în spatele indicatoarelor. După o singură privire vă veți și da seama de ce modelul poartă numele Turbine. Rotirea rapidă a paletelor seamănă cu turbina unui motor de avion. Efectul a fost folosit și în cazul ceasurilor de damă, o colecție de dimensiuni mai mici, care adaugă în plus spectacolului strălucirea diamantelor.Perrelet Turbine a fost prezentat anul acesta și în varianta sa XL. Modelul vine așadar într-o carcasă de dimensiuni considerabil mai mari – 50 mm – construită dintr-un amestec de titan și oțel inoxidabil tratat DLC (diamond like carbon – un material care crește durata de viață a metalului și previne zgârierea). O singură armare manuală a ceasului va garanta funcționarea sa pentru 40 de ore, dar asta numai în condițiile în care rămâne nemișcat. Purtat la mână în mod curent, ceasul se încarcă singur cu ajutorul mecanismului automatic și, chiar dacă nu devine de neoprit, funcționează considerabil mai mult. Sistemul este identic cu cel folosit acum 241 de ani.
Nu stiu cat iti va fi de folos, dar informatiile de acest gen sunt destul de rare.Numai o documentare minutioasa in acest sens, gen carti, reviste etc. poate ca te-ar ajuta mai bine.
Buna,
uite aici toate detaliile + schema:
http://www.vaisler-horology.com/....../index.php
Crezi ca raspunsul tau merita funda?! Sper ca nu sunt eu destul de familiarizat cu sistemul de functionare al tigrilor fara ochi si ca raspunsul tau este unul mai mult decat lamuritor!
Http://www.220.ro/documentare/Cum-Functioneaza-Un-Ceas-Mecanic/e2HmSCXgY0/ Funda :D
Ceasul mecanic este format din roti dintate, pinioane, arcuri, pârghii, suruburi, came si alte elemente de acest fel, care te duc cu gândul la atelierul minuscul al unui ceasornicar din alte vremuri. Adica, elemente mecanice care se învart, oscileaza, balanseaza, astfel încât indicatoarele sa ne arate ora exacta.
În functie de modul în care arcul principal, adica sursa de energie a mecanismului, este tensionat, ceasurile mecanice pot fi cu întoarcere manuala sau automatice. La ceasurile manuale, arcul este tensionat de cel care poarta ceasul prin rotirea coronitei ceasului. Ceasurile de mana automatice sunt prevazute cu un arc, care se armeaza datorita miscarii aleatorii a bratului purtatorului in timpul activitatilor obisnuite a acestuia
Cum pot confecționa o tăbliță care este așezată pe axul care este mișcat de pendul, s-a desprins tăbliță de pe acx.si nu știu din ce material este? Care este pe roata zimtata
anonim_4396 întreabă:
victoriaprincipal întreabă: