Undele (radiatiile) electromagnetice pot fi grupate după fenomenul care stă la baza producerii lor. Astfel, radiaiile numite hertziene se datoreaza oscilatiei electronilor în circuitele oscilante LC sau în circuitele electronice speciale.
Prin transformarea energiei interne a oricărui corp în energie electromagnetică rezultă radiatiile termice.
Radiatiile electromagnetice, numite radiatiile de frânare, apar la frânarea brusca a electronilor în câmpul nucleului atomic. Radiatiile sincrotron (denumirea se datorează faptului că acest fenomen a fost pus în evidenă la o instalatie de accelerare a electronilor în câmp magnetic, numit sincrotron) si au originea în miscarea electronilor într-un câmp magnetic. Radiocomunicatia Clasificarea undelor
electromagnetice
Radiocomunicatia este procesul de transmitere a informatiei la mare distantă, folosind câmpul electromagnetic.
Dezvoltarea unor tehnologii în domeniul telecomunicaiilor, utilizând câmpul electromagnetic a însemnat un salt calitativ si cantitativ pe scara evoluiei sociale.
Aplicarea acestor tehnologii este posibilă datorită undelor electromagnetice. Camp electromagnetic. Unde electromagnetice Campul electromagnetic reprezinta ansamblu unor campuri electrice si campuri magnetice care oscileaza si se genereaza reciproc. Antena Radiolocatia Radiolocatia reprezinta procesul de determinare a existentei unui obiectin spatiu. Instalatia de radiolocatie (numita radiolocator) se compune din:
emitator
receptor
sistem de antene Utilizari In navigatie, avioanele si vapoarele sunt dotate cu radiolocatoare, ca si aeroporturile care sunt prevazute cu acest echipament pentru a dirija traficul aerian, respectiv aterizarile si decolarile avioanelor.
O asemenea antena se numeste dipol semiunda. Orice antenă are capacitatea sși inductanțta uniform distribuite pe toată lungimea. O antenă are aprox. o capacitate de 5 pF șsi o inductanțtă de 2 µH pe fiecare metru de lungime. Din cele prezentate mai sus, deducem că o antenă poate emite sau recepțtiona o singură frecventță,
lungime de undă. Pentru a putea emite sau receptționa mai multe frecventțe cu aceeașsi antenă este necesar să modificăm lungimea acestei antenei. Nu este vorba de o modificare geometrică a antenei. „Lungimea" antenei se modifică prin inserarea în
circuitul antenei a unei bobine șsi a unui condensator variabil. Bobina are rolul de a face antena să emită sau
receptționeze lungimi de undă mai mari decât 2l (respectiv 4l, în cazul legării la Pământ), iar condensatorul
lungimi de undă mai mici. Mai mult... Producerea undelor electromagnetice Dacă antena se leagă la pământ atunci:
Procedeele de modulație cele mai utilizate sunt: Undele radio Un circuit oscilant închis desi produce câmp electromagnetic nu poate emite unde electromagnetice. Domeniul de frecventţă a acestor unde este cuprins între zeci de hertzi până la un gigahertz (1GHz = 10 la 9 Hz), adică au lungimea de undă cuprinsă între câţtiva km până la 30cm.
Se utilizează în special în transmisiile radio sşi TV. După lungimea de undă se subîmpart în :
unde lungi (2 km-600 m)
unde medii (600-10 m)
unde scurte (100-10 m) ş
unde ultrascurte (10 m-1cm) În natura: Orientarea liliecilor, spre exemplu, se bazeaza pe faptul ca acestia emit semnale în domeniul de frecventa al undelor ultrascurte, de frecvente intre 30 – 60 kHz. Liliacul, in zbor, emite în medie cca. 30 semnale pe secunda. O parte din acestea sunt recepionate de urechile mari ale liliacului sub forma de semnale ecou, dupa un timp cu atat mai scurt cu cat obstacolul este mai aproape. Pe masura apropierii de obstacol, liliacul emite din ce in ce mai multe semnale, intr-o secunda ajungand ca de exemplu la un metru de obstacol să emita pană la 60 semnale pe secunda. Aceasta permite liliacului să „simta" precis pozitia sa fată de obstacole. Se folosete un ansamblu de două circuite oscilante: unul închis si celălalt deschis, cuplate inductiv. Microundele
Circuitul oscilant deschis se numete DIPOL. Sunt generate ca sşi undele radio de instalaţtii electronice. Lungimea de undă este cuprinsă între 30cm sşi 1mm. În mod corespunzător frecventţa variază între 10 la 9– 3·10 la 11Hz. Se folosesc în:
- sistemele de telecomunicaţii,
- în radar ş
- în cercetarea sştiinţtifica la studiul proprietătţilor atomilor, moleculelor sşi gazelor ionizate.
Se subîmpart în:
-unde decimetrice,
-centimetrice ş
-milimetrice
Se mai folosesc sși în domeniul casnic, cuptoarele cu microunde. Radiatţia infrarosşie Antena este un dipol folosit pentru emisia sau receptia undelor electromagnetice. Cea mai simplă antenă este un fir conductor izolat de pământ, de lungime:
Aceeasși antenă poate fi folosită atât pentru emisia undei electromagnetice, cât sși pentru recepțtia aceleiasși unde. Cuprinde domeniul de lungimi de undă situată între 10 la -3 si 7, 8·10 la -7 m (3·10 la 11-4·10 la 14 Hz).
În general sunt produse de corpurile încălzite.
În ultimul timp s-au realizat instalatţii electronice care emit unde infrarorşii cu lungimi de undă submilimetrice Radiaţia vizibilă Este radiaţia cu lungimea de undă cuprinsă între aproximativ 7, 6·10(-7) m şi 4·10(-7) m Radiaţia ultravioletă Lungimea de undă a acestei radiaţii este cuprinsă în domeniul 3, 8·10(-7) m şi 6·10(-10)m. Este generată de către moleculele şi atomii dintr-o descărcare electrică în gaze. Soarele este o sursă puternică de radiaţii ultraviolete. Radiaţia X (sau Röngen) Aceste radiaţtii au fost descoperite în 1895 de
fizicianul german W.C.Röngen. Ele sunt produse
în tuburi speciale în care un fascicul de
electroni accelerat cu ajutorul
unei tensiuni electrice de ordinul zecilor de mii de voltți, bombardează un electrod. Radiaţtia gama Constituie regiunea superioară (3·10(18)-3·10(22)Hz)
în clasificarea undelor electromagnetice
în raport cu frecventţa lor. Sunt produse de
către nucleele atomilor. modulatia în amplitudine AM - asigura o calitate sonora mai slaba, dar este mai ieftin si mai simplu de implementat; poate fi transmisa pe distante foarte mari;
modulatia de frecventa FM- asigura o calitate audio mai buna datorita latimii de banda mai mari folosite. Cum functioneaza? Va multumim pentru atentie! Boboc Adela
Dozsa Paula
Macarie Roxana
Predescu Iulia
Serbanescu Diana Functioneaza prin suprapunerea celor două tipuri de unde: unda de joasă frecventă, care contine informatia si poate fi auzită, peste unda de înaltă frecventă, care este suportul si se poate propaga pe distante mari.
Unda electromagnetică, nou obtinută se numeste undă modulată. Acest fenomen se numeste modulatie si se realizează cu ajutorul unui circuit electronic numit modulator(emitator).
La celălalt capăt exista un circuit care realizeaza fenomenul invers. Acest fenomen se numeste demodulatie, iar circuitul se numeste demodulator(receptor). Unda electromagnetica Propagarea unui camp electromagnetic in spatiu constituie o
UNDA ELECTROMAGNETICA. PROPRIETATI James Maxwell Viteza de propagare a undelor electromagnetice Valorile instantanee ale intensitatii campului electric si ale inductantei campului magnetic au o dependenta armonica de timp Oscilatiile intensitatii campului electric sunt in faza cu oscilatiile intensitatii campului magnetic Intensitatea campului electric si inductanta campului magnetic oscileaza in doua plane perpendiculare intre ele si perpendiculare pe directia de propagare Undele electromagnetice transporta energia campului electric si a campului magnetic care se genereaza reciproc si care formeaza unda respectiva. Densitatea volumica de energie reprezinta energia transportata de unda electromagnetica in unitatea de volum. Densitatea volumica de energie a campului electric si densitatea volumica de energie a campului magnetic sunt:
More presentations by Paula-Valentina Dozsa
Untitled Prezi

Untitled Prezi

Untitled Prezi