Diferenta vine in principal din incarcarea serverului la care te conectezi.
Conform contractului tau, ar trebui sa ai mereu macar 60% din cate scrie in contract.
Daca ai contract de 300mbps, ar trebui ca la Download sa ai mereu macar 180mbps, (adica 22.5 MB/s).
Daca ai contract de 500mbps, ar trebui ca la Download sa ai mereu macar 300mbps, (adica 37.5 MB/s).
DE asta ar trebui sa se ingrijeasca providerul.
In practica, daca serverul e supraincarcat (toata lumea se conecteaza la acelasi server in acelasi timp), nu se mai ating nici macar acele viteze de 60% din maximul promis, DACA infrastructura providerului nu e calitativa.
Dar poate fi si un defect la providerul tau de net, sau setari proaste facute de acestia (limitare, greseli).
Sau poate modemul sau placa ta de retea sunt defecte.
Daca ai suna la provider (firma de la care ai net), ei pot vedea daca problema e la tine sau de la ei.
Depinde cat de multi sunteti abonati la aceeasi retea de internet in zona respectiva.
De exemplu, eu m-am mutat intr-un bloc unde majoritatea erau abonati la Orange. Asa ca mi-am ales un alt distribuitor ( Vodafone ) Si chiar daca teoretic in orasul meu, Vodafone este slab dezvoltat, findca sunt unul din putinii din bloc care folosesc serviciile lor de internet, imi merge destul de bine.
Factori de mediu. La transmisia prin cablu / fibra optica nu prea sunt influente dar la transmisii prin aer *( unde radio prin atmosfera ) sunt perturbații care scad calitatea transmisiei. Exploziile solare mai pot perturba transmisiile prin satelit!
Providerul de Internet are cu restul lumii Internetului o "teava" ramnificata in toate directiile, in mod absolut corect ar trebui sa nu vanda clientilor mai mult decat 100% din capacitatea de trafic disponibila pe acea "teava".
Dar se bazeaza ca nu toata lumea se duce in acelasi timp pe aceeasi "ramnificatie" si vinde de 30-40 de ori, sau mai mult, capacitatea disponibila, bazandu-se pe clauze contractuale cu "viteza DE PANA LA 1Gb/s...", "pana la" insemnand maximul posibil, dar niciodata nu se specifica minimul, care poate fi si ZERO.
Si atunci cand o anumita destinate este foarte cautata "teava" respectiva se congestioneza si viteza scade, s-au incercat legi de impunere a unei viteze minime contractuale, dar nu te pui cu firmele care stiu pe unde te duci pe net siiti citesc mailurile, asa ca nu-s-a ajuns nicaieri in directia asta.
FloFlorentina întreabă: