| mariuscdrz a întrebat:

Cum se poate muta o retea de internet fix prin FTTH de la 2. 4ghz la 5ghz. Care este diferenta intre 2. 4ghz si 5ghz?

4 răspunsuri:
| Intruder19 a răspuns:

Vitezele alea le ai de la router, sunt doua benzi 2. 4ghz care teoretic duce 300mbps dar nu duce niciodata, vitezele sunt mult mai mici.

si Banda de 5ghz care duce pana la 1gb.

Diferenta este ca 5ghz semnalul este mult mai scurt, pe cand la 2. 4GhZ duce o distanta mai mare.

| JicaContra a răspuns:

"Cum se poate muta o retea de internet fix prin FTTH de la 2. 4ghz la 5ghz"
cum pot sa mut un bolovan in aer sa pluteasca singur?

internet fix inseamna ca iti vine fir in casa, in cazul tau fibra optica ce ai pe routerul wireless e treaba ta, deci, practic, TREBUIE sa ai router cu 5ghz SI clienti (telefoane, laptop-uri, etc.) sa suporte 5ghz

care e diferenta dintre ele
1. daca esti intr-o cladire de birouri, intr-un bloc de garsoniere mici, etc. unde fiecare e cu routerul lui, atunci pe 2. 4ghz e inghesuiala serioasa si toate canalele sunt pline, moment in care ai intreruperi, deconectari, etc. iar pe 5ghz e liniste pentru ca putini au investit bani in plus pe un router mai rasarit, ca sa nu mai vorbim de clienti (telefoane si laptop-uri), sau pur si simplu nu au auzit de 5ghz
2. din experienta mea personala, NU am reusit sa comunic pe 2. 4ghz la o viteza mai mare de N (sunt standarduri de viteza), asta inseamna 150mbps... ori pe 5ghz merge in mod curent standardul AC, care ajunge la 1200mbps, acum SINCER nici nu am insistat, eu tot ce pot pun pe 5ghz din cauza de pct 1, iar pe ala merge, nu imi mai bat capul
3. TOTUSI, cu cat e mai rapid, cu atat wireless-ul e mai putin departat (merge la o distanta mai mica) deci trebuie sa fii mai aproape de router, acum, cica, ca au scos un nou standard care merge la 50000mbps (da, 50 de mii) insa merge intr-o singura camera si nu in afara ei

| mariuscdrz explică (pentru JicaContra):

Stiu si eu ce este internetul fix, nu e nevoie sa ma iei la misto. Doar ca de curand mi-am schimbat tipul de retea, din ADSL în FTTH si aveam cateva nelămuriri. Multumesc oricum pentru raspuns.

| JicaContra a răspuns (pentru mariuscdrz):

Cu placere