Toate contin conservanti.doar daca nu l-ai luat de la producator. oricum scrie pe eticheta sticlei.
Cu cât termenul de valabilitate va fi mai lung, cu atât va conţine mai mulţi conservanţi.
Daca nu scrie pe sticla de lapte, numai un laborator de analize o poate verifica. Numai bine!
Nu va mai dati cu parerea daca nu aveti habar. Conservarea laptelui se face prin procedeul numit "pasteurizare", care este un proces fizic, nu chimic, pe scurt fiind vorba despre incalzirea pentru o perioada foarte scurta de timp, la o anumita temperatura, urmata de o racire cat mai brusca.
Termenul de valabilitate al laptelui nu are nicio legatura cu conservantii, ci cu procedura de pasteurizare utilizata.
Simpla pasteurizare este suficienta pentru a asigura pastrarea laptelui pentru cateva zile intr-un ambalaj aseptic, indiferent ca este din sticla, plastic sau carton+folie. Pasteurizarea la temperatura foarte inalta si utilizarea unui ambalaj adecvat permit pastrarea lui pentru o perioada de cateva luni. Procedeul este numit pasteurizare UHT (ultra high temperature), fata de pasteurizarea clasica prezentand nenumarate avantaje (nu necesita fierbere, deci pe langa ca este foarte practic nu se produc modificari fizice si chimice semnificative, nu este necesara refrigerarea lui, riscul de alterare pe timpul transportului si depozitarii este mult mai redus samd. Desi termenul de valabilitate este foarte lung, acesta cu siguranta nu va contine conservanti, din simplul motiv ca nu sunt necesari. Adaugarea oricarei substante in scopul conservarii ar creste inutil costul de productie, ori scopul oricarui procesator este de a-si maximiza profitul.
Daca totusi un producator adauga conservanti, acestia trebuie obligatoriu trecuti pe ambalaj si cum nu se proceseaza lapte la colt de strada, este putin probabil ca firmele respective sa nu respecte aceasta regula. Dar repet, la lapte nu prea este cazul, iar cine sustine contrariul ar trebui sa nominalizeze exact substantele folosite.
FloFlorentina întreabă: